Annons

Bedragare lurar i luren

Mannen som uppgav att han ringde från Ikanobanken påstod att Margareta blivit beviljad ett lån på 250 000 kronor. När han bad henne logga in på sin dator anade hon dock oråd och avslutade samtalet. Nu vill hon varna andra.
Hässleholm • Publicerad 11 december 2019 • Uppdaterad 1 mars 2023
Margareta, som vill vara anonym, berättar hur hon var nära att bli lurad av en person som ringde upp och sa sig ringa från Ikanobanken. När han bad henne logga in på datorn fattade hon misstankar och avslutade samtalet. Nu vill hon varna andra. Foto: Helén Fingalsson
Margareta, som vill vara anonym, berättar hur hon var nära att bli lurad av en person som ringde upp och sa sig ringa från Ikanobanken. När han bad henne logga in på datorn fattade hon misstankar och avslutade samtalet. Nu vill hon varna andra. Foto: Helén Fingalsson

Margareta som är i 70-årsåldern är fortfarande upprörd över hur nära hon var att bli lurad på sina besparingar. Hade hon inte blivit misstänksam kunde bedragaren som ringt upp henne ha tömt hennes konto.

Historien inträffade för cirka en vecka sedan då en man ringde upp Margareta.

Annons

– Han presenterade sig inte, men sa att han ringde från Ikanobanken, berättar Margareta. Därefter förklarade han att jag hade blivit beviljad ett lån på 250 000 kronor som jag hade ansökt om.

Margareta svarade att hon absolut inte ansökt om något lån och att hon dessutom inte hade något med Ikanobanken att göra.

Mannen framhärdade dock och sa att hennes namn fanns på en ansökan och att någon i så fall försökte lura henne.

– Jag blev orolig och sa att jag skulle ringa min bank och polisen direkt, fortsätter Margareta. Men då svarade mannen att det behövde jag absolut inte göra. De skulle fixa allt. Sedan sa han att han skulle koppla mig vidare till säkerhetsavdelningen.

Efter en stund svarade en man som Margareta är säker på var samma man som hon först pratat med.

– När jag fortsatte att säga att jag skulle kontakta min egen bank sa han bara till mig att jag skulle vara lugn och att de hade kontakt med de andra bankerna.

Nu började Margareta ana ugglor i mossen och ville avsluta samtalet.

– Men då sa mannen att om jag la på luren så skulle de betala ut pengarna.

Margareta undrade för sig själv till vem pengarna skulle betalas ut. Att hon själv skulle få pengarna var ju uteslutet.

Mannen uppmanade Margareta att gå och sätta sig vid datorn och då insåg hon att hon höll på att bli lurad. Hon sa att hon inte hade tid med honom längre och slängde på luren.

Annons

Margareta berättar att det var några oroliga timmar innan hon fick lugnande besked både från Ikanobanken och sin egen bank att allt stod rätt till. Ingenting hade hänt.

– Jag har polisanmält händelsen och jag har fått skriva på en fullmakt så att polisen kan göra efterforskningar på var samtalet kom ifrån.

Hon berättar att hon har bekanta som också blivit uppringda av bedragare och varningarna kan helt enkelt inte bli för många.

En man från Sjörröd utanför Hässleholm berättar att även han nyligen blev uppringd av en man som påstod sig vara från ett kreditinstitut.

– Han påstod att jag beviljats ett lån på 350 000 kronor, berättar mannen.

Men inte heller här hade bedragarna någon tur. Mannen förklarade bara att han absolut inte tagit något lån och la på luren.

Sammantaget är det bara att konstatera att man aldrig ska lämna ut koder eller kontonummer till någon som ringer och aldrig heller logga in på sin bank på uppmaning av en uppringare.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons