Annons

Omedelbara faran över efter viruslarm

Östra Göinge • Publicerad 12 december 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
– Jag känner sådan lättnad, faran är i stort sett över, säger Reeni Källström som fick en häst sjuk med det fruktade EHV-1 viruset, så kallat abortvirus, i sitt stall i Hjärsås. FOTO: PRIVAT
– Jag känner sådan lättnad, faran är i stort sett över, säger Reeni Källström som fick en häst sjuk med det fruktade EHV-1 viruset, så kallat abortvirus, i sitt stall i Hjärsås. FOTO: PRIVAT

Det var i går, onsdag, 16 dagar sedan som Reeni Källström följde med en hästägare, som hade sin häst uppstallad på gården i Hjärsås, till Helsingborg.

Hästen var så dålig så att den fick avlivas på djursjukhuset. De prover som skickades till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, visade att den avlivade hästen drabbats av det fruktade viruset, EHV-1, även kallat abortvirus.

Annons

16 dagar är också inkubationstiden för att andra hästar skulle ha smittats. Men inga hästar har insjuknat.

– Men vi fortsätter att ta tempen, bära skyddskläder, sprita händerna och använda handskar till den 26 december, säger Reeni Källström. Helt säker på att ingen häst smittats är jag när de första fölen börjar födas i april nästa år.

Prover, tops i näsan och blodprov, har tagits på 14 hästar och alla proven var negativa.

– Till och med den sjuka hästen, som insjuknade samtidigt med den som fick avlivas, bär inte på viruset EHV-1, säger Reeni Källström. På den hästen togs mer omfattande prover, men förmodligen var det en vanlig förkylning som den hästen hade.

De hästar som inte var i riskzonen alls plus årsfölen togs inga prover på.

Så i stort sett kan du blåsa faran över?

– Faran är i stort sett över, det vill säga den omedelbara faran är över men vi fortsätter ändå med försiktighetsåtgärder, säger Reeni Källström.

Fyra veckors isolering av stallen rekommenderas när en häst drabbats av den neurologiska formen av EHV-1.

Reeni Källström har nu satt ihop ett akutkit bestående av overall, tossor som brukar finnas på sjukhus, vantar och jacka.

– Även en tossa, som man kan ha på huvudet, ska ligga i kitet. Det ska ligga två kit i varje stall och de ska tas på när hästarna är sjuka, även om det är kolik som befaras.

Annons

– Men vilken läxa det här har varit, säger Reeni Källström. Jag ställer mig många frågor om hur viruset sprids. De hästar som gått med hästen som fick avlivas har inte blivit sjuka. Och den hästen som blev dödssjuk hade undertemperatur, och inte hög feber.

– Det känns som hästarnas egen motståndskraft spelat en stor roll här, säger Reeni Källström.

Hon känner också tacksamhet till gårdsveterinären Anette Åkerlund.

– Hon har guidat mig från början och hon ska få sätta igång och vaccinera hästarna nu.

Reeni Källström vill göra allt för att slippa en sådan här händelse en gång till.

– Det känns som jag haft någon slags skyddsängel, den akuta faran är över, så till 50 procent kan jag andas ut.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons