Annons

Narkotika kopplas till brott

HÄSSLEHOLM Narkotika och att fler aktörer vill ta del av marknaden ligger bakom det senaste årets många allvarliga brott i Hässleholm, enligt Pär Cederholm, lokalpolisområdeschef i Hässleholm.– Vi vet att de har ett stort våldskapital – de har tillgång till sprängmedel och spränger och vapen och skjuter, som man gjorde under torsdagen, säger han.
Hässleholm • Publicerad 13 december 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Lokalpolisområdeschef Pär Cederolm, till höger i bild, ser hur kriget om narkotikamarknaden leder till våldsamma konflikter. Foto: Carl-Johan Bauler
Lokalpolisområdeschef Pär Cederolm, till höger i bild, ser hur kriget om narkotikamarknaden leder till våldsamma konflikter. Foto: Carl-Johan Bauler

Även om han inte kan koppla skjutningen på Trebackalånggatan med de sprängningar och andra grova brott som inträffat i kommunen under året kan han konstatera att också detta brott har en koppling till kriminella miljöer.

– De som är målsägande är inte dömda för några brott, men de misstänkta, som sitter anhållna, har ett kriminellt förflutet, säger han.

Annons

Enligt Pär Cederholm finns det ingen anledning för allmänheten att känna oro, trots att torsdagens skjutning skedde mitt i samhället, nära tre förskolor och Ljungdalaskolan.

– Det är ju inte bra, självklart. Samtidigt har vi inte sett tidigare att man skjuter någon rakt av. Det finns i regel kopplingar innan man lyfter ett vapen och skjuter en annan människa. Så min bedömning är att man inte behöver vara rädd för att gå på gatorna i Hässleholm. Man behöver inte vara orolig för att bli skjuten.

Bara under de senaste månaderna har det bland annat inträffat tre sprängningar i Hässleholm med omnejd och i maj blev en kriminellt belastad ung man skjuten vid Verktygsdammarna i Tyringe.

Att det varit oroligt i Hässleholm det senaste året handlar, enligt Pär Cederholm, framför allt om narkotika.

– Om man har ett stabilt läge i den kriminella sfären, det vill säga man inte bråkar om framför allt narkotikaandelar, är det relativt lugnt. Just nu och egentligen det sista året har vi haft flera aktörer som vill åt samma marknad. Där det bara har funnits en aktör tidigare finns det nu flera.

Han beskriver de nya aktörerna som individer som funnits i lokalsamhället sedan tidigare och som nu vill sno åt sig fler andelar av marknaden, med konflikter som följd.

– Vi har god koll på vilka individer det rör sig om, vet om att de har ett stort våldskapital och jobbar stenhårt mot dem, men vi klarar inte att ha en bevakning på dem dygnet runt, säger Pär Cederholm.

Efter torsdagens skjutning gjordes en rad husrannsakningar runt om i stan. Under eftermiddagen och kvällen hittades såväl narkotika som delar av ett vapen och en elpistol på tre olika adresser i Hässleholm.

– Om de är relaterade till just det här ärendet vet jag inte. Men när vi ligger på de kriminella hittar vi saker. Och har vi mer personal, vilket vi har just nu med tanke på att vi får hjälp av Rimfrost och Malmö, kan vi göra mycket mer.

Pär Cederholm både hoppas och tror att fler gripanden kommer att ske med anledning av skjutningen.

– Det kan vara någon som skjuter, någon annan som bär vapnet, en tredje som gömmer vapnet och en fjärde som anskaffar det... Vi försöker lägga pussel och följa det här bakåt och kommer nu att jobba intensivt, med informationshämtning och inre spaning.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons