GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

KD:s ickeröster avgjorde fråga om handhälsning

TRELLEBORG SD och M fick när Kristdemokraterna la ner sina röster igenom att Trelleborgs kommun inte ska anställa personer som av religiösa eller kulturella skäl inte skakar hand med det motsatta könet.
Söderslätt • Publicerad 17 december 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Ett nej i kommunstyrelsen vändes till ett ja när politikerna i Trelleborgs kommunfullmäktige efter en dryg timmes debatt och votering tog beslutet att följa Helmuth Peterséns (SD): s motion från 2018 om att införa en regel som säger att ingen ska anställas i kommunen om man inte vill ta i hand med det motsatta könet med hänvisning till kulturella eller religiösa skäl.

– Det är inte acceptabelt att invandrare och flyktingar sätter dagordningen för hur män och kvinnor hälsar på varandra i Sverige. Här är det kultur att män och kvinnor hälsar med händerna, om man inte är smutsig eller sjuk, sa Helmuth Petersén som precis som kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M) anser att alla i Sverige måste anpassa sig till en så grundläggande sak som att hälsa på varandra.

Men vid måndagens kommunfullmäktige var det KD:s tre politiker som blev direkt avgörande för utgången.

Marianne Pettersson (S) som inledde debatten som startade efter votering inte gehör för att motionen inte alls borde lyftas i fullmäktige eftersom den är i strid mot grundlagen och att det råder religionsfrihet i Sverige.

Hårdast i tonen var Liberalernas Henrik Silfverstolpe som skickade kritik till fullmäktige för de politiska engagemanget i just den här frågan.

Christer Dahlberg (SÖS) lyfte tankar kring hur målsättningen att bli en attraktiv arbetsgivare skulle komma på skam med direktiv om hur man tillåts hälsa för en anställning inom Trelleborgs kommun. Han pekade på framgångar hos Svenska attraktiva arbetsgivare som Ikea, Spotify och Google som nått framgångar med anställda från uppemot 78 olika länder och ställde retoriskt frågan.

Marianne Pettersson (S) hänvisade även till tidigare domar enligt arbetsrätten konstaterar att krav på att hälsa med handslag är en indirekt diskriminering.

2 bilder
Helmuth Petersen (SD) fick igenom sin motion från 2018 om att alla anställda i Trelleborg ska tvingas skaka hand. Arkivbild
Helmuth Petersen (SD) fick igenom sin motion från 2018 om att alla anställda i Trelleborg ska tvingas skaka hand. Arkivbild
Pernilla Nielsen NegrénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.