Annons

Vass och skruvad komedi

Recension Vass, nattsvart och skruvad tycker tidningens filmkritiker om Guldpalsmvinnaren Parasit.
Publicerad 20 december 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Parasit. pressbild
Parasit. pressbild

Olika drar vi livets lott – någon bor i koja och andra bor i slott. Hur mycket det än pratas och skrivs om ekonomisk utjämning kvarstår faktum att skillnaderna är kvar.

Om detta tragiska men logiska faktum handlar den sydkoreanske filmregissören Bong Joon-hos vassa, nattsvarta och skruvade komedi Parasit som också vann Guldpalmen 2019.

Annons

Familjen Kim består av mamma, pappa och två snart vuxna barn som bor hopträngda i en smutsig källarlokal och håller svälten från dörren med en glad jargong och tillfälliga ströjobb. En dag vänder lyckan när sonen med diverse skumma tricks lyckas få jobb som engelsklärare till den rika familjen Parks tonårsdotter. Snart har han fixat in även sin syster i den kufiska familjen som gärna bildar murar mot allt elände som händer i omvärlden.

Det är mycket besk medicin i Bong Joon-Hos brygd som man gärna sväljer tack vare att han blandat med lagom socker. Sockret består av den charmiga familjens sammanhållning och det beska inslaget av det faktum att den rika och inskränkta familjens livsfilosofi och värderingar dessvärre är världen i stort nerkokt till mikroformat.

Parasit är en film man blir underhållen till max av och som samtidigt väcker tankar och funderingar till livs så här i juletid.

Fakta:

FILM

Parasit

Regi: Bong Joon-ho

Medverkande: Kang-ho Song med flera

Betyg: 4

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons