Vittsjö GIK, Osby IK, Vinslövs HK, Sörby Bois och FK Göingarna.
Michelle De Jongh gratuleras. Vittsjö GIK mot Örebro. Foto: Stefan Sandström
Shaun Hopkyns i mitten grattas av Colin Holmström t.v. och Rasmus Söderström t.h.. 1-0. Osby IK mot Glimma HK. Osby Ishall. FOTO: STEFAN SANDSTRÖM.
Vinslövs HK tog sin första hemmaseger i höst genom att besegra Kroppskultur med 25-22. Emil Schuster delar segerglädjen och priset som matchens lirare, med lagkamraterna. Foto: Stefan Sandström. För publicering i NSk, SkD. Får ej säljas vidare utan fotografens tillstånd.
Wenche Andersson, Emilie Thode, Sophie Jensen och Lotten Danemo tog Sörby Bois till SM-final. Foto: Robert Rolf
Henrik Larsson, generalsekreterare, Jesper Håkansson, banläggare, Magnus Larsson, banläggare och Håkan Axelsson, marknads- och presschef, är laddade inför Tiomila i FK Göingarnas regi. Den gigantiska och prestigefyllda orienteringstävlingen avgörs i Glimåkra och blir premiärevenemanget för nybyggda Trollacenter.

Tuff kamp om 22:a bucklan

sport Efter att vi i går presenterade de individuella kandidaterna så är det idag föreningarnas tur. Juryn har tagit ut fem föreningar där en av dem kommer att tilldelas den 22:a Norra Skåne-pokalen. En bit in i januari vet vi vilken.
Norra Skåne-pokalen delas ut till den förening i tidningens spridningsområde som har stått för den bästa insatsen under året.

Föreningarna som vunnit tidigare år

1998: Kristianstads FF
1999: Örkelljunga VK
2000: SMK Kristianstad
2001: Kristianstads GK
2002: Örkelljunga VK
2003: Röke IBK
2004: HIF Klinten
2005: HIF Klinten
2006: BK Albatross
2007: Kristianstads DFF
2008: BK Ore
2009: Vittsjö GIK
2010: Sjövikens IF
2011: Vittsjö GIK
2012: Hässleholms IF
2013: IFK Osby
2014: IFK Hässleholm
2015: Vinslövs HK
2016: BK 59:an
2017: BK 59:an
2018: Röke IBK

Vittsjö GIK höll på att trilla ur damallsvenskan året innan men tog den här säsongen ett sensationellt litet silver med sin tredjeplats. Vittsjölaget växte minst ett par klasser 2019 och hade seriens tätaste försvar. Dessutom hade en ny dimension lagts till anfallsspelet som ofta bjöd på glimrande kombinationer. Sandra Adolfsson och Michelle de Jongh kom med i några av Peter Gerhardssons landslagstrupper. Dessutom var de Jongh, Tove Almqvist och Ebba Hed bofasta i U23-landslaget. Lagets tränarduo Thomas Mårtensson och Stefan Ekstrand fick välförtjänt priset som årets tränare vid Fotbollsgalan.

Osby IK ramlade något chockerande ur division 2 våren 2018. De började lite trögt under hösten i trean men tog sig ändå till alltrean. Även där gick det bra och de vann sedan det efterföljande kvalspelet vilket betydde att sejouren i trean bara blev ettårig. Under hösten har de gjort det otroligt bra och kunde knipa en tredjeplats vilket betyder att de till våren spelar i alltvåan.

Vinslövs HK var i våras bara några mål från att ta en direktplats till handbollsallsvenskan. Eftersom de hade betydligt bättre målskillnad än Kärra skulle det räcka att bara besegra IF Kristianstad. Trots att de gjorde vad de skulle och vann blev det ingen serieseger – Kärra vann mot Kroppskultur med hela 40–19 och gick förbi med tre mål. Vinslöv stöp sedan i den andra kvalomgången. Under hösten har VHK varit hundraprocentiga i division 1 södra och tagit elva raka vinster.

Sörby BoIS damer kom tvåa i tyngdlyftningens elitserie och vann semifinalen mot Norrköping. De fick dock lämna wo till finalen. Klubben har fått fram en riktig storstjärna i Daniela Gherman som var med på både EM och VM samt tog två brons på U23-EM. Klubben har en bra bredd från lovande ungdomar till veteraner som skördar framgångar på stora mästerskap.

FK Göingarna arrangerade mastodonttävlingen 10-mila med 10 000 deltagare där Glimåkra var tävlingscenter. Klubben har även en mycket fin ungdomsverksamhet som tagit många fina placeringar på årets OL-tävlingar.

Föreningarna som vunnit tidigare år

1998: Kristianstads FF
1999: Örkelljunga VK
2000: SMK Kristianstad
2001: Kristianstads GK
2002: Örkelljunga VK
2003: Röke IBK
2004: HIF Klinten
2005: HIF Klinten
2006: BK Albatross
2007: Kristianstads DFF
2008: BK Ore
2009: Vittsjö GIK
2010: Sjövikens IF
2011: Vittsjö GIK
2012: Hässleholms IF
2013: IFK Osby
2014: IFK Hässleholm
2015: Vinslövs HK
2016: BK 59:an
2017: BK 59:an
2018: Röke IBK

Dagens fråga

Tror du på åtal om Palmemordet i sommar?

Loading ... Loading ...