Annons

Minns Grenfell

Opinion Att bygga på höjden är bra, så länge man är säkerhetsmedveten.
Opinion • Publicerad 27 december 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

På många håll pågår en debatt om att förtäta bebyggelse och bygga höghus för att spara mark. Särskilt starkt gör sig den debatten gällande här i Skåne där det finns krafter såväl i Malmö som Lund som inte bara vill bygga högt utan mycket högt.

Själv är jag i grunden positiv till höghusbebyggelse. Jag har aldrig förstått vitsen med att bygga ungefär lika stora huskroppar men acceptera att det placeras horisontellt i tre våningar när man istället kan bygga hus som rymmer ungefär lika många lägenheter som är 25 våningar.

Annons

När jag flyttade till Skåne var länge min dröm att någon gång få flytta till en lägenhet högt upp i Kronprinsen, men sedan dess har vi flyttat till en lägenhet vi trivs så bra i att en sådan flytt knappast blir av.

Däremot finns det skäl att något dämpa entusiasmen för att bygga väldigt högt. Fastighetsbolaget Serneke har planer på att bygga höghus i Lund som blir hela 35 våningar höga. Då överskrider man en kritisk gräns för en fungerande brandsäkerhet.

Räddningstjänsterna i vårt land har inte utrustning eller kompetens för att hantera bränder på så höga höjder. Vi bör erinra oss tragedin med branden i brittiska Grenfell Tower, ett 24-våningshus, som förstördes till grunden och ledde till att 72 människor dog. I det fallet handlade det om material och om konstruktion. Riktigt höga hus för sig större utmaningar om säkerheten ska kunna garanteras.

Lars J ErikssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons