Annons

Sösdalas unge ordförande

Sport Melker Servin nominerad till Årets unga ledare på Nordöstra Skånes idrottsgala.
Sport • Publicerad 3 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

25-åriga Melker Servin är nominerad till Årets unga ledare på Nordöstra Skånes idrottsgala. Där får han konkurrera med Hässleholms OK:s Ludvig Hallabro (18) och KFUM Kristianstads Katarina Theander (22). Priset delas ut till en ledare som är 25 år gammal eller yngre.

Melker Servin är född och uppvuxen i Sösdala och har redan hunnit vara ordförande i nästan ett år.

Annons

– Jag var först med i styrelsen någon gång runt 2014–15. Det var på eget initiativ, jag var intresserad och fick en plats, säger Servin vars pappa Anders har varit engagerad i klubben i många år.

2015 började Melker plugga idrottsvetenskap i Växjö och under ett par år representerade han lokala klubbar som Vederslöv-Dänningelanda och IFK Grimslöv. 2018 kom han tillbaka till Sösdala och plockade genast upp sitt engagemang i klubben.

– Att jag skulle komma tillbaka till Sösdala var inte något jag hade bestämt i förväg men jag har alltid trivts bra här, säger han och fortsätter:

– Nu är det Sösdala IF som gäller och det är jag glad för. Att bli ordförande såg jag på som en rolig utmaning.

Ordförandeklubban tog han över från sin långvariga företrädare Jonas Bertilsson som också hjälpte Servin med övergångsprocessen.

– Det skedde smidigt. Jag hade bra dialog med Jonas och visste att han hade haft tankar på att avgå.

Parallellt med ordförandeskapet är Melker Servin anfallare-som-har-blivit-till-innermittfältare-som-har-blivit-till-mittback i Sösdala IF:s herrlag, där han debuterade redan som 15-åring.

När Sösdala i år gick upp till femman spelade Servin 21 av 22 matcher, flest i laget.

Är du helst ordförande eller mittback?

– Haha, svår fråga! Jag trivs både på och utanför plan.

Annons

Han är dessutom tränare för Sösdalas knattelag tillsammans med barndomskompisen Philip Tennevi. Och just ungdomsfotboll är något som Servin brinner för.

– Vi har fyra ungdomslag från knatte till P16 och det växer stadigt. 2019 har vi startat ungdomssektion och fördubblat antalet barn- och ungdomslag, säger han.

Knattelaget startades sommaren 2018 efter att lagets fotbollsskola var över och det saknades möjlighet att fortsätta spela fotboll i Sösdala under hösten.

Av föreningar i Sösdala med ungdomsverksamhet är det främst SIF, Sösdala BK (brottning) och Sösdalaortens Lantliga RF (ridsport).

– Sösdala är en för liten by för att vi skall kunna hålla på och konkurrera om barnen. Vi vill bara att folk skall vara aktiva, säger Melker Servin.

bild 1/2
Melker Servin i Sösdalatröjan. Foto: Robert Rolf
Melker Servin har redan hunnit sitta nästan ett år på ordförandeposten. Född och uppvuxen i Sösdala kom han tillbaka till orten 2018. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Melker Servin i Sösdalatröjan. Foto: Robert Rolf
Melker Servin har redan hunnit sitta nästan ett år på ordförandeposten. Född och uppvuxen i Sösdala kom han tillbaka till orten 2018. Foto: Johannes Höghäll Johnsson
Johannes Höghäll Johnsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons