Annons

Här finns plats för fängelse

Hässleholm • Publicerad 9 januari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Det kan handla om cirka 300 nya arbetstillfällen i kommunen om Kriminalvården väljer att placera sin nya anstalt i kommunen. De har en dialog med flera skånska kommuner varav Hässleholm är en av dem.

Innan ett fängelse över huvud taget kan bli aktuellt behöver kommunen hitta ett lämpligt område att erbjuda.

Annons

Miljö- och stadsbyggnadskontoret fick i slutet av förra året i uppdrag att plocka fram en lokaliseringsutredning som visar var en ny kriminalvårdsenhet skulle kunna placeras.

I utredningen finns sex olika förslag angivna efter att Kriminalvårdens och kommunens krav vägts samman.

Urvalskriterierna säger att enheten ska ligga högst en kilometer från en busshållplats eller en tågstation samt inrymma en yta på cirka 30 hektar.

Den aktuella platsen ska heller inte ha närhet till hög bebyggelse eller ha för höga nivåskillnader. Den ska inte ligga ute vid industriområden eller vid större vattendrag.

Av de föreslagna områdena ligger tre i Röingeområdet, två i Sösdala och ett i Vinslöv.

När det gäller Röinge ligger ett område mellan Kristianstadsvägen och riksväg 21, ett område har järnvägen intill sig i norra delen av området och det tredje omgärdas av väg 23 i väst, järnvägen i syd och riksväg 21 i öst.

När det gäller Sösdala ligger det första området mellan väg 23 och järnvägen och det andra avgränsas i nordväst av järnvägen och intilliggande industriområde,

I Vinslöv ligger området i de nordvästra delarna av tätorten. Intilliggande bebyggelse ligger främst kring områdets södra delar och omges i övrigt av skog och åkermark.

Miljö- och stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott hade frågan uppe på sitt bord under onsdagen och förslår nu att nämnden godkänner utredningen.

Denna kommer därefter att användas i kommunledningsförvaltningens dialog med Kriminalvården.

Annons

– Hässleholms kommun har tappat flera statliga myndigheter och arbetstillfällen de senaste åren. Jag ser därför positivt på att man utreder möjligheterna för att etablera en större anstalt som skulle innebära nya jobb i Hässleholm, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) i ett pressmeddelande.

bild 1/4
Ännu så länge har inget område förordats framför något annat. Samtliga föreslagna områden i Hässleholm ligger i den östra delen. Karta: Hässleholms kommun
I Sösdala finns två förslag. Båda områdena är belägna inte alls långt från järnvägen.
I Vinslöv finns ett område i nordväst som skulle kunna bli aktuellt som fängelseområde.
Ännu så länge har inget område förordats framför något annat. Samtliga föreslagna områden i Hässleholm ligger i den östra delen. Karta: Hässleholms kommun
I Sösdala finns två förslag. Båda områdena är belägna inte alls långt från järnvägen.
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons