Les Misérables. pressbild

Les Misérables i ny version

Recension

FILM
Les Misérables
Regi: Ladj Ly
Medverkande: Damien Bonnard, Jeanne Balibar med flera

Av den franske författaren Victor Hugos verk är det väl främst två som eftervärlden med jämna mellanrum via film eller teater får se nya versioner, ibland också uppdaterade i tid och rum. Jag talar naturligtvis om Ringaren i Notre Dame och Les Misérables (Samhällets olycksbarn). Ringaren handlar om att bli accepterad och att det inte är de yttre egenskaperna som grundar en människas karaktär. I en utseendefixerad värld låter det kanske som en sci-fi roman. I Les Misérables handlade det om fattigdomen och utslagna människorna i 1800-talets Frankrike.

Regissören Ladj Lys film är en modern omarbetning av Hugos roman. Den utspelas i Parisförorten Montfermeil, är inspirerad av upploppen som ägde rum i Paris 2005 och är en smått dokumentär berättelse om några polisers öden i denna tickande bomb som när som helst kan detonera i ansiktet på samhället.
Polisen Stephane (Damien Bonnard) som flyttar dit för att komma närmare sin son har de bästa intentioner och hennes två kollegor har sina utgångspunkter för hur problemet skall tacklas.
När en pojke stjäl en lejonunge från en resande cirkus tänder han gnistan när de romska cirkusarbetarna vill ta tillbaka lejonet.
I stort och i smått är det droppar som kan få bägarna att rinna över.

Ladj Lys Les Misérables ger en ärlig och trovärdig bild av läget i världens storstäder idag och den bilden kan förstöra nattsömnen för den största optimist.

FILM
Les Misérables
Regi: Ladj Ly
Medverkande: Damien Bonnard, Jeanne Balibar med flera