Les Misérables i ny version

Recension Fyra pantrar blir det i betyg för franska Ladj Ly:s moderna version av Les Misérables.
Publicerad 10 januari 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Les Misérables. pressbild
Les Misérables. pressbild

Av den franske författaren Victor Hugos verk är det väl främst två som eftervärlden med jämna mellanrum via film eller teater får se nya versioner, ibland också uppdaterade i tid och rum. Jag talar naturligtvis om Ringaren i Notre Dame och Les Misérables (Samhällets olycksbarn). Ringaren handlar om att bli accepterad och att det inte är de yttre egenskaperna som grundar en människas karaktär. I en utseendefixerad värld låter det kanske som en sci-fi roman. I Les Misérables handlade det om fattigdomen och utslagna människorna i 1800-talets Frankrike.

Regissören Ladj Lys film är en modern omarbetning av Hugos roman. Den utspelas i Parisförorten Montfermeil, är inspirerad av upploppen som ägde rum i Paris 2005 och är en smått dokumentär berättelse om några polisers öden i denna tickande bomb som när som helst kan detonera i ansiktet på samhället.

Ladj Lys Les Misérables ger en ärlig och trovärdig bild av läget i världens storstäder idag och den bilden kan förstöra nattsömnen för den största optimist.

Fakta:

FILM

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.