Annons

Anmälan: Lurades på 70 000 dollar

Osby • Publicerad 13 januari 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Osbyföretaget blev lurat på 70 000 dollar. Genrebild. Foto: AP Photo/Vahid Salemi
Osbyföretaget blev lurat på 70 000 dollar. Genrebild. Foto: AP Photo/Vahid Salemi

Efter en anmälan från ett företag med verksamhet i Osby kommun har polisen startat en utredning med brottsrubriceringen grovt befogenhetsbedrägeri. Polisen uppger att de misstänker en variant av ett så kallat vd-bedrägeri.

Annons

Affären gjordes upp parterna emellan och till slut betalade Osbyföretaget 70 000 dollar (för närvarande ungefär 665 000 kronor). Problemet var bara att pengarna skickades till ett helt annat konto än vad som var tänkt.

Misstanken är att e-postadressen som Osbyföretaget var i kontakt med hade kapats av en bedragare som uppgett felaktig information och förmått företaget att betala summan till ”fel” konto.

Typen av bedrägeri är annorlunda jämfört med exempelvis de fall av falska poliser som varit vanligt förekommande på sistone, enligt Loeffel. Han berättar att gärningspersonerna ägnar sig åt rejäla operationer där mycket tid läggs ner på varje bedrägeri.

Finns det några misstänkta i fallet med Osbyföretaget?

Fakta:

I så kallade vd-bedrägerier gör gärningspersonerna ofta en grundlig efterforskning inför brottet. Därefter försöker de lura sina offer att göra transaktioner. Exempelvis genom att utge sig för att vara vd eller motsvarande och i vissa fall kapa den aktuella företrädarens e-postadress. Ibland kan det handla om att utge sig för att vara vd i samma företag som offret, ibland i ett annat företag.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons