Bedragare kunde inte lura Brobybor

Östra Göinge/Osby Två Brobybor utsattes i fredags för bedrägeriförsök. I bägge fallen valde Brobyborna att lägga på luren.

Bedrägerier, bland annat med så kallade falska poliser, har förekommit frekvent den senaste tiden. Bara under den gångna helgen har ett 30-tal misstänkta försök anmälts till polisen, varav majoriteten i Malmö.
Även i Broby ska två bedrägeriförsök ha inträffat i fredags, båda vid 17.30-tiden och bägge målsäganden ska vara män i 75-årsåldern.

I det ena fallet ska en okänd kvinna ringt en Brobybo och hävdat att han hade en obetald faktura för varor han köpt. Därför skulle han logga in med sitt bank-id för att komma tillrätta med problemet. Mannen anade oråd, lade på luren och ringde polisen.
I det andra fallet ska uppringaren hävdat att vederbörande ringde från ett betalningsföretag och att någon gjort köp i mannens namn.
Mannen skulle därför prata med företagets säkerhetsavdelning och logga in med sitt mobila bank-id för att identifiera sig. Inte heller i det här fallet rönte bedragaren framgång utan mannen avbröt samtalet.
– Bedragarna varierar mellan att utge sig för att vara falska poliser, mäklare, barnbarn och banktjänstemän, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Han berättar att polisutredningarna är ”komplicerade och långdragna” och att det i nuläget finns frihetsberövade misstänkta i exempelvis Ystad och Helsingborg.
Avslutningsvis betonar han vikten av att aldrig någonsin logga in på sin bank via bank-id eller lämna ut några andra uppgifter på uppmaning, oavsett vad uppringaren påstår.

Dagens fråga

Lockar Jill Johnson dig att köpa biljett till Torsjö Live?

Loading ... Loading ...