Sverige är klart för huvudrundan i Malmö

Handboll Man hade råd att förlora med tio mål mot Polen i gruppavslutningen i Göteborg och det var inte oväntat aldrig nära. Sverige vann med 28-25 (14-13) och går vidare som grupptvåa efter Slovenien.
Publicerad 14 januari 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Sveriges Linus Arnesson gör mål under tisdagens match i handbolls-EM, grupp F, mellan Polen och Sverige i Scandinavium. Foto Björn Larsson Rosvall / TT

Sverige gjorde en bättre match än mot Slovenien, men fortfarande har man under för många och långa stunder svårt att få fart och tryck i anfallsspelet.

Den vänsterhänte Jack Thurin fick chansen och hans bössa talade några gånger från högerniopositionen. Han är nu den ende vänsterhänte niometersspelaren i Sverige sedan Albin Lagergren skrivits ur truppen på grund av skada.

- Kul att sätta första skottet. Det kändes bra, sade mästerskapsdebutanten till TV 6 i paus.

Det oroväckande var främst att fler svenskar drabbades av skador. Jesper Nielsen spelade inte på grund av knäskada. Det finns risk att mittsexan och nyckelmannen i försvaret inte kan medverka något mer i turneringen. Philip Henningsson ersatte.

Än värre kändes det när spelmotorn Jim Gottfridsson utgick i mitten av andra halvlek och lindades högt uppe på låret. han spelade inte mer i matchen, men gav något så när lugnande besked till TV 6 efter matchen.

- Jag spelar, sade han.

Gottfridsson hade så långt varit Sveriges klart bäste spelare i matchen och den som främst såg till att Sverige kunde dra i från i andra halvlek och till slut vinna ganska säkert.

Polen gjorde annars sin bästa match hittills i turneringen och ledde bland annat med 10-7 och hade även ledning i andra halvlek.

Fina målvaktsräddningar av både Andreas Palicka och Mikael Appelgren plus piggt spel av Jerry Tollbring betydde dock att Sverige kunde ge ett fint avsked till Göteborgspubliken.

Men det krävs betydligt bättre insatser framförallt anfallsmäsiigt om Sverige ska ha någon chans i fortsättningen. Närmast väntar senastionen Portugal på fredag.