Sus får kritik för alltför lång väntan på canceroperationer. Arkivbild.

Regeringsmiljard äts upp av ökad skatt

Skåne Regeringen är överens med centern och Liberalerna om fem extra miljarder till välfärden i år. 1,5 miljarder ska gå till regionerna. Region Skåne får 190 miljoner i utdelning i år.

Carl-Johan Sonesson (M) välkomnar de nya pengarna, men beklagar att det är en engångssumma, som den skånska sjukvården får glädje av endast 2020.
– Nästa år ska Region Skåne betala ytterligare 314 miljoner till regeringens kostnadsutjämning till fattigare regioner. Den satsning som vi får del av nu äts upp 2021. Det i sin tur betyder att vi inte förlorar lika mycket pengar, som behöver kompenseras nästa år.

Regeringen vill skapa ökad rättvisa mellan stad och land genom att reformera det statliga kostnadsutjämningssystemet. Redan vid årsskiftet gynnades glest befolkade kommuner och landsting av de nya reglerna. Samtidigt missgynnas storstäder och större landsting. Nästa årsskifte märks den nya utjämningen med full kraft.
– De 190 miljoner kronor extra, som vi får senare i år kan vi använda till att korta för långa köer i till exempel cancervården, kommenterar Carl Johan Sonesson.
Oppositionen ser tillskottet som en aktiv åtgärd av regeringen för att stärka välfärden.

– Det här kan mildra Alliansens sparkrav på den skånska sjukvården”. Det är bra att vi har en regering som satsar på välfärden. Den styrande Alliansen i Region Skåne har lagt stora sparkrav på den skånska sjukvården. Miljöpartiet står inte bakom neddragningarna och hoppas att de här pengarna ska mildra effekterna. Region Skåne har idag stora underskott i vården, psykiatrin är kraftigt underfinansierad och vi behöver satsa mer på kollektivtrafiken, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för MP i Region Skåne.

Oppositionsledare Henrik Fritzon (S) välkomnar regeringens besked.
– De borgerligt styrda regionerna klarar inte att styra sjukvården. Vi ser detta i uppsägningarna av sjukvårdspersonal i Stockholm och vi ser det i de planerade besparingarna här i Skåne. Varje extra krona som kan tillföras den skånska sjukvården gör skillnad.
Han anklagar den styrande alliansen i regionen för att dränera de skånska sjukhusen på pengar, genom att ålägga den tuffa krav på effektivisering.
– Två procent effektivisering är orimligt. Det är vetskapen om bland annat detta, som har fått regeringen att se behoven. Det viktigaste är att de 190 miljoner som regionen nu får i tillskott går till sjukvården, kommenterar Henrik Fritzon.
Pengarna har, enligt riksdagsoppositionen tvingats fram under bilan över regeringen sedan V och M krävt mer till regioner och kommuner.
– Regeringen flaggade för detta i januariöverenskommelsen, säger Henrik Fritzon.

Dagens fråga

Tror du att Malmö FF går vidare i Europa League?

Loading ... Loading ...