Sport

Klart: Sex nya namn klara för Tokyo-OS

Kim Amb, Angelica Bengtsson och Josefin Olsson har tagits ut till sitt tredje OS. Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport olympiskt Två friidrottare, två simmare och två seglare. Dessa presenterades under fredagen som nya i sommarens svenska OS-trupp.

Samtliga sex är OS-veteraner på så vis att de gjort minst ett OS tidigare. Tre av dem – friidrottarna Kim Amb och Angelica Bengtsson, samt seglaren Josefin Olsson – gör faktiskt sitt tredje olympiska framträdande under Tokyospelen.

– Det känns jättekul att får göra mitt tredje OS och jag hoppas på tredje gången gillt. Man kommer in med erfarenhet, säger Olsson i ett pressmeddelande från Sveriges olympiska kommitté.

Angelica Bengtssons främsta merit är fortfarande guldet i världsungdoms-OS i Singapore för tio år sedan, men det nordiska rekordet på 4,80 är från fjolårets dramatiska VM-final i Doha i fjol. Också Kim Amb har sin bästa säsong bakom sig med ett kast på 86,03 som längst.

– Jag är verkligen supertaggad inför den här säsongen och det har verkligen flutit på bra med all träning, säger Amb.

De båda simmarna Erik Persson och Louise Hansson gör båda sitt andra OS efter framträdanden i Rio för fyra år sedan.

Hansson blev 32:a på 100 meter fjäril då, men slutade sjua i VM-finalen på samma distans i fjol. Och Persson fick som bäst med sig en elfteplats från Brasilien, och tog ett silver på kortbane-EM i fjol.

Josefin Olsson seglar laser radial, och blev sexa i Rio för fyra år sedan. Hon har också ett VM-silver från sex år tillbaka.

Jesper Stålheim ställer upp i laser. I den seglingsdisciplinen blev han 16:e i Rio, men efter att ha vunnit för-OS i fjol har han medaljförhoppningar.

– Det var självklart en boost för självförtroendet inför OS. Det kommer att vara utmanande förhållanden under OS, så det känns skönt att veta att jag presterade bra i liknande förhållanden i för-OS, säger Stålheim.

FAKTA

Fakta:

OS-truppen hittills

Brottning:

Jenny Fransson, 68 kg

Henna Johansson, 62 kg

Alex Kessidis, 77 kg

Judo:

Tommy Macias, 73 kg

Anna Bernholm, 70 kg

Friidrott:

Daniel Ståhl, diskus

Armand Duplantis, stavhopp

Angelica Bengtsson, stavhopp

Kim Amb, spjut

Gång:

Perseus Karlström, 20 km

Kanot:

Linnea Stensils, K1

Simning:

Sarah Sjöström, flera distanser

Erik Persson, 200 m bröst

Louise Hansson, 100 m fjäril

Skyttesport:

Stefan Nilsson, skeet

Segling:

Max Salminen, finnjolle

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, 470

Josefin Olsson, laser radial

Jesper Stålheim, laser

Bordtennis:

Mattias Falck, herrsingel

Lag herrar

Ridsport:

Lag Dressyr

Lag Fälttävlan

Lag Hoppning

Fotboll:

Lag damer

Sport

Öppnar för att avsluta Bundesliga i höst

Bayern Münchens Thomas Müller kan få vänta till i höst med att spela klart säsongen. Arkivbild.
Bayern Münchens Thomas Müller kan få vänta till i höst med att spela klart säsongen. Arkivbild.
Fotograf: Matthias Schrader/AP/TT
Sport
Sport

Bayern Münchens ordförande Karl-Heinz Rummenigge vill att Bundesligasäsongen ska spelas klart – även om det inte kan ske förrän i september. Den förre storspelaren menar att det är sportsligt mest rättvist, trots att det i så fall innebär att nästa säsong inte kan börja förrän framåt vintern.

Efter 25 omgångar är Bayern i topp av herrarnas Bundesliga, som liksom övriga fotbollsvärlden har tagit paus under coronakrisen.

På tisdagen hade klubbarna i de två högstadivisionerna ett videomöte om framtiden, där man formellt godtog det tidigare förslaget att skjuta upp allt spel till åtminstone början av maj. Tidningen Kicker skriver att planen är att återuppta spelet i Bundesliga första helgen i maj, men inför tomma läktare.

Sport

MFF bötfälls för inkastade föremål

En ölflaska inkastad på planen under Malmö FF:s hemmamatch i 16-delsfinalen mot Wolfsburg i Europa League den 27 februari.
En ölflaska inkastad på planen under Malmö FF:s hemmamatch i 16-delsfinalen mot Wolfsburg i Europa League den 27 februari.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport

Malmö FF:s Europa League-resa tog i år slut i 16-delsfinal. Nu straffas den svenska fotbollsklubben dessutom för fansens beteende under 0–3-förlusten hemma mot tyska Wolfsburg den 27 februari.

Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) bötfäller MFF med totalt 27 125 euro, runt 300 000 kronor, för att publik dels kastade in föremål och dels blockerade allmänna utrymmen.

Böterna ska vara betalda inom 90 dagar, skriver Uefa i beslutet.

Sport

Speedwaystjärnan: "Polis cirkulerar på gatorna"

Fredrik Lindgren. Arkivbild.
Fredrik Lindgren. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport Han har varit professionell speedwayförare sedan gymnasiet.

De senaste två och en halv veckorna har Fredrik Lindgren varit sjuk. Troligen är det covid-19, säger han, men han har inte varit tillräckligt dålig för att det skulle vara motiverat att belasta den redan hårt pressade spanska sjukvården.

– Med största sannolikhet är det det, jag har haft kontakt med läkare via Facetime. Det har varit bättre de senaste två dagarna, men jag har varit ganska risig, det har varit en jobbig period. Jag har haft väldigt jobbig hosta, det har varit värst, och varit extremt energilös, andfådd, med feber till och från och ont i muskler och leder, säger Fredrik Lindgren på telefon.

85 000 smittade

Situationen i Spanien, där 34-åringen bor och tränar under vinterhalvåret, är speciell. Det är ett av länderna som har drabbats hårdast av coronavirusets spridning; på tisdagen hade man registrerat över 95 000 smittade och över 8 000 har dött. Sedan två veckor tillbaka gäller i princip utegångsförbud i landet, och i lördags skärptes restriktionerna ytterligare.

– Det är väldigt strikt här, polisen cirkulerar på gatorna. Man får inte röra sig utanför hemmet, om man inte ska handla eller gå till apoteket. Det är tufft. Karantänen är jobbig men också ovissheten. Man har inget att planera inför, det är svårt, säger Fredrik Lindgren.

Lindgren är svensk speedways stora affischnamn och blev fyra i VM-serien förra året samtidigt som han förde Smederna till SM-guld. Den här säsongen hade han egentligen inte tänkt köra i Sverige alls, utan ville fokusera på sitt polska lag Czestochowa samt på VM-serien.

Nya regler

Men den stora ovissheten – all speedway står på paus och stängda landsgränser kan göra det komplicerat att ha utländska åkare i de olika ligorna – gör att det ändå kan bli aktuellt med elitserien, som preliminärt har skjutits fram till den 2 juni.

– Ja, så är det absolut. Alla förutsättningar har förändrats. Den svenska ligan har också infört nya regler (en möjlighet att ta in gästförare) som skulle göra det möjligt för mig att köra enstaka matcher om och när den drar igång. Sedan har också den polska ligan ett förslag att de som ska köra där endast får vistas i Polen, och inte lämna landet. Det kan också vara ett alternativ.

Kan behöva sparka personal

En sak är säker: när idrotten står still gör inflödet av pengar detsamma.

– Alla våra inkomster har blivit frysta för tillfället. Och det är inte bara jag, jag har ett raceteam med mekaniker som också påverkas. Jag vet inte hur länge jag kan betala deras löner, säger Lindgren.

TT: Har du behövt säga upp någon?

– Jag har inte gjort det än, men det är ett beslut som jag kanske kommer att behöva ta inom en snar framtid.

Oron växer för var dag, säger han och ställer sig tveksam till om de uppskjutna säsongerna verkligen kan starta i juni. Ett scenario som han bävar för är att all speedway ställs in 2020.

– Ju längre det går desto mer inser man att det här kan ta mycket längre tid än man först trodde. Jag är väldigt orolig för att säsongen ställs in helt och hållet, det skulle påverka mig otroligt negativt. Då skulle man nog få försöka hitta en inkomst på något annat vis. Jag har i stort sett varit professionell speedwayförare sedan jag lämnade gymnasiet, så det skulle vara en annan situation för min del.

Lasse Mannheimer/TT

Sport

Så blir hockeyallsvenskans slutspel

Björklöven som vann grundserien i fjol hade med nästa års upplägg blivit klart för kvartsfinal. Arkivbild.
Björklöven som vann grundserien i fjol hade med nästa års upplägg blivit klart för kvartsfinal. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport

Hockeyallsvenskan ser ut att göra som SHL – och spelar ett rakt slutspel från och med nästa säsong, skriver Hockeynews.

I potten: En plats i Sveriges högsta division.

– Upplägget ser väl i stort sett precis ut som SHL:s. Det är väldigt likt, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet till sajten.

Östblom redogör sedan att tio lag kommer att kunna ta sig upp till SHL, där tabellens sex främsta klubbar blir klara för kvartsfinal och lag 7–10 får inleda slutspelet med åttondelsfinal (play-in).

– Det är play-in i bäst av tre matcher. Kvartsfinal i bäst av fem matcher, semi- och final i bäst av sju matcher, säger Östblom.

– Normalt sett tar vi tävlingsbestämmelserna i maj och seriebestämmelserna i juni. Det blir mer en formalia. Man vet normalt sett innan så att man kan börja planera.

Hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance vill dock inte kommentera upplägget förrän det är officiellt.

Sport

Rahm ny huvudtränare i HV71

Nicklas Rahm får huvudansvaret i HV71:s bås. Arkivbild.
Nicklas Rahm får huvudansvaret i HV71:s bås. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport

Det blir Nicklas Rahm som efterträder Stefan "Lillis" Lundh som huvudtränare i HV71. Rahm har varit assisterande tränare till Lundh och tar sig nu an sitt första uppdrag som huvudtränare.

"En stor ära och en spännande utmaning. Jag har vuxit upp med HV71 och att få förtroendet att bli huvudtränare känns naturligtvis stort", säger Rahm i ett pressmeddelande.

Den 44-årige smålänningen blir SHL-klubbens första huvudtränare som har HV71 som moderklubb. Rahm var som spelare med och tog SM-guld med HV71 1995.

Stefan Nyman, senast i Lugano, blir assisterande tränare till Rahm.

Sport

Ajax bryter kontraktet med hjärnskadade Nouri

Abdelhak Nouri under en träning med Ajax i maj 2017. Arkivbild.
Abdelhak Nouri under en träning med Ajax i maj 2017. Arkivbild.
Fotograf: Martin Meissner/AP/TT
Sport
Sport

Hjärtattacken ledde till svåra och permanenta hjärnskador – men Ajax fortsatte ändå med löneutbetalningar till Abdelhak Nouri.

Tre år efter den numera 22-årige fotbollsmittfältarens kollaps, i träningsmatchen mot Werder Bremen, väljer den nederländska storklubben att bryta kontraktet som automatiskt skulle ha förlängts den 1 juli.

Enligt tidningen De Telegraaf är det dock inte aktuellt för Ajax att släppa kontakten med Nouri – som nu är hemma efter flera år på sjukhus – utan klubben sägs vara i samtal med spelarens familj om vilka lösningar som kan vara aktuella i framtiden.

Sport

Gerhardsson mot förlängt avtal när EM flyttas

Peter Gerhardsson. Arkivbild.
Peter Gerhardsson. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Peter Gerhardssons kontrakt går ut nästa sommar, men förbundskaptenen ser ut att få avtalet förlängt.

– Om man tar ett lag till slutspel så är det normalt att man som förbundskapten följer med laget dit, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Sommarens OS i Tokyo har skjutits upp till nästa år på grund av coronakrisen och EM, som ursprungligen skulle ha spelats då, får med all säkerhet flytta på sig till 2022. Sverige är inte kvalificerat för EM, men har inlett kvalet med tre raka segrar.

Peter Gerhardssons nuvarande kontrakt var tänkt att sträcka sig över EM 2021, men som läget är nu upphör i stället kontraktet mitt under nästa års OS.

Håkan Sjöstrand säger till Fotbollskanalen att man är jättenöjda med det jobb som Gerhardsson och assisterande förbundskapten Magnus Wikman gör. En förlängning av kontrakten lär dock dröja tills man vet exakt när den uppskjutna EM-turneringen kommer att spelas.

– Det är så mycket som är oklart just nu och nu är det många andra frågor, men när vi vet datum så är det naturligt att vi diskuterar den här frågan, säger Sjöstrand.

Sport

Golfdilemmat: Vad händer med Ryder Cup?

Tommy Fleetwood. Arkivbild.
Tommy Fleetwood. Arkivbild.
Fotograf: Lynne Sladky/AP/TT
Sport
Sport Flera majors har redan skjutits upp och frågan är om samma öde drabbar golfklassikern Ryder Cup i höst.

Coronavirusets spridning har sedan ett par veckor stoppat i stort sett hela idrottsvärlden. Inom golfen har totalt fyra majortävlingar skjutits upp hittills: ANA Inspiration och Evian Championship på damsidan och US Masters och PGA-mästerskapet på herrsidan. Snart väntas också besked om att herrarnas US Open, som är tänkt att avgöras utanför hårt coronadrabbade New York i juni, flyttas fram i kalendern.

Kvalperioden påverkas

Årets största golfevenemang, Ryder Cup mellan USA och Europa på Whistling Straits i Wisconsin, ska inte avgöras förrän den sista veckan i september. Det är nästan ett halvår dit, men i och med att alla tävlingar tills vidare är stoppade så påverkas spelarnas möjligheter att kvala in till respektive lag. Även Ryder Cup är därmed i farozonen, uppger bland annat Golf Digest.

– Vi fortsätter som att det kommer att bli av, men förstår att det kanske inte blir så, säger en källa från amerikanska PGA till tidningen.

Ryder Cup har tidigare skjutits upp en gång, när tävlingen med kort varsel flyttades från 2001 till 2002 efter terrordåden i USA den 11 september. Europas engelske stjärna Tommy Fleetwood menar att det mest rättvisa vore att skjuta upp Ryder Cup även i år.

– Från ett spelarperspektiv, med tanke på kvalificering, skulle det vara bättre om det flyttades, säger världstian till Sky Sports.

Tre majors på kort tid

Samtidigt ser Fleetwood ett tänkbart symbolvärde i om Ryder Cup kan spelas, om världen då har tagit sig igenom den pågående coronapandemin.

– Det är en svår fråga och det ligger ovanför mitt huvud att fatta beslutet.

Om alla stortävlingar – såväl majors som Ryder Cup – ska kunna avgöras i år blir det trångt i golfkalendern i höst. Redan nu gör omflyttningarna på damsidan att tre majors ska avgöras inom loppet av drygt en månad i augusti–september.

De uppskjutna majortävlingarna på herrsidan har än så länge inte fått några nya datum.

FAKTA

Fakta: Golfens tävlingsschema

Herrar, majors och Ryder Cup:

US Masters – uppskjutet från april. Inget nytt datum klart, troligen i oktober eller november.

PGA-mästerskapet – uppskjutet från maj. Inget nytt datum klart.

US Open – 18–21 juni. Väntas snart bli uppskjutet, enligt New York Times.

British Open – 16–19 juli.

Ryder Cup – 25–27 september.

Damer, majors:

US Open – 4–7 juni. Ännu inte uppskjutet.

PGA-mästerskapet – 25–28 juni. Ännu inte uppskjutet.

Evian Championship – 6–9 augusti. Uppskjutet från juli.

British Open – 20–23 augusti.

ANA Inspiration – 10–13 september. Uppskjutet från april.

Sport

RF-pengar kan sökas för digital träning

RF-pengar kan sökas för att bibehålla verksamhet i barn- och ungdomsidrotten under coronakrisen. Arkivbild.
RF-pengar kan sökas för att bibehålla verksamhet i barn- och ungdomsidrotten under coronakrisen. Arkivbild.
Fotograf: FREDRIK SANDBERG / TT
Sport
Sport

Riksidrottsförbundet (RF) ger föreningar möjlighet att söka pengar till barn- och ungdomsidrott, specifikt riktade för att kunna bibehålla verksamheten under coronakrisen. Bland annat kan det handla om att köpa in utrustning för att bedriva utomhusträning eller att genomföra annorlunda idrottsverksamhet, exempelvis digitalt, skriver RF i ett pressmeddelande.

"Det är viktigt att vi gör allt vi kan för att stötta förbund och föreningar när de nu funderar över hur de kan bedriva verksamheten på ett säkert och samtidigt ändamålsenligt sätt. Det viktigaste och helt avgörande är att vi får stopp på pandemin. Kan vi under denna period ändå se till att barn, unga och vuxna kommer i rörelse spelar vi fortsatt en viktig roll i det svenska samhället", säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Regeringen har tidigare fattat beslut om att tilldela idrottsrörelsen 500 miljoner kronor. RF:s arbete med att fördela pengarna har påbörjats.

NÄSTA ARTIKEL