Annons

Ansökningarna om skuldsanering skjuter i höjden

SKÅNE Bara det senaste året har antalet ansökningar om skuldsanering ökat med över 15 procent i Skåne. I 25 av 33 skånska kommuner har antalet ansökningar ökat, enligt färsk statistik från Kronofogden.
Publicerad 4 februari 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Bland stora skånska kommuner har ökningen varit kraftig, bland annat har antalet ansökningar om skuldsanering i Malmö ökat från 734 år 2018 till 882 förra året. Samma trend syns i Lund, Helsingborg och Hässleholm, men även i småkommunerna ökar ansökningarna kraftigt. I Höganäs, exempelvis har man en ökning med över 100 procent sedan 2018. På

Kronofogden menar man att stora livförändringar som skilsmässor, arbetslöshet eller sjukskrivning oftast ligger bakom att människor skuldsätter sig, men man ser också en ökning av spelskulder.

Annons

Skuldsanering innebär att du slipper betala dina skulder och ges i de fall Kronofogden anser att man saknar möjlighet att betala skulderna inom en överskådlig framtid. Men det är inte bara antalet ansökningar som har ökat – även antalet avslag skjuter i höjden. Andelen som får avslag har ökat från 42 procent till 48.

Fakta:

Fakta: Så många ansökte i de skånska kommunerna

Dag Ankersen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons