Det gick hett till under SM-sprinten i somras som då kördes i utkanten av Malmö. Här det Hässleholms Motorklubbs Johannes Haraldsson som gör en 90-graderssväng vid banans vändpunkt. FOTO: JOHANNES HÖGHÄLL JOHNSSON/ARKIV

HLMK räddar SM-sprinten

rally Hässleholms Motorklubb kommer den här säsongen arrangera dubbla SM-tävlingar.
Förutom SM-rallyt i augusti ska klubben även ta hand om sprint-SM i Halmstad.
– Hade vi inte gjort det hade det inte blivit någon tävling, säger HLMK:s ordförande C G Wilke.

I år är SM-veckan sommar tillbaka i Halmstad. Precis som 2013 är rallysprint en av grenarna.
Och precis som då är det Hässleholms Motorklubb som står för arran-gemanget.
– Då motorklubben lades ner i Halmstad för ett tiotal år sedan så fick vi rycka in och stå för tävlingen, säger C G Wilke som fick en förfrågan om han ville göra om det nu när Hallandsmetropolen på nytt ska arrangera SM-veckan.

– Förbundet hörde av sig i höstas. Efter ett tags funderande så tackade vi ja. Man får ju se till det bästa för sporten för hade vi inte gjort det så hade det inte blivit någon tävling.
Det var också snack om att HLMK även skulle ta hand om driftingen.
– Men där sa vi nej då vi tyckte att tävlingsplatsen vid hamnen i Halmstad inte var lämplig. Ett misstag av förarna kan ju få till följd att de hamnar i vattnet, menar Wilke.
Det var bara två år senast som HLMK arrangerade sprinten när SM-veckan gick i Helsingborg/Landskrona. Den gången hjälpte de den lokala klubben SMK Helsingborg med rallydelen.

– De har inte rally på programmet. Däremot så arrangerade de crosscart på Väla motorbana där för övrigt även SM-sprinten avgjordes.

Wilke och kompani kunde dock ta det lugnt förra året då det vara Malmös tur att ta över SM-veckans stafettpinne. Då var det klubbarna Arlövs MC och Lunds AC som hade hand om tävlingen.
SM-sprinten i Halmstad ska köras söndagen den 28 juni. Men det var inget som var självklart då Skillingaryd samtidigt skulle arrangera sin deltävling ingående i rally-SM.
Men till slut så gick förbundet med på att flytta tävlingen i Skillingaryd till 26–27 juni.
– Där var jag lite full i fan då jag gav klubben i Skillingaryd mitt stöd. Jag sa att vi inte kunde köra på lördagen då avståndet på tio mil till Halmstad gjorde att vi inte hann få dit alla grejerna i tid.

Ett krav för att arrangera tävlingen, som går på hamnområdet i Halmstad, var att tävlingen skulle köras på asfalt.
– Vi har ju många duktiga asfaltsåkare i Skåne. Att köra på grusunderlag är inget för dem, menar Wilke.
Som redan är igång med arbetet inför tävlingen i slutet av juni.

– Vi ska till Halmstad den 12 februari för att ihop med SVT och förbundets Jörgen Ekwall fastställa bansträckningen. Då TV är involverade så har de ju sina önskemål.
Det blir ett intensivt år för HLMK. Den 2 maj blir det som vanligt Hässleholms GP, på nationaldagen 6 juni Temahallen grussprint medan det efter SM-sprinten blir dags för Snapphanerallyt den 14 augusti som i år även ingår i rally-SM.

Dagens fråga

Åt du semla under fettisdagen?

Loading ... Loading ...