Annons

Posten och pressen

Opinion Med hän­vis­ning till ekonomin har Postnords led­ning be­gärt till­stånd av rege­ringen att få gå över till tredagarsdistribution av brev.
Opinion • Publicerad 6 februari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Postnord har eko­no­miska pro­blem. Det har fram­gått tyd­ligt av rap­por­te­ringen i pressen de senaste dagarna. Med hän­vis­ning till ekonomin har Postnords led­ning nu be­gärt till­stånd av rege­ringen att få gå över till tredagarsdistribution av brev. Det är inte läng­re över natt, ens på två dagar, som brev ska le­ve­reras. Nu vill posten kun­na vänta tre dagar med att bära ut ett brev. Syf­tet är att kun­na gå över till varannandagsutdelning av post i delar av landet (läs lands­bygden).

För den van­lige brev­skri­va­ren har det kan­ske inte så stor be­ty­del­se. Men på lands­bygden har brev­bä­ra­ren fort­fa­ran­de en större be­ty­del­se än som brev­le­ve­ran­tör. Många brev­bä­ra­re känner ett so­ci­alt an­svar och noterar om posten inte är in­hämtad på ett par dagar och kan slå larm om att kan­ske nå­got har hänt med en en­sam­bo­en­de gam­mal män­ni­ska.

Annons

Tid­nings­branschen har de senaste dryga tio åren haft en eko­no­miskt myc­ket tuff ut­veck­ling. An­nons­in­flö­det hade dit­tills varit tyd­ligt kon­junk­tur­be­ting­at, och 2008 var det hög­kon­junk­tur. Där­för var 2008 ett eko­no­miskt bra år för tid­ningarna.

Men de minskande upp­la­gorna har gjort dis­tri­bu­tionen av var­je tid­ning dyrare, för sträckan att köra är un­ge­fär den­sam­ma även om bara hälften så många tid­ningar delas ut.

Varannandagsutdelning på landsbygden skulle för många lo­kal­tid­ningar kun­na bli ”droppen” som skulle tvinga fram en ned­lägg­ning av tid­ningen. Det skulle strida mot statens mål att främja mång­fald i ny­hets­rap­por­te­ringen.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons