Annons

”Förneka inte skillnad mellan hedersvåld och annat våld”

Skåne Hedersvåld är inte som annat våld mot kvinnor. Genom att förneka dessa skillnader förstärks en kulturell isolering av unga från segregerade områden. Det menar människorättsaktivisten Bahareh Mohammadi Andersson.
Hässleholm • Publicerad 10 februari 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Bahareh Andersson ska prata om hedersvåld. pressbild
Bahareh Andersson ska prata om hedersvåld. pressbild

Även om hedersvåldet i dag erkänns som en del av den svenska verkligheten och att det debatteras flitigt i media, möts offren ofta av en handlingsförlamning när de söker hjälp, menar hon.

Annons

[contentcards url="https://www.nsk.se/2020/02/10/allt-fler-unga-lever-under-hart-fortryck/" one_line="true"]

– I samma stund som Fadime Sahindal mördades av sin pappa 2002 föddes Fadimedebatten i Sverige. Samtidigt som lagstiftningen har skärpts och medvetenheten har ökat om hedersvåldet växer det sig starkare i segregerade områden, säger Bahareh Mohammadi Andersson.

Men det skapades också en gruppering bland kvinnor där diskussionen om hedersvåld innebär ett förminskande av våld mot svenska kvinnor och att hedersvåld och partnervåld är samma sak med samma orsaker.

Diskriminering i hederns namn leder till våld och hot men även en hårt kringskuret liv för runt 100 000 unga i dag.

Barnen är brobyggare mellan kulturerna och måste få stöd i sin identitetsutveckling, betonar hon.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons