Annons

Hittade hem på Markan

Hässleholm • Publicerad 12 februari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

– Jag har haft perioder då jag mått mycket dåligt. Nu är alla här som min andra familj, säger 22-åriga Linda Nordkvist från Hästveda och ler mot sin vän William White, som sitter mitt emot.

De har precis deltagit i veckans medlemsmöte, som äger rum varje tisdagseftermiddag på fritidsgården Markan.

Annons

– Vi hade aldrig sett varandra på byn men här är det självklart att vi är vänner, säger 14-åriga William White, som också kommer från Hästveda. Hans 13-åriga lillebror Ellis sitter mellan honom och Linda Nordkvist.

– Linda har blivit lite som en extramamma för oss, skrattar Ellis White.

När de berättar om vad de gör i det stora, ljusgula huset om dagarna glittrar ögonen. Vännerna ler stort åt alla gemensamma minnen som kommer på tal runt bordet.

– Här finns en fantastisk gemenskap och personalen bryr sig verkligen om oss som är här.

I över tio år har ett nytt Ungdomens hus varit på tal i kommunen. Flera utredningar om en centralt belägen fritidsgård har gjorts, och en budget för en renovering av två villor vid Stadsparken har presenterats.

I december i fjol röstade en majoritet i kommunstyrelsen för ytterligare kostnadsutredningar.

Anders Rosengren, kultur- och fritidschef i Hässleholms kommun, berättar att Markans verksamhet kommer att fortgå i befintlig lokal till den dag då det nya Ungdomens hus står klart. Sedan kommer den att inrymmas i den nya, mer centralt belagda lokalen. I nuläget finns inget datum för när detta kommer att ske.

Linda Nordkvist, William White och Ellis White är nu oroliga för att den familjära och generationsöverskridande anda som råder på Markan ska försvinna om dess verksamhet flyttas till centrum.

– Jag förlorar mitt hem, säger Linda Nordkvist, och tillägger att hon tidigare varit nära att ta sitt liv.

– Men för två år sedan kom jag hit. Det blev räddningen för mig, och jag vet att det varit liknande för andra.

Annons

Ögonen vattnas när hon kramar om Ellis White, som blivit märkbart påverkad av samtalet runt bordet.

– Vi förstår inte varför man inte satsar på redan befintliga verksamheter, säger Linda Nordkvist.

– Här får vi umgås över generationer. Alla är välkomna. Om det bara är ungdomar på det nya stället missar vi mycket – det blir inte samma känsla, menar William White.

Oron att den andan ska försvinna, när ett Ungdomens hus står färdigt i centrum, gör sig stundtals smärtsamt påmind bland ungdomarna.

bild 1/3
Herta, Sally och Lo Osberg, Ellis och William White, Ninja Wesséus och Linda Nordkvist.
Ellis och William White kommer till Markan när de slutat för dagen på Engelska skolan, som ligger precis intill. Linda Nordkvist är sjukskriven och spenderar sina dagar här. – Det är otroligt viktigt att ha ett sammanhang.Foto: Sofia Åström
Herta, Sally och Lo Osberg, Ellis och William White, Ninja Wesséus och Linda Nordkvist.
Sofia ÅströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons