Kultur

En ros till våra hjältar

Vem hade du gett en ros?Foto: Jessica Gow/TT
Artikel Kultur och Nöje Vem hyllar kultur- och nöjesredaktionen på alla hjärtans dag?

Pernilla Ekdahl:

Min ros går till Billie Eilish, 18-åringen som visar alla musikskapande gör-det-självare att det går att inte bara nå ut i bruset utan ta hela världen med storm. 2015 presenterade hon sig på Soundcloud med ”Ocean Eyes”, för ett par veckor sedan blev hon den yngsta artisten någonsin, och första kvinna, att vinna i de fyra tyngsta kategorierna på Grammy Awards 2020: Årets album, Årets skiva, Årets låt och Årets nya artist. Dessutom är hon en fin förebild, inte minst för sina unga fans, genom att våga prata om psykisk ohälsa och vägra låta sig objektifieras.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Verkstad i topp på stark börs

Börsen fortsätter upp. Bildmontage.
Börsen fortsätter upp. Bildmontage.
Fotograf: Johan Hallnäs / TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter en stark start lyfte börsen ytterligare under dagen. I topp ligger flera konjunkturkänsliga verkstadsbolag. Stockholmsbörsens breda OMXS-index har vid 15-tiden stigit med 1,7 procent, ungefär i nivå med de större Europabörserna.

Uppgången är bred, på tungviktarlistan OMXS30 stiger nästan alla aktier. Allra bäst går verkstadsföretaget Sandvik som stiger fyra procent. Även verkstadskollegor som Volvo och Alfa Laval går starkt, upp tre respektive 2,5 procent. Skogskoncernen SCA ligger också högt på vinnarlistan, plus 3,3 procent.

Utanför storbolagslistan rusar SAS närmare nio procent. Från Tyskland kommer uppgifter om att tyska staten går in som storägare i Lufthansa efter ett större hjälppaket.

Mot strömmen går råvarutunga SSAB och Boliden, som backar runt en halv procent vardera.

Scandic Hotels redovisade villkoren för nyemissionen, där en ny aktie kostar 20 kronor styck. Aktien steg först men föll tillbaka knappt fyra procent till 41:70 kronor.

Sport

Uppgifter: Zlatan skadad på träning

Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.
Fotograf: Antonio Calanni/AP/TT
Sport
Sport Zlatan Ibrahimovic har skadat sig på träning.
Det rapporterar italienska Sky Sport som tillägger att Milan kan få klara sig utan svensken en lång tid.

Zlatan Ibrahimovic är sedan ett par veckor tillbaka i Italien efter att ha tillbringat en längre tid hemma i Stockholm där han tränat med Hammarby i väntan på att Serie A ska komma i gång igen.

Svensken deltog på måndagen i ett matchliknande spel på Milans träning när olyckan var framme för 38-åringen. Enligt italienska Sky Sport fick Ibrahimovic bryta träningspasset efter att ha fått en känning runt hälsenan i samband med ett skott – och nu kan han bli borta från fotbollen en längre tid.

"Zlatan Ibrahimovic testas omedelbart för att få klarhet i den exakta omfattningen av skadan", skriver Sky Sport.

Skulle det handla om en långtidsskada kan Ibrahimovic ha gjort sitt i den italienska ligan. Kontraktet med Milan gäller till och med den 30 juni i sommar och än så länge är det oklart vad som händer sedan.

Sedan återkomsten till Milano i vintras har det blivit tre mål för svensken på åtta ligamatcher i Serie A.

Kultur och nöje

"Ring P1" fälls efter rasistiska uttalanden

'Ring P1' fälls av granskningsnämnden. Arkivbild.
"Ring P1" fälls av granskningsnämnden. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Granskningsnämnden fäller två sändningar av programmet "Ring P1", skriver Myndigheten för press, radio och tv i ett pressmeddelande.

Orsaken är att inringare i två separata sändningar har uttalat sig kränkande om invandrare.

I det ena fallet ansåg nämnden att programledaren inte tog avstånd från inringarens "uppenbart kränkande uttalanden". I det andra fallet påpekar nämnden att programledaren förvisso sagt att inringarens resonemang var grovt generaliserande, men att större avstånd till de kränkande uttalandena borde ha tagits.

"Sändningarna strider därför mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft", skriver myndigheten i pressmeddelandet.

"Ring P1" har sänts sedan år 2000 och bygger på lyssnardebatt, bland annat via direktsända telefonsamtal. Programmet har ett rullande schema med alternerande programledare.

Inrikes

Alla partier bakom samma budget: "Historiskt"

'De flesta kände att givet detta läge som vi befinner oss i nu så ville vi skapa stabilitet, lugn och trygghet för organisationen', säger Helsingborgs kommunstyrelseordförande Peter Danielsson (M). Arkivbild.
"De flesta kände att givet detta läge som vi befinner oss i nu så ville vi skapa stabilitet, lugn och trygghet för organisationen", säger Helsingborgs kommunstyrelseordförande Peter Danielsson (M). Arkivbild.
Fotograf: Emil Langvad/TT
Inrikes
Inrikes Alla partier är eniga om budgeten redan innan den lagts fram i fullmäktige. Den för Sverige ovanliga modellen har blivit lösningen i både Helsingborg och Skövde.
Det är en engångsföreteelse i kristid, försäkrar Helsingborgs kommunstyrelseordförande.

– Det här är något helt extraordinärt historiskt, det kommer inte att ske igen om vi inte är i en djup kris där hela samhället är i gungning, säger Peter Danielsson (M) till TT efter en pressträff där han suttit bredvid oppositionsrådet Jan Björklund (S) och i största enighet presenterat Helsingborgs budget för 2021.

Det var Peter Danielsson själv som lyfte frågan och de flesta övriga partier var positiva direkt, säger han.

– De flesta kände att givet detta läge som vi befinner oss i nu så ville vi skapa stabilitet, lugn och trygghet för organisationen.

Men i längden tror han inte på detta arbetssätt – det är viktigt att det finns olika förslag som ställs mot varandra och att väljarna kan göra val utifrån det, det är grundfundamentet för demokratin, understryker han.

Stor osäkerhet

När hela havet stormar är kommunernas budgetarbete en ovanligt svår utmaning. Skatteintäkterna krymper – men hur mycket? Staten lovar att skjuta till pengar – men kommer det att täcka skattebortfallet och de ökade kostnader som pandemin medför?

Många kommuner väljer därför att skjuta upp budgetarbetet till hösten.

– Vi har rekommenderat att man antingen ska skjuta på det eller fatta beslut men i så fall ha väldigt stort utrymme för att kunna göra förändringar under hösten, säger chefsekonom Annika Wallenskog vid Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Hon tror att fler kommuner kan välja samförståndsmodellen under hösten.

"Ovanliga tider"

Även i Skövde väntar ett ovanligt kommunfullmäktigemöte när budgeten ska klubbas i juni. Efter omfattande överläggningar har man också här enats om ett enda gemensamt budgetförslag, så det finns inte så mycket att debattera om.

– I grunden är politik att vilja något. Det är klart att det kanske inte är det optimala arbetssättet över tid, men så länge vi har den här situationen så är alla överens om att vi ska ta vårt ansvar som förtroendevalda och skapa stabilitet, säger kommunstyrelseordförande Katarina Jonsson (M).

Om krisen blir långvarig är hon inte främmande för att försöka göra likadant nästa år.

– Det är ovanliga tider och i ovanliga tider så får man ta till ovanliga lösningar.

Cecilia Klintö/TT

Inrikes

Över 4 000 coronadödsfall i Sverige

Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, under en tidigare pressträff om coronapandemin och covid-19.
Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, under en tidigare pressträff om coronapandemin och covid-19.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Betydligt färre läggs in på intensivvårdsavdelningar med anledning av coronaviruset i Sverige.
– En hel del håller på att bli bättre, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid dagens presskonferens.

Ytterligare 31 personer som smittats av coronaviruset har rapporterats döda i Sverige. Dödssiffran i Sverige stiger därmed till 4 029 personer.

Totalt har 33 843 personer smittats och 1 957 personer har fått eller får intensivvård.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell sammanfattar utvecklingen i Sverige, där en nedåtgående trend av personer som intensivvårdas, färre bekräftade fall på äldreboenden och färre dödsfall på äldreboenden kan konstateras.

– Här finns faktiskt en väldigt positiv utveckling. Antal fall av covid-19 på äldreboenden har minskat per vecka från som mest 400 fall till 60–70 fall per vecka. Det speglar sig i att antalet avlidna på äldreboenden har minskat, från en bra bit över 100 när det var som värst till ett 30-tal per vecka. En hel del håller ändå på att bli bättre, successivt, säger han.

Han påpekar dock att trycket dock är fortsatt stort på intensivvårdsavdelningarna även om inte lika många nya patienter som tidigare läggs in.

"Håll kontakten"

Anders Tegnell uppmanar till att fortsätta följa myndigheternas råd.

– Även om vi befinner oss i en liten nedgång kan den vända uppåt igen.

Runt var tionde svensk uppger i en undersökning av Sifo Kantar att de följer myndigheternas rekommendationer i lägre grad än tidigare, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Men det viktigaste är ändå stabilitet, åtta av tio svarar att de följer rekommendationerna lika mycket i dag som för en till två veckor sedan. Fortsätt med det, håll ut, håll avstånd, håll kontakten med någon som kan behöva det och var en del av lösningen, säger Svante Werger, rådgivare på MSB.

Sjunkande smittspridning

Socialstyrelsen bekräftar Folkhälsomyndighetens bild och meddelar att den stabilt sjunkande smittspridningen även syns inom sjukvården.

Antalet disponibla intensivvårdsplatser med respiratorer i landet är 900.

– Det betyder att vi har cirka 36 procent tillgänglig intensivvårdskapacitet, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Det är dock ojämnt fördelat i landet och den lediga kapaciteten skiftar mellan 10 och 67 procent.

Omkring 11 000 personer som bor på särskilda boenden i Sverige avled under tidsperioden januari-april i år, enligt Socialstyrelsen. Den siffran ska jämföras med de 10 000 som avled under motsvarande period i fjol.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Chef döms efter björnattacken i Orsa

Den 18-årige djurvårdaren avled av sina skador efter attacken i augusti 2017. Arkivbild.
Den 18-årige djurvårdaren avled av sina skador efter attacken i augusti 2017. Arkivbild.
Fotograf: Ulf Palm/TT
Inrikes
Inrikes En 18-årig djurvårdare dödades av en björn på Orsa rovdjurspark för snart tre år sedan.
En tidigare chef för parken döms nu för vållande till annans död.

Den tidigare chefen döms av Mora tingsrätt till villkorlig dom och 180 dagsböter.

"Genom att inte göra tillräckliga riskbedömningar och skapa säkra rutiner för att hindra livsfarliga djur att ta sig in i hägn där människor vistas har chefen agerat oaktsamt. Bristen i säkerheten har orsakat en anställds död och den familj som också fanns i hägnet utsattes för livsfara", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

En tidigare vd för Grönklittsgruppen AB, som äger parken, samt den tidigare chefen som nu döms åtalades i november i fjol för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott samt för arbetsmiljöbrott innefattande framkallande av fara för annan. Den tidigare vd:n frias.

Det var den 4 augusti 2017 som djurvårdaren höll i en aktivitet där besökare fick prova på arbetet som djurskötare. En familj med två barn var då med i det stora hägnet, medan björnarna hade flyttats till det mindre. Björnarna lyckades dock ta sig tillbaka till det större hägnet genom att gräva sig under ett stängsel. Familjen lyckades fly ut genom att klättra över ett elstängsel, men djurskötaren dödades av en av björnarna.

Företaget döms att betala en företagsbot på 2,5 miljoner kronor. Den tidigare chefen och företaget ska också betala skadestånd till den avlidnes anhöriga.

FAKTA

Fakta: Största rovdjursparken i Europa

Orsa rovdjurspark ligger i friluftsområdet Orsa Grönklitt, och öppnades 1986.

Den totala ytan är 352 000 kvadratmeter vilket gör den till Europas största rovdjurspark av sitt slag.

I parken lever ett femtontal björnar samt varg, lo, berguv och järv. Parken har även sibiriska tigrar, isbjörnar, persisk leopard och snöleopard.

Parken drivs av Grönklittsgruppen AB.

Källa: Orsa rovdjurspark, Grönklittsgruppen

Inrikes

Vattenlöst efter avgrävd huvudvattenledning

Mariestads kommuns huvudvattenledning har grävts av. Invånarna på flera orter rekommenderas att koka vattnet när det väl kommer tillbaka. Arkivbild.
Mariestads kommuns huvudvattenledning har grävts av. Invånarna på flera orter rekommenderas att koka vattnet när det väl kommer tillbaka. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer
Inrikes
Inrikes

Mariestads kommuns huvudvattenledning har grävts av mellan Sjötorp och Hasslerör, norr om Mariestad, skriver kommunen på sin hemsida.

Det innebär att flera orter i kommunen, som Sjötorp, Moviken och Örvallsbro, helt saknar kranvatten. Personal arbetar intensivt med att försöka laga läckan.

Boende i Hasslerör, Örvallsbro, Sjötorp, Lyrestad och Moviken rekommenderas att koka dricksvattnet när det väl kommer ur kranarna igen.

– Den rekommendationen gäller tills vidare, tills vi tagit nya prover och fått svar på dem, säger VA-chefen Amanda Haglind till Mariestadstidningen.

Kultur och nöje

Författaren Jackie Jakubowski är död

Jackie Jakubowski har avlidit. Arkivbild.
Jackie Jakubowski har avlidit. Arkivbild.
Fotograf: Karin Törnblom/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Författaren och publicisten Jackie Jakubowski har avlidit, 68 år gammal, bekräftar hans familj för Dagens Nyheter.

Jackie Jakubowski kom till Sverige som flykting 1970, efter att ha flytt undan den antisemitiska kampanjen i Polen.

Som författare skrev han flera essäsamlingar om judisk kulturhistoria, bland andra ”Spår av lamed”, "Ljudet av alef" och "Bortom beit".

Mellan 1980 och 2015 var han chefredaktör för kulturtidskriften Judisk Krönika, och han har även varit skribent på Dagens Nyheters kultursidor. År 2000 utnämndes han till Årets journalist av Sveriges Tidskrifter och 2006 sommarpratade han i P1.

Rättad: I en tidigare version angavs fel period då Jackie Jakubowski var chefredaktör för Judisk Krönika.

NÄSTA ARTIKEL