Kristianstad

Epa-traktor sladdade in i villaträdgård

Genrebild. Foto: Wikimedia commons
Artikel Kristianstad När Tore Lind satt och läste tidningen under fredagsmorgonen såg han något vitt komma farandes i hög fart in på trädgården.– Det var en epa-traktor som fått sladd och han åkte rätt in i ett elskåp, in på vår trädgård och in i huset, berättar han

Klockan var bara strax efter sju på morgonen när olyckan inträffade. Samtidigt satt Tore Lind mitt i morgonkaffet.

– Jag satt och läste tidningen här när jag såg något vitt farandes in på tomten, berättar han och fortsätter:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Myskoxkalvar födda i Härjedalen

Den nyfödda kalven med mamma Helga.
Den nyfödda kalven med mamma Helga.
Fotograf: Myskoxcentrum i Härjedalen
Inrikes
Inrikes

Den myskoxkalv som föddes i hägnet på Myskoxcentrum i Tännäs i Härjedalen under söndagsmorgonen har fått sällskap av ytterligare en kalv.

"Könet på kalven är än så länge okänt, men det är en livfull och aktiv krabat som har kommit till världen, både mamma Helga och kalv mår bra", skrev Myskoxcentrum när den första kalven föddes under söndagen.

Och ett dygn senare födde hägnets andra ko, Neassa, också en kalv, rapporterar lokala medier.

Myskoxkalvar brukar födas i maj och väga runt sju kilo. I dag finns några få vilda djur i Härjedalsfjällen och Myskoxcentrum har sedan 2007 arbetat för att bevara den svenska stammen. Våren 2013 släpptes kalven Idun ut i det vilda, vilket har lett till att flera vilda kalvar har fötts på fjället, enligt den ideella föreningen.

Myskoxen är det sista av de stora urtidsdjuren och tros ha betat i Skandinavien tillsammans med mammutar för över 30 000 år sedan.

Utrikes

WHO pausar test av malariamedicin mot corona

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus förklarar att WHO pausar tester av malariamediciner mot covid-19 medan säkerheten ses över. Arkivbild
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus förklarar att WHO pausar tester av malariamediciner mot covid-19 medan säkerheten ses över. Arkivbild
Fotograf: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Världshälsoorganisationen WHO stoppar tills vidare kliniska tester av malariamedicinen hydroxiklorokin och klorikin mot covid-19.

Testerna genomförs i flera länder. WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger vid måndagens virtuella pressträff att testerna pausas medan säkerheten ses över.

Beslutet kommer sedan tidningen The Lancet i förra veckan publicerade en studie som tyder på att risken att dö ökar för covid-patienter om de behandlas med malariamedicinerna.

Hydroxiklorokin har lyfts fram som en möjlig kur mot covid-19 av USA:s president Donald Trump och Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Utrikes

Dominic Cummings: Hjärnan bakom Boris Johnson

Boris Johnson främsta politiska rådgivare Dominic Cummings fastnade på bild när han lämnade 10 Downing Street i söndags.
Boris Johnson främsta politiska rådgivare Dominic Cummings fastnade på bild när han lämnade 10 Downing Street i söndags.
Fotograf: Alberto Pezzali/AP/TT
Utrikes
Utrikes Han rör sig vanligtvis i kulisserna. Men nu har Dominic Cummings hamnat i strålkastarljuset sedan han anklagats för att ha brutit mot den brittiska regeringens coronariktlinjer.
Vem är mannen bakom rubrikerna – och hur tog han sig till maktens korridorer?

Geni, galning, mobbare, lögnare, visionär, anarkist. Det är bara några av de epitet som har använts för att försöka beskriva Dominic Cummings – mannen som har gjort sig till synes oumbärlig i rollen som chefsrådgivare hos premiärminister Boris Johnson på 10 Downing Street i London.

Och det är kanske inte så konstigt att 48-årige Cummings väcker känslor.

Hans karriär bygger på att gå emot konventionella lösningar. Både vänner och fiender ser honom som en hänsynslös strateg som utmanar traditionerna i den brittiska politiken. Men medan hans allierade beskriver "Dom" som en visionär har den tidigare premiärministern David Cameron kallat honom för "karriärpsykopat".

Ingen slips

Kollisionen med etablissemanget avspeglas också i Cummings avslappnade inställning till klädkoden i Westminister. Han bär hellre vadderad väst än kavaj, har sina saker i en tygkasse och ses ofta i jeans och ullhatt. Slips tycks vara bannlyst i garderoben.

– Cummings är mycket intelligent. Och han är också en man som vill riva ner och förstöra saker för att sedan bygga upp dem på det sätt som han vill ha det, säger Catherine Barnard, juridikprofessor vid universitetet i Cambridge.

– Han har varit med ett bra tag. Men det var i samband med folkomröstningen om EU-utträdet som han blev känd för den breda allmänheten i och med sin roll som hjärnan bakom brexitkampanjen.

Inte medlem

Dominic Cummings har aldrig varit medlem i Konservativa partiet (eller något annat parti heller för den delen), vilket har retat många. Men han har jobbat som rådgivare för flera högt uppsatta politiker inom Tories.

Han är född och uppvuxen i Durham, den stad i norra England som hamnat i centrum för den rådande politiska stormen. Det var hit Cummings åkte med sin familj – trots coronarestriktionerna. Vid en pressträff på måndagen motiverade han det med omsorg om den fyraårige sonen sedan hans fru visat symtom på covid-19 och att de därför behövde vara nära släktingar.

Han förnekar att han brutit mot restriktionerna och ångrar inget, utom möjligen att han inte förklarat sig offentligt tidigare.

Ville revolutionera

Cummings gick på statlig grundskola för att sedan fortsätta till en privatskola i Durham. Han tog examen med toppbetyg i modern historia från universitetet i Oxford och tillbringade tre år i Ryssland, där han bland annat var inblandad i ett misslyckat försök att starta ett flygbolag

2001 var han chefsstrateg hos den dåvarande Toryledaren Iain Duncan Smith och 2004 en nyckelfigur i kampanjen mot ett regionalt parlament i nordöstra England. 2007 blev han särskild rådgivare hos Michael Gove, som några år senare blev utbildningsminister. De båda ville revolutionera mot utbildningssystemet och med idéer om friskolor och nya läroplaner blev Gove snart djupt impopulär.

Kanske var det därför vissa såg det som ett politiskt risktagande när Cummings utsågs till chef över den officiella brexitkampanjen 2016. Men tillsammans med strategen Matthew Elliott drev han mot alla odds kampanjen mot seger i folkomröstningen – vilket har förevigats i filmen "Brexit: The Uncivil War" med Benedict Cumberbatch i huvudrollen. Det var också Cummings som formulerade brexitmottot "Ta tillbaka kontrollen".

"Hjärnan bakom"

När Johnson förra året blev Storbritanniens premiärminister kom Cummings tillbaka som en av de mest inflytelserika och mäktigaste rådgivarna. Då var hans uppdrag mycket tydligt: Ta Storbritannien ut ur EU med alla medel. Strategin lönade sig. När britterna gick till parlamentsval i december samma år vann Johnsons parti sin största majoritet sedan Margaret Thatchers seger 1987.

– Cummings är hjärnan bakom allt som händer på 10 Downing Street. Han är den person som har mest inflytande över regeringen, säger Catherine Barnard.

Sofia Eriksson/TT

Utrikes

Spanien lockar turister med bikini-emoji

En kypare i munskydd och handskar serverar gästerna i Madrid på måndagen, när uteserveringar i huvudstaden och i Barcelona tilläts öppna igen.
En kypare i munskydd och handskar serverar gästerna i Madrid på måndagen, när uteserveringar i huvudstaden och i Barcelona tilläts öppna igen.
Fotograf: Paul White/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den 1 juli öppnar Spanien för utländska turister.
"Vi ser fram mot att välkomna er", skriver utrikesminister Arancha Gonzáles i ett Twitterinlägg, kryddat med emojis med bikini och solglasögon.

En av Europas hårdaste nedstängningar håller på att lättas upp. Spanien, ett av världens mest besökta turistländer, stängde stränder och hotell i mitten av mars och två veckors karantän har införts för besökare från andra länder på grund av coronapandemin.

Men från 1 juli tas kravet på karantän bort, enligt ett uttalande från regeringen. Några ytterligare detaljer tillkännagavs inte.

"I juli öppnar vi gradvis för internationella turister, häver karantänen, tillämpar högsta nivån av hälsosäkerhet. Vi ser fram emot att välkomna er", twittrar utrikesminister Arancha Gonzáles.

Spanien lockar årligen runt 80 miljoner besökare. Turismen svarar för över 12 procent av BNP och en ännu högre andel av jobben. Att få igång turistnäringen igen är av högsta vikt för landets ekonomi, men många näringsidkare tvivlar på att det går att rädda sommarsäsongen,

På måndagen tilläts barer och restauranger att öppna uteserveringar i Madrid och Barcelona med halv kapacitet. Men många är fortsatt stängda.

En del av de krögare som öppnade var pessimistiska.

– Det är komplicerat. Vi kommer inte att kunna rädda turistsäsongen, om inte utlänningarna kommer, säger Alfonso Gomez, restaurangägare i Barcelona.

Spanien har registrerat 26 834 dödsfall i coronapandemin och 235 400 smittade.

Utrikes

Regeringens kandidat vann valet i Burundi

Regeringspartiets kandidat Evariste Ndayishimiye vann presidentvalet i Burundi. Arkivbild
Regeringspartiets kandidat Evariste Ndayishimiye vann presidentvalet i Burundi. Arkivbild
Fotograf: Berthier Mugiraneza/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Regeringspartiets kandidat Evariste Ndayishimiye vann presidentvalet i Burundi. Han fick närmare 69 procent av rösterna, enligt landets valkommission.

Ndayishimiyes främste utmanare Agathon Rwasa fick drygt 24 procent av rösterna.

Valkommissionen uppger att 87,7 av de registrerade väljarna röstat i onsdagens val då det även valdes ledamöter till parlamentet.

Rwasa och hans parti har redan ifrågasatt utgången av valet och anklagar myndigheterna för att ha gripit deras ombud samt hindrat ombuden från att observera hur röstningen gick till.

Det fanns inte heller några internationella observatörer på plats under valet som hölls mitt under coronapandemin.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Sport

Fransson ska förklara dopningen: "Tufft läge"

Jenny Fransson. Arkivbild.
Jenny Fransson. Arkivbild.
Fotograf: Aleksandar Djorovic/TT
Sport
Sport Dopingkommissionen yrkar på fyra års avstängning.
Nu är det upp till dopingnämnden att fastställa domen för brottaren Jenny Fransson.
– Det är inte ovanligt att det dröjer ett par veckor från sammanträdet till att ett beslut kommer, säger ordförande Åke Thimfors.

Den 3 februari meddelade Svenska brottningsförbundet att Jenny Franssons "A-prov påvisade ett positivt testresultat".

I väntan på B-provet blev 32-åringen av med platsen i Sveriges OS-trupp och dessutom ströks hon från EM i Rom.

Dagen efter beskedet kommenterade Fransson situationen på Instagram och skrev bland annat "något som jag aldrig ens tänkt ska kunna hända mig har nu hänt och just nu känner jag mig mer död än levande".

Den 7 februari stod det klart att även B-provet visade spår av den anabola steroiden metyltestosteron.

Muntlig förhandling

Under tisdagen ska Jenny Fransson – som tidigare hävdat att hennes vattenflaska blivit utsatt för sabotage, och att det skulle vara förklaringen till de positiva dopingtesterna – tillsammans med ombudet Mats Larsson i en muntlig förhandling redogöra för dopingnämndens sex ledamöter vad som ligger bakom hennes två positiva dopningsprov.

– Ombudet ska lägga fram de argument som finns och så brukar man ställa frågor till idrottsutövaren också, som ska berätta vad som faktiskt har inträffat, säger dopingnämndens ordförande Åke Thimfors.

– Det påminner om en rättegång men är mer formlöst.

TT: Vad menar du med formlöst?

– I domstol finns väldigt många regler som talar om vilken ordning man ska göra allting, vad man får säga, vad man inte får säga… Någon sådan reglering finns inte för idrotten, utan där kan man vara lite friare i umgänget, om jag att uttrycker mig så. Men det är på samma sätt som i en domstol, att det är tvåpartssystem. Man brukar jämföra dopingkommissionen, de som göra anmälningar, med åklagare och då skulle idrottsutövaren, som är anmäld, vara den tilltalade i ett brottmål.

"Överläggning"

TT: När meddelas domen?

– Efter sammanträdet får parterna lämna lokalen och så har man normalt en överläggning i nämnden. Ibland kan det ta några dagar innan det blir ett beslut, sedan ska det här beslutet skrivas ihop och sedan kommer en expediering. Från sammanträde till beslut kan det dröja några veckor, säger Thimfors.

Dopingnämnden är Riksidrottsförbundets dömande instans och det är där som Fransson & Co har möjlighet att försöka påverka dopingkommissionens yrkande på fyra års avstängning.

Om inte det går kan hon alltid överklaga beslutet hos Riksidrottsnämnden.

– Det är omvänd bevisbörda jämfört med ett civilt ärende där det är åklagare som ska bevisa att någon har begått ett brott medan i ett dopningsärende, om det finns ett positivt dopningsprov, är det idrottsutövaren som ska endera bevisa att den inte har begått någon förseelse alternativt att det finns några förmildrande omständigheter, säger Tommy Forsgren, handläggare på dopingkommissionen.

– Det är ett ganska tufft läge för en idrottsutövare att komma förbi den presumtionen.

"Sällsynt"

TT: Hur ofta sker det?

– Det är ytterst sällsynt, skulle jag påstå, att komma ifrån den helt och hållet. Men det finns nedsättningsmöjligheter.

Brottningsförbundet, som informerade om Jenny Franssons positiva dopningsprov och inledningsvis hjälpte henne, är numera inte delaktigt i utvecklingen av dopningsfallet.

– Jag pratade med Jenny för ett tag sedan, när hon valde sitt ombud, och efter det har vi inte varit med i processen på något sätt egentligen. Nu är vi verkligen tredje part i det här, så vi väntar på något besked, säger sportchefen Zakarias Tallroth.

Anders Wallin/TT

FAKTA

Fakta: Metyltestosteron

Det är ett syntetiskt framställt testosteron, ett manligt könshormon och anabol steroid. Det används bland annat för behandling av män som har låga testosteronnivåer och kvinnor som har bröstcancer.

Metyltestosteron tillhör inte de mest frekvent förekommande dopningsmedlen, om man ser på dem som testats positivt. Sverige hade ett fall 2018 och enligt den internationella antidopningsorganisationen Wadas statistik var det elva fall över hela världen 2017, en procent av dopningsfallen inom området anabola steroider.

FAKTA

Fakta: Jenny Fransson

Född: 18 juli 1987 i Karlstad.

Bor: Helsingborg.

Klubb: Gällivare SK.

Medaljer, OS: Brons i 69 kg i Brasilien 2016. VM: Guld i 72 kg i Kanada 2012, silver i 68 kg i Kazakstan 2019. EM: Guld i 72 kg i Ryssland, brons i 68 kg Ungern 2019, brons i 72 kg i Finland 2008.

Ekonomi

Rederiet Göta kanal ställer in kryssningar

M/S Juno är ett av rederiet Göta kanal AB:s kanalbåtar. Arkivbild.
M/S Juno är ett av rederiet Göta kanal AB:s kanalbåtar. Arkivbild.
Fotograf: Gunnar Lundmark/TT
Ekonomi
Ekonomi

Rederiet Göta kanal ställer in alla kryssningar under säsongen, skriver ägaren Stromma Sverige i ett pressmeddelande.

Anledningen är utländska turister som avbokat sina kryssningar, samt osäkerhet kring reserekommendationer för svenskar.

Stromma Sveriges chef Peter Henricson säger i pressmeddelandet att "marknaden är i stort sett borta".

"Vi har väntat in i det sista med att ställa in säsongen, men i och med att de utländska turisterna uteblir och att svenskarna inte vågar boka in sommarsemestern då osäkerhet fortfarande råder angående inhemska resor är vi tvungna att konstatera vi inte klarar av att genomföra säsongen", säger Henricson.

Kanalbåtarna har årligen kryssat i Göta kanal med undantag för några år under första världskriget och ett år under andra världskriget, enligt Stromma Sverige.

Hässleholm

Åklagare yrkar på strängare straff

Hässleholm
Hässleholm Hässleholms tingsrätt dömde en man till böter för ringa misshandel, men friade honom från narkotikabrott. Åklagaren vill se ett strängare straff och överklagar därför domen till hovrätten.

Det var i samband med Hästveda marknad förra sommaren som den dömde, en man i 30-årsåldern från Hässleholm, kastade en burk cider på en man som arbetade som entrévärd. Burken, som vägde drygt tre hekto, kastades uppifrån ett fönster och träffade entrévärden på handen.

När mannen greps visade provtagning att han dessutom hade använt cannabis.

Betvivlar riktigheten

I tingsrätten åtalades mannen för misshandel och ringa narkotikabrott, men när domen kom visade det sig att mannen friats från narkotikabrottet.

Dessutom dömdes han istället för det mildare brottet ringa misshandel och påföljden stannade vid dagsböter om 2.000 kronor.

Kammaråklagare Christofer Ramqvist vill nu att hovrätten prövar detta domslut.

Som skäl till varför hovrätten ska bevilja prövningstillstånd anger han att det finns anledning att betvivla riktigheten i tingsrättens dom.

Åklagarens uppfattning är att kastandet av ciderburken inte ska bedömas som en ringa misshandel utan istället som en misshandel av normalgraden.

Inte utrett

När det gäller ogillandet av åtalspunkten ringa narkotikabrott är hans uppfattning att den berättelse mannen uppgav under huvudförhandlingen har anpassats till bevisläget.

Det var nämligen först inför lagmannen och nämndemännen han berättade att han tidigare på dagen varit i Köpenhamn och ätit en haschkaka.

Då det inte är straffbart att bruka hasch i Danmark, och då det inte fanns någon utredning som kunde motbevisa hans uppgifter, ogillades åtalspunkten.

– Det är inte meningen att man ska bedriva förundersökning i tingsrätten, men det blir effekten om dylika åtal ogillas på den grunden att domstolarna beaktar den åtalades liknande invändningar i tingsrätten. Förhandlingar riskerar att ställas in och dra ut på tiden på grund av att den åtalades berättelse kan komma att kontrolleras. Det är inte så en rättegång bör bedrivas, konstaterar Christofer Ramqvist i sitt överklagande.

Yrkar på fängelse

Han yrkar därför dels på att hovrätten dömer mannen för misshandel av normalgraden, dels att han fälls även för ringa narkotikabrott.

Åklagaren anser dessutom att påföljden istället bör bestämmas till fängelse eller villkorlig dom i förening med samhällstjänst.

NÄSTA ARTIKEL