Annons

Nyttan med projekt

Opinion Det finns många program att söka pengar ur för de organisationer som känner sig manade. EU-inträdet för över tjugofem år sen gav möjligheter till detta.
Opinion • Publicerad 18 februari 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Projekt kan handla om vad som helst, t ex idrott. Foto: TT
Projekt kan handla om vad som helst, t ex idrott. Foto: TT

Det finns många program att söka pengar ur för de organisationer som känner sig manade. EU-inträdet för över tjugofem år sen gav möjligheter till detta. Det finns regionala strukturfonder, landsbygdsprogram, Lokalt Ledd Utveckling enligt Leader-metoden med flera. Många av projekten ska ske i samarbete med andra organisationer, ibland även från andra länder. Pengarna ger enorma möjligheter för dem som vill utveckla en idé och se om den bär.

Det kan vara små föreningar och lite större organisationer som får möjligheter att utveckla en för dem viktig idé. För de små är risken inte så stor att projekten är till för sin egen skull, men när organisationerna är större händer det nog relativt ofta att man anpassar sin verksamhet för de pengar som finns att söka. Det behöver kanske inte vara fel, men är knappast tanken med systemet från början. Samtidigt finns det en problematik kring en projektifiering av verksamheter och en uppenbar risk att projekten blir isolerade öar där ingen tar tillvara det som kommit ut av projekten. Att söka pengar för sökandets skull i stället för att pengarna skulle passa som hand i handske i en befintlig idé.

Annons

Rapporteringen kring projekten är en annan komplicerad historia som sysselsätter alltför många handläggare, både bland dem som ska fylla i rapporten och bland granskarna. Självklart måste det ske en uppföljning när myndigheter delar ut pengar, men frågan är om det är rätt metoder som används.

Det är inte bara enskilda föreningar och eldsjälar som ansöker, utan merparten delas ut till kommuner, regioner och organisationer som är nära knutna till det offentliga. Här kan det bli fråga om stora pengar och mångåriga projekt. Det är svårt att få en helhetsbild över allt som händer inom projektvärlden, men det skulle behövas för att kunna veta om pengarna används på ett optimalt sätt. Det vore inte förvånande om hjulen uppfinns flera gånger, vilket är slöseri med offentliga medel.

Katarina ErlingsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons