Annons

Jazzklubben gratulerar – och skriver sin historia

HÄSSLEHOLM Hässleholms Jazzklubb startar firandet av kulturhusets 20-årsjubileum tidigt, med Monday Night Big Band som ger en konsert den 25 februari. Klubben håller också på att sammanställa sin historia, till en bok.
Hässleholm • Publicerad 19 februari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Den 28 december 2000 invigdes Hässleholm kulturhus under pompa och ståt. Ett par dagar senare, den 2 januari 2001, hade Hässleholms Jazzklubb sitt första arrangemang i huset.

För att fira kulturhusets 20-årsjubileum, lite så här i förväg, har jazzklubben bjudit in samma band som då, Monday Night Big Band.

Annons

Då hade bandet med sig Claes Janson. Den här gången är det Vivian Buczek som står för sången.

På tisdag, den 25 februari, är det dags.

– Det här är vårt eget firande av kulturhuset, säger Christer Hansson, som är ansvarig för bokningskommittén i jazzklubben.

Innan själva konserten drar igång, klockan 19.30, bjuder jazzklubben på lite mingeldricka till musik av blåssektionen på Kulturskolan.

Förutom att arrangera konserter är jazzklubben också i full gång med att sammanställa en bok över jazzklubbens historia i Hässleholm.

– Bakgrunden till det är att klubben börjar bli gammal – den 7 januari 1966 gick jazzklubbarna Lento och Hässleholm Jazz Circle samman och blev Hässleholms Jazzklubb och jag har räknat till att vi haft över 500 konserter som vi gärna vill dokumentera med bilder och lite text, förklarar Christer Hansson.

Allt material kring konserterna, som foton, affischer, urklipp och liknande, finns sparat i lokalhistoriska arkivet och där har Christer Hansson tillsammans med Per Carlsson och Bo Carlsson, som också är med och sammanställer boken, tillbringat en hel del tid med att scanna in och fotografera av materialet.

Trion har också tagit hjälp av många människor som varit med under resans gång, men tar gärna emot mer information och material från jazzdiggande hässleholmare.

– Om någon sitter på bilder, framför allt från de första tio-tjugo åren får man gärna höra av sig. Det finns säkert privatpersoner som tagit spännande och intressanta bilder, säger Christer Hansson.

När boken ska publiceras är inte spikat, men ambitionen är att den ska vara klar i år.

bild 1/2
Storbandet har med sig sångerskan Vivian Buczek. Pressbild
Monday Night Big Band spelar i Hässleholm kulturhus på tisdag, den 25 februari. Foto: Karl Martin Almqvist
Storbandet har med sig sångerskan Vivian Buczek. Pressbild
Monday Night Big Band spelar i Hässleholm kulturhus på tisdag, den 25 februari. Foto: Karl Martin Almqvist
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons