Annons

Skånsk skog är viktig

Debatt För att bli hållbara på riktigt måste vi sträva mot en cirkulär bioekonomi där den svarta kolatomen byts ut mot en grön.
Debatt • Publicerad 19 februari 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Vitsippor i Skrylleskogen. Foto: Moa Dahlin
Vitsippor i Skrylleskogen. Foto: Moa Dahlin

Det gröna näringslivet har en särställning i klimat- och miljöomställningen. Ingen annan bransch har vår förmåga att fånga och binda kol i förnybara produkter. Huvuddelen av världens energianvändning är av fossilt ursprung och mer än hälften av textilier är tillverkade av olja.

För att bli hållbara på riktigt måste vi sträva mot en cirkulär bioekonomi där den svarta kolatomen byts ut mot en grön. Cirkulär ekonomi innebär att resurserna stannar inom ett kretslopp. Samtidigt behöver vi effektivisera vår resursomsättning och minska vårt resursbehov. Inom bioekonomi har material, kemiska produkter och energi sitt ursprung i biobaserade råvaror som till exempel skog.

Annons

Skånska skogsbrukare bidrar till den sociala, ekonomiska och miljömässiga hållbarheten genom att ansvarsfullt bruka skogen. 78 procent av skogen i Skåne ägs av enskilda skogsägare, mot 48 procent för riket i övrigt. När vi besöker en skånsk skog är vi troligtvis gäster hos någon privat markägare. Vi besöker ett grönt företag och kanske någons skötebarn.

Välskötta skogar inbjuder till rekreation och skapar vårt fantastiska omväxlande landskap. Ett rikt landskap ger många arter, ett flertal unika. Skånes genomsnittliga skogstillväxt är dubbelt så stor som i landet för övrigt, men markens virkesproducerande förmåga varierar inom länet. Därför har vi många olika slags värdefulla skogar.

Träd har alltid försett människor med nyttiga produkter som ökat vårt välstånd. Utvecklingen från den första knölpåken till dagens högteknologiska användning av skogsråvara baseras på otaliga innovationer under årtusenden. Ett massabruk är i dag ett bioraffinaderi som förutom pappers och textilmassa kan leverera biströmmar i form av fjärrvärme, biobränsle, grön el, metanol, tallolja till drivmedel, pellets och gröna kemikalier. Textilier kan genom en färsk innovation återvinnas, ingå i processen igen och bli textilmassa. Nya regler och ny teknik möjliggör byggande av höga hus i trä. Korslimmat trä förenklar byggandet med stora klimat- och miljövinster.

Trä binder koldioxid, är förnybart, biologiskt nedbrytbart och kan i stor utsträckning ersätta fossila och ändliga råvaror. I Sverige har vi i 117 år haft lag på återbeskogning efter avverkning. Därför blir det alltid ny skog på skogsmark i Sverige utom när samhället tar marken i anspråk. I Skåne har vi mycket bebyggd mark så vi behöver vara rädda om den som finns kvar att förvalta.

I maj 2018 fattade regeringen beslut om Sveriges första nationella skogsprogram. Visionen är ”Skogen, det gröna guldet, ska bidra med jobb och tillväxt i hela landet samt till utveckling av en växande bioekonomi”. Skånska skogsbrukare är betydelsefulla för att visionen ska bli verklighet.

Ann Marke, ledamot LRF Skåne
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons