Annons

Sfi-rektor avfärdar kritik av utbildningen

Hässleholm • Publicerad 20 februari 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Tidningen berättade på torsdagen att Sfi-utbildningen inte håller måttet och att det krävs för att snabba på integrationen. Endast en tredjedel klarade studierna inom stipulerad tid. Uppgiften finns i en utredning av socialförvaltningen.

– Jag och mina kollegor blev ledsna och bestörta. Ingen har pratat med oss, säger Madleine Nilsson, som med emfas säger att siffran inte stämmer.

Annons

Skolverket redovisar årligen statistik över förskolor, pedagogisk omsorg, fritidshem, förskoleklass, grundskolan och gymnasieskolan med respektive särskolor samt Komvux och utbildning i svenska för invandrare, Sfi.

– Vi för inte statistik på år. Vi räknar studietimmarna. Hos oss börjar elever varannan vecka och många gör avbrott med jämna mellanrum för praktik, jobb eller annat. De har rätt att studera svenska så länge de gör språkliga framsteg. Det är ryckigt för många elever. I snitt har 78,8 procent av eleverna uppnått betyg, efter två år, förklarar Madleine Nilsson.

Det är en stor utmaning för sfi att så många elever slutar och kommer tillbaka.

Där finns en förklaring till Skolverkets statistik. Åtta av tio elever som avslutar sfi-utbildningen går vidare till andra utbildningar.

– Vi ska stå för 15 timmars undervisning i svenska i veckan för varje heltidsstuderande. Till skillnad mot tidigare då vi hade fler högutbildade studenter, som klarade studierna snabbare, har vi nu många analfabeter, som behöver mer tid att lära sig svenska, förklarar Madleine Nilsson.

Det statliga etableringsstödet för varje nyanländ varar i två år. Sedan måste kommunen stå för uppehället. Det finns ett stressmoment för kommunen i det, menar Madleine Nilsson.

– Det finns ingen samordning mellan sfi och arbetsmarknadssatsningarna. Sfi är en vanlig skola som lyder under skollagen. I Hässleholm ligger vi i pedagogisk framkant. Men olika regelverk gör att planeringen blir lidande på grund av bristande samordning.

I Sfi Hässleholm studerar i dag 389 elever. I de båda folkhögskolorna finns ytterligare 100 elever.

– Vi trodde att antalet elever skulle minska, men inflyttningen till Hässleholm är stor. Vi har många ungdomar och ensamkommande, säger Madleine Nilsson.

Sfi-undervisningen är komplex och varje kommun har sina unika förutsättningar. Skolverket visar en generell statistik som inte går på djupet.

Annons

Sfi Hässleholm gör en egen kvalitetsrapport där årets siffror redovisas.

– Vi för noggrann statistik, kommenterar Madleine Nilsson.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons