Annons

Bokreans guldkorn

Kultur och Nöje Kultur- och nöjesredaktionen väljer ut sina favoriter bland årets fynd.
Publicerad 25 februari 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Det finns många bra titlar att fynda på bokrean i år. Foto: Unsplash
Det finns många bra titlar att fynda på bokrean i år. Foto: Unsplash

Thomas Almqvist:

Patria av Fernando Aramburu

Annons

När separatistorganisationen ETA i Spanien meddelade att de skulle lägga ned vapnen, hoppades man att allt skulle lugna ner sig i Baskien, men efter åratal av terror och våld med vidöppna sår som följd blev det inte riktigt så enkelt. Människorna glömmer inte så lätt. Det här är en mycket stark roman.

Telefonsamtal av Roberto Bolaño

Fyra av Bolaños novellsamlingar finns på bokrean. I Telefonsamtal förvandlas vardagliga och rakt berättade berättelser gärna till något egendomligt och äventyrligt.

Andarnas labyrint av Carlos Ruíz Zafón

I Andarnas labyrint, den fjärde och sista boken om familjen Sempere och De bortglömda böckernas gravkammare, knyter Ruíz Zafón mästerligt samman alla trådarna i denna märkliga och magiska romanvärld, där allt utspelar sig i Barcelonas skuggvärld under den dystra Francodiktaturen.

Slaget om Troja av Theodor Kallifatides

Kallifatides återberättar den klassiska sagan på sitt vis och vi får både spänning, livsvisdom och funderingar om kärlek och krig och om hur det är att vara människa.

Regnmannen – en trädgårdsberättelse av Jonas Karlsson

Den desillusionerade änkemannen Ingmar sörjer sin döda hustru men får livsglädjen tillbaka genom att ägna sig åt hennes rosenträdgård. Det här är en feelgoodroman om hur saker och ting kanske inte alls är som man tror.

Pernilla Ekdahl:

Annons

Ålevangeliet av Patrik Svensson

En bok om ålar – kan det verkligen vara intressant? Ja, tydligen om man frågar juryn för Augustpriset, som tilldelade boken pris som Årets fackbok 2019, och alla som läst och älskat den. Inte bara om världens mest gåtfulla fisk utan även om en far och en son, och hur ålen förde dem samman.

Min historia av Michelle Obama

Självbiografi om hennes resa från South Side i Chicago, via hennes och Barack Obamas första möte, när hon var hans handledare på en advokatbyrå, hela vägen till Vita Huset. En intressant inblick i amerikansk politik och hur det är att vara Amerikas första dam och ständigt bedömas i allt från uttalanden till klädval.

Konsulterna - Kampen om Karolinska av Lisa Röstlund & Anna Gustafsson

Berättelsen om hur det nya och oprövade vårdkonceptet värdebaserad vård infördes på det skandalomsusade skrytbygget Nya Karolinska sjukhuset, till men för både vårdgivare och vårdtagare, och oerhörda kostnader för skattebetalarna.

Mat på en plåt – smarta middagar och andra enkla ugnsrätter av Tareq Taylor

Att komma på vad man ska laga till middag varje dag är svårt. Att laga mat och samtidigt hjälpa barnen med läxorna är ännu svårare. Att låta maten, efter vissa förberedelser, laga sig själv i ugnen, underlättar livspusslet. Att supersympatiske Malmökocken Tareq Taylor lagar otroligt god mat och dessutom tänker på miljön är ett extra plus.

Ett jävla solsken – en biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer

Missade du ett av förra årets bokreafynd får du en ny chans. En fängslande berättelse om pojkflickan Ester Blenda, som blev en banbrytande journalist och reste över fyra kontinenter, för 100 år sedan.

Annons

Eva Emmelin:

Vad säger fågeln? av Joar Tiberg och

Anna Bengtsson

Onomatopoetisk fågelbok för de allra yngsta. Så fin, om än en utmaning för högläsaren.

Bäbis rädd av Ann Forslind

Känslodeckare för små. Böckerna om Bäbis bör finnas i alla hem där det finns en… just det, bäbis!

Dagen när inget hände av Beatrice Alemagna

Vacker och tänkvärd, inte minst i vårt prestationssamhälle.

Dubbel i Adbåge: Gropen av Emma Adbåge och Dom som bestämmer av Lisen Adbåge

Barndomsrealism och gruppsykologi att känna igen sig i och prata om.

Annons

Född till hjälte av Rick Riordan

Mytologi och spänning!

Kugghjärtat av Peter Bunzl

Beskrivs som ”prisvinnande brittisk storsäljare med Harry Potter-känsla” – så låter lovande även om jag inte hunnit läsa den.

Sophie Lossing:

Slaget om Troja av Teodor Kallifatides

En roman om att människan aldrig någonsin lär sig av sina misstag. Iliadens klassiska intrig är här förvandlad till andra världskrigets fasor.

Skärmhjärnan av Anders Hansen

En populärvetenskaplig faktabok om hur svårt våra hjärnor har att hänga med i den alltmer digitaliserade och snabba världen. Men det finns enligt psykiatrikern och tv-läkaren Anders Hansen lösningar som kan underlätta för vårt uråldriga och samtidigt allra mest komplexa organ.

Bränn alla mina brev av Alex Schulman

Annons

En hjärtskärande berättelse om olycklig kärlek som kastar sina skuggor över flera generationer. För att ta reda på varför han har så mycket ilska inom sig, går Alex Schulman tillbaka till sin morföräldrar Sven och Karin Stolpes liv. Där finner han ledtrådar som förklarar det mesta.

Fantastiska vidunder och var man hittar dem av J K Rowling

En prequel som utspelar sig före historien om Harry Potterböckerna. JK Rowling har här gått loss ordentligt med både fantasi och humor. Boken har fantastiska bilder på de fantastiska vidundren och kan läsas av stora som små, och gärna högt tillsammans. För den som älskar Harry Potter och hans värld finns här mer att hämta.

Zeinas Kitchen: Recept från mellanöstern av Zeina Mourtadas

I boken, liksom i tv-programmet Timjan, tupp och tårta och på hennes blogg, kan man hitta både inspiration och härliga recept från mellanöstern. Hon gör det lätt, med den där känslan av att det verkligen är mormors och farmors recept. Man vet att allt är beprövat, och jättegott.

Gunilla Wedding:

Felsteg av Maria Adolfsson

Första delen i Maria Adolfssons fullständigt oemotståndliga deckarserie om det fiktiva ö-riket Doggerland och kriminalkommissarie Kare Eiken Hornby. Måsteläsning för alla som gillar riktigt bra och stämningsfulla deckare.

Vaggvisan av Leila Slimani

En oupphörligt spännande och tragisk närstudie i klass, kön och ensamhet. Så kan man beskriva Slimanis thriller om barnflickan Louise som vi redan från början vet mördar de två barn hon har ansvar för. Hur det blev som det blev är den stora och tragiska gåtan här.

Annons

Aednan av Linnea Axelsson

Linnea Axelssons Augustbelönade diktepos Aednan berättar om två samiska familjer och deras historia från 1900-talets början och in i nutid. Stark, viktig och språkvacker läsning som ingen bör missa.

Gubbas hage av Kerstin Ekman

Kerstin Ekmans stora kärlek till stort och smått i naturen, till språket och till litteraturen gör det här till en oemotståndlig läsning om en bit hagmark.

Syskonen av Tessa Hadley Ett släkthus och kärleksfulla men också komplicerade relationer. Brittiska Tessa Hadley berättar en klassisk familjehistoria med ett härligt, flödigt språk och med spännande paralleller till naturen och huset självt.

Maria Zandihn:

Plåtmat – grönt i en långpanna av Julia Tuvesson

Malmöbon Julia Tuvesson driver inte bara den fina matbloggen Tuvessonskan och har dragit igång matforumet Malmöfoodisar, hon har släppt två riktigt bra kokböcker också. Den första, Plåtmat, går nu att fynda på bokrean. Underbara vegetariska rätter som sköter sig själv på en plåt och går att äta som det är eller som tillbehör om man vill ha kött. En räddare i nöden många gånger hemma hos mig.

Testamente av Nina Wähä

Två föräldrar, tolv barn och en stor familjehemlighet. I Testamente undersöker Wähä vad familjehistorien betyder och om man kan skiva om den. Nominerades till Augustpriset 2019.

Annons

Prins Charles känsla av Liv Strömquist

Liv Strömquists klassiska seriealbum Prins Charles känsla är en av hennes bästa. Här står kärleken i centrum, och precis som Haddaway sjunger i hitlåten ”What is love?” ställer sig Strömquist just den frågan. Knivskarpt och roligt på ett sätt som bara hon kan.

Mera vego: mat för hela familjen av Sara Ask och Lisa Bjärbo

Lättlagat och inspirerande, med mat som fungerar för hela familjen. Denna vegokokbok är perfekt att börja med om du vill utforska det vegetariska köket lite mer och behöver tips och idéer på enkla vardagsräddare.

Slutet av Mats Strandberg

Mats Strandberg kan konsten att blanda skräck med eftertanke. I boken Slutet kommer jorden att gå under på ett visst datum. Vad gör man egentligen när man får reda på vilket datum det blir och vad ser man till att göra?

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons