Annons

Ragata redo för världen

Kultur och Nöje Malmöpunkbandet vill ge energi och pepp.
Publicerad 26 februari 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Ragata bildades för ett par år sedan när ett kompisgäng kände att det saknades ett bra liveband.

– Vi funderade på vad man vill se när man går ut med sina tjejpolare en kväll och kände alla att det ska vara härligt, peppigt och inte tillrättalagt, säger Anna Fogelström som står för sången i bandet.

Annons

Och precis så är Ragata live nu också. Med ett sound som Fogelström vill beskriva som irriterande trallvänligt och med låtar som är peppiga, ger energi och kraft.

– Vi är ganska visuella när vi spelar live, precis som vi ville bli. Vi bryr oss inte om regler och hur en typisk spelning ska se ut, och det var väl just det som var det största orosmomentet när vi spelade in vår skiva Rebell, att försöka få ner det här konceptet på en skiva där man inte kan se oss. Men jag tycker att det har lyckats jättebra och vi är verkligen skitglada över att Rebell är här nu, säger Anna Fogelström.

Bland hennes egna favoriter på skivan nämner hon ”Kom” och ”Nu å jag”.

- ”Nu å jag” handlar om när allt bara är fel. Någon kanske har dött, någon är arg på en, man håller på att jobba ihjäl sig, pengarna räcker inte till ... men så sätter man på den här låten och då finns det inget annat, man känner sådan lycka även om man borde vara deppig. Man känner sig så stark. Det är en riktig pepplåt.

Jag hörde att någon beskrev er som ”ett argt Spice Girls på speed med trallvänliga låtar”. Är det en bra beskrivning?

– Haha, ja det är jättebra. Någon brukar säga glitterpunk också, och det stämmer också fint. Punk är ju snarare en attityd än musikstil. Vår styrka är att vi drivs av lust, vi är inte det där bandet som vi borde vara. Vi gör det här för att det är så jäkla kul men också för att vi vill förmedla viktiga saker. Det är jobbigt att vakna upp till ett samhälle varje dag som inte är jämlikt. Ett samhället där det finns förtryck, rasism, sexism och homofobi. Där vi hela tiden måste förhålla oss till det patriarkala samhället, förhålla oss till att man inte får älska vem man vill. Vi vill därför vara ett andningshål som ger energi. Där man får vara precis som man är. En del säger att det inte är så coolt med rosa och glitter, men det fattar inte Ragata. Vi gör som vi vill, har alltid gjort och kommer alltid att göra. Det tycker många är befriande.

Hur känns det nu när Rebell är klar?

– Det känns så gött och vi verkligen älskar att lyssna på plattan själva. Så det ska bli kul att se om folk gillar Ragata även om det inte blir det där visuella de får.

Det blev ju en del strul med omslaget, ni var nära på att bli avstängda från Facebook på grund av det?

– Ja, det stod att det var sexuell aktivitet på bilden. Omslaget visar en hand som viftar framför ett påklätt kön. Det är vad man har reagerat på. Det är dessutom en suddig bild och man ser faktiskt inget kön, så det är ren fantasi. Men det är en fantasi som anses motbjudande och frånstötande. Så för att inte bli avstängda satte vi en stor svart blaffa framför och skrev ”Ve och fasa”. Den varianten fick vara kvar. Tyvärr går det inte att komma ifrån att kanaler som Facebook är viktiga för musiker. Man kan hata sociala medier hur mycket man vill, men Ragata hade helt enkelt inte råd att bli avstängd. Men det normativa bildspråket stör mig enormt mycket.

Annons

Vad hoppas ni att lyssnaren bär med sig efter att ha hört Rebell?

– Att få tillbaka sin självrespekt och våga tänka själv. Vi hoppas att folk känner att man har rätt att uttrycka sig som man vill, så länge det är peppigt och schysst, man ska inte vara taskig. Och vi hoppas att skivan ger energi till att vakna upp i det här samhället med allt vad det innebär.

Vad har ni på gång framöver?

– Det blir spelningar, förmodligen åker vi till Tyskland igen efter att ha varit där en sväng tidigare, och så hoppas vi att det blir lite mer i Skandinavien – sedan ska vi erövra världen!

bild 1/2
Fakta:

Består av:

Anna Fogelström, sång.

Ida Bergkvist, bas.

Emelie Ekberg, synt.

Sofie Karlberg, trummor.

Tinna Boman, gitarr.

Aktuell med:

Debutskivan Rebell.

Kommande spelningar:

Håll dig uppdaterad via

facebook.com/ragatapunk

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons