Recension

Berättar tung historia med en lätt hand

Candice Carty-Williams. Foto: Lily Richards
Ingen Sektion satt
Recension Gunilla Wedding har läst brittiska debutanten Candice Carty-Williams roman Queenie.

En Bridget Jones för 2020-talet är min första tanke när jag börjar läsa brittiska debutanten Candice Carty-Williams roman Queenie. Här möter vi bokens huvudperson Queenie i en gynstol där hon messar sin pojkvän, genomgår en smärtsam undersökning och hinner med att berätta för läkaren att hon arbetar på dagstidningen Daily Read med nöjessidorna.

I väntrummet sitter hennes moster Maggie och smörjer händerna med antibakteriell gel och spår att Queenies pojkvän Tom kommer att lämna henne eftersom han är född i tvillingarnas tecken. Det är högt tempo i berättandet och en träffsäker humor i skildring av både miljö och personer.

När Queenie får besked om att hennes besvär troligen beror på ett tidigt missfall bryts nutidsskildringen av en tillbakablick till Toms mormors rasistiska önskningar om hur svarta Queenie och vita Tomas framtid barn ska se ut: ”Din underbart lena hy, Queenie, fast ljusare. Som en härlig kopp kaffe med mjölk. Inte för mörkt! Och så Toms gröna ögon. Ditt stora hår, Queenie, dina ögonfransar, men Toms raka näsa.”

Någonstans här inser jag att det här, trots den lättsamma tonen, är något helt annat och mycket mörkare än Bridget Jones underhållande kropps- och kärleksbekymmer. I kommande kapitel bryter Queenies liv sakta men säkert samman. Tom vill pausa förhållandet, Queenie söker tröst i den ena Tinderdejten efter det andra, hon tappar greppet om jobbet och väl undanstoppade upplevelser i barndomen börjar bryta igen den mur Queenie byggt runt dem.

Ständigt återkommande tillbakablickar ger också en tydlig bild av hur Queenie hamnat där hon är – varför hon inte ser igenom Toms undvikande svar, varför hon ger sig in i det ena destruktiva förhållande efter det andra, varför hon inte gillar kroppskontakt, varför hon har ett så komplicerat förhållande till sin familj och framförallt sin mamma.

Styrka och stötta hämtar Queenie hos Corgiflocken – en grupp väninnor som, precis som brittiska drottningens hundar, alltid stöttar henne och som hon älskar.

Queenie är en stark berättelse om att vara ung, svart kvinna i dag och om smygrasism, vardagsrasism och öppen rasism, om sexism men också om vänskap och kärlek och om självrespekt. Att kunna berätta så mycket tungt med så lätt hand är imponerande och Candice Carty-Williams debut är en både underhållande och sorglig läsning.

Och kanske ska jag återvända till den där Bridget Jones-association jag fick i början för Queenie skulle ändå kunna vara en Bridget Jones för vår tid ändå – smartare, uppdaterad och med mer svärta och starkare samhällskritik.

FAKTA

Fakta:

KONSERT

Queenie

Författare: Candice Carty-Williams

Översatt av: Klara Lindell Förlag: Albert Bonniers

Inrikes

Kraftig villabrand – en person saknas

En person saknas efter en villabrand i Österåkers kommun. Arkivbild.
En person saknas efter en villabrand i Österåkers kommun. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person saknas efter en kraftig villabrand i Österåkers kommun nordost om Stockholm, skriver Aftonbladet. Larmet kom under natten mot lördagen.

Branden var fullt utvecklad när räddningstjänsten kom till platsen och huset gick inte att rädda.

Två personer befann sig i fastigheten när branden bröt ut. En av dem lyckades ta sig ut.

– Personen hoppade ut genom ett fönster, säger Mirjam Embretsen, jourhavande förundersökningsledare vid polisen, till TT.

Platsen har spärrats av för en teknisk undersökning. Det inträffade rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet. Orsaken till branden än inte känd.

Sport

Dybala: "Kunde knappt andas"

Juventus Paulo Dybala är på bättringsvägen efter att ha smittats av coronaviruset. Arkivbild.
Juventus Paulo Dybala är på bättringsvägen efter att ha smittats av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Laurent Cipriani/AP/TT
Sport
Sport

Juventus anfallsstjärna Paulo Dybala är på bättringsvägen efter att ha smittats av coronaviruset. Han berättar om dagar med svåra symptom och problem med andningen.

I klubbens sociala medier delar argentinaren med sig av hur sjukdomen påverkat honom:

– Jag mår bra, mycket bättre faktiskt. Jag provade att träna de dagarna när symptomen var starka, och då kände jag mig obekväm direkt och kunde nästan inte andas. Jag fick avbryta efter fem minuter, säger Dybala i ett videoklipp.

Det var förra lördagen som 26-åringen meddelade att han och flickvännen Oriana Sabatini hade blivit smittade. De ska nu vara på väg att bli friskförklarade och Dybala har börjat träna igen.

– Lyckligtvis känner vi oss bättre båda två, säger han.

Ekonomi

IF Metalls krav: Stå för hela korttidskostnaden

IF Metalls förbundsordförande sedan 2017 är Marie Nilsson. Arkivbild.
IF Metalls förbundsordförande sedan 2017 är Marie Nilsson. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Staten kan behöva ta 100 procent av lönekostnaden för korttidspermittering i vissa branscher. Det kravet har IF Metall ställt i möte med regeringen och besked kan komma nästa vecka.

– Det kan finnas branscher eller företag där det är så akut att man behöver ta hela kostnaden under en begränsad tid, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

I fredags framförde hon och parternas företrädare kravet till bland andra statsminister Stefan Löfven (S), arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S).

– Jag tror att det kommer i början på nästa vecka, man portionerar ut det här för att inte öppna alla kranar på en gång, säger Nilsson.

Korttidspermittering innebär i praktiken att anställda går ner i arbetstid under en period samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd, ungefär hälften av lönekostnaden. Syftet är att undvika varsel.

Ska börja producera igen

Systemet har utnyttjats av bland annat fordonstillverkarna AB Volvo, Volvo Cars och Scania som sammanlagt permitterat nästan 65 000 anställda och i princip stoppat produktionen i Sverige. Detta drabbar även företagens underleverantörer, däribland Nordiq Group i Habo som tillverkar plåtkomponenter till bilar och lastbilar, vilket TT berättat om under lördagen.

Företaget kan klara sig ett tag men inte på tre månaders sikt, varför man önskar att fordonsjättarna återupptar en liten del av produktionen, även om den sker på sparlåga. Marie Nilsson tycker att förslaget är rimligt.

– Jag tror säkert att det är diskussioner som pågår, och det är klart att det vore bra. Men nu har man bestämt att man stänger i två eller tre veckor och sedan förhoppningsvis rullar man i gång igen.

"Vart tredje jobb"

Problemet är att efterfrågan är nere på noll och produkter skulle behöva lagras, vilket produktionskedjorna inte är uppbyggda för. Många företag tillämpar en så kallad "just in time"-modell där komponenter endast mellanlandar för att slussas vidare. Dessutom är många internationella handelsvägar satta ur spel.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) konstaterade nyligen i en intervju med Dagens Nyheter att Sverige är särskilt beroende av handel med andra länder för jobb och välfärd.

"Vart tredje jobb i Sverige är beroende av exporten. Hela Sveriges välfärd är beroende av att vi kan sälja lastbilar eller klimatsmarta lösningar eller it-system", säger utrikesministern.

Marie Nilsson konstaterar krasst att jobb kommer att försvinna och att företag som inte är livskraftiga kommer att slås ut. I arbetslösheten som följer är det viktigt med ett omskolningssystem där personer kan utbilda sig till bristyrken.

– Staten kan inte gå in och täcka alla förluster, man måste ha något krut kvar i kassan när krisen är över.

Retroaktiv summa

IF Metalls ordförande uppskattar i en ögonblicksbild att 35 lokala avdelningar tecknat ungefär 150 nya avtal om korttidspermittering som omfattar 25 000 anställda sedan coronakrisens början. Viss industri hade efter finanskrisen 2008 redan möjlighet att teckna avtal om korttidsarbete men förändringar i dessa blev nödvändiga när regeringen sjösatte sina åtgärder.

– Våra förtroendevalda och ombudsmän är ute på arbetsplatserna och jobbar febrilt med att teckna sådana här avtal. Nu kommer en våg när de större företagen stoppat eller gått ned på en väldigt låg produktionsvolym, och nu kommer ju underleverantörerna också, säger Marie Nilsson.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke kommenterar IF Metalls krav i ett skriftligt uttalande till TT:

"Marie Nilsson har helt rätt i att systemet för korttidspermittering behöver förstärkas. Det måste vara möjligt att dra ner sysselsättningen helt i detta läge. Företagens andel av den totala lönekostnaden behöver minska i samma grad som minskningen av arbetstiden", säger han.

"Vi ser hur läget förvärras för varje dag som går. Nu behövs mer kraftfulla åtgärder för att rädda jobb och företag".

Satt på paus

Andra avtal som påverkats av coronakrisen är kollektivavtal, som förlängts till oktober på grund av den uppskjutna avtalsrörelsen. Ett klokt beslut, enligt Marie Nilsson som berättar att allt är satt på paus och kraven från facket har inte omformulerats. Men om man då kommer att kräva retroaktiva lönehöjningar är högst oklart.

– Om det blir en retroaktiv summa, engångsbelopp eller om det räknas in i en högre uppgörelse återstår att se. Det är en förhandlingsfråga.

Niklas Svahn/TT

Det kan finnas branscher eller företag där läget är så akut att staten behöver ta hela kostnaden under en begränsad tid, enligt IF Metall. Arkivbild.
Det kan finnas branscher eller företag där läget är så akut att staten behöver ta hela kostnaden under en begränsad tid, enligt IF Metall. Arkivbild. Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT

FAKTA

Fakta: Krisåtgärder för tusentals miljarder

Regeringen har beslutat om nya kreditgarantier, främst till små och medelstora företag, för 230 miljarder kronor. Ovanpå det har det aviserats stöd i form av bland annat skatte- och momsuppskov, som kan radera ut skatteintäkter på 335 miljarder kronor den närmaste tiden. Hur mycket av dessa lån som regeringen kan räkna med att få tillbaka i framtiden avgörs av när och hur ekonomin kan återstartas efter coronapandemin.

Det har även fattats beslut som får direkta budgeteffekter i form av ökade utgifter och lägre statliga inkomster på omkring 70 miljarder, bland annat i form av statligt stöd vid korttidspermitteringar och att staten tar över ansvaret för sjuklön.

Samtidigt har Riksbanken satt fart på sedelpressarna. Stefan Ingves och hans direktion har utökat Riksbankens stödköpsprogram med 300 miljarder kronor. Stödköpen, som tidigare bara omfattat statsobligationer, kommer nu även att inkludera bostads-, kommun- och företagsobligationer.

Gratis likviditetslån till företag via banker har också börjat erbjudas av Riksbanken, en åtgärd som enligt befintlig plan kan skjuta till 500 miljarder kronor i ny likviditet i banksystemet

Riksbanken har också med hjälp av ett så kallat swap-avtal med USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) på 60 miljarder dollar (cirka 600 miljarder kronor) börjat erbjuda bankerna billiga dollarlån så att det inte uppstår brist på dollar i banksystemet i turbulensen på världsmarknaden.

Därtill kommer även Finansinspektionens beslut om att sänka kraven på kapitalbuffertar i bankerna med cirka 45 miljarder kronor, vilket enligt beräkningar frigör kapital som skulle kunna användas för att utöka kreditgivningen med upp till 900 miljarder kronor.

Källor: Finansinspektionen, Regeringskansliet, Riksbanken, SEB

Utrikes

Ryssland stänger alla gränser

En gränsövergång mot Ryssland i Vitryssland. Arkivbild.
En gränsövergång mot Ryssland i Vitryssland. Arkivbild.
Fotograf: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ryssland stänger samtliga gränser för att begränsa spridningen av coronaviruset. Åtgärden som träder i kraft den 30 mars omfattar gränsövergångar för fordon, tåg och fotgängare. Även hamnar omfattas.

Undantag görs för ryska diplomater samt för godstransporter.

Internationell flygtrafik har redan stoppats.

Ryssland har tidigare stängt gränserna mot Norge och Polen för utländska medborgare. Även gränsen mot Kina har stängts.

Omkring 1 260 fall av coronaviruset har konstaterats i Ryssland och 4 personer har avlidit i covid-19, enligt officiella uppgifter.

Inrikes

Man sköts i benet vid polisinsats

En man har blivit skjuten i benet vid en polisinsats i Helsingborg.
En man har blivit skjuten i benet vid en polisinsats i Helsingborg.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 40-årsåldern har skottskadats vid en polisinsats i Helsingborg. Mannen, som skadades i benet, har förts till sjukhus.

Polisen larmades på lördagsförmiddagen om ett bråk i en flerfamiljsfastighet i stadsdelen Ättekulla.

– När poliserna kommer in i trappuppgången möts de av en man som är hotfull mot patrullen, säger polisens presstalesperson Patric Fors.

I samband med det uppstod en situation där en av poliserna avlossar ett skott. Ingen skadas av det skottet.

Mannen återvänder till en lägenhet och polisen spärrar av runt huset och kallar dit förhandlare. Senare lyckas förhandlaren få honom att lämna lägenheten.

– Då uppstod en ny hotfull situation, säger Patric Fors.

Mannen blev då skjuten i benet och fördes till sjukhus med ambulans. Han är gripen och misstänks för försök till mord samt grovt hot mot tjänsteman. Polisen vill inte uppge varför mannen är misstänkt för de brotten

Särskilda åklagarkammaren ska utreda skotten som avlossades.

Sport

Varnar "coronafuskarna": Vi kommer efter er

Wada-ordföranden Witold Banka. Arkivbild.
Wada-ordföranden Witold Banka. Arkivbild.
Fotograf: Czarek Sokolowski/AP/TT
Sport
Sport Coronakrisen medför brist på dopningstest.

Om det är några idrottare som tror att de kan utnyttja pandemin till att fuska, så kan de tänka om.

Så lyder en varning från ordföranden i den internationella antidopningsorganisationen Wada, Witold Banka. Han har således ett klart besked till idrottare som tror att de kan dra fördel av att virusutbrottet har försvårat genomförandet av dopningstest.

– Vi kommer fånga er och stänga av er, säger han till Reuters.

Utmaningar

Wada erkände i förra veckan att coronapandemin har skapat utmaningar för de personer vars jobb är att utföra dopningsprov, eftersom många länder stänger sina gränser och ställer in flyg.

För ohederliga idrottare utgör det en stor möjlighet.

Utom räckhåll för antidopningsmyndigheterna, kanske i vissa fall i månader, kan det hända att vissa idrottare känner sig frestade att öka sina medaljchanser med hjälp av prestationshöjande medel, med OS i Tokyo 2020 uppskjutet till nästa år.

Men gör de det så kommer de åka fast, menar Witold Banka.

– De är inte idrottare. Fuskar du så fångar vi dig. Det är helt säkert. Vi kommer att avslöja dig, säger Wada-ordföranden.

– Om du vill utnyttja situationen till att fuska så kommer vi fånga dig och vi kommer stänga av dig från all idrott.

Rusada pausar

Som en följd av coronakrisen har exempelvis ryska antidopningsorganisationen Rusada stoppat alla dopningstest tills vidare. Enligt Rusadas vice ordförande Margarita Pachnotskaja gäller beslutet fram till den 6 april.

I avsaknaden av dopningstest måste Wada förlita sig till andra vapen i sin antidopningsarsenal, så som idrottarnas biologiska pass, långtidsanalyser och efterforskningar.

– Världen stannar upp. Det här är en ny och utmanande situation för oss alla, men vi har många verktyg vi använder oss av och jag hoppas att vi kan återgå till full styrka väldigt snart, säger Witold Banka.

– Antidopningen sover aldrig.

Inrikes

Skräckvecka på isen – flera dödsolyckor

Det viktigaste säkerhetsrådet är att inte vara ensam på isen. Arkivbild.
Det viktigaste säkerhetsrådet är att inte vara ensam på isen. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes En rad olyckor med dödlig utgång har under veckan inträffat på de svenska isarna. Nu varnar Issäkerhetsrådet för den förrädiska vårisen.

Veckan började med att en kvinna i 85-årsåldern omkom sedan hon med spark gått genom isen utanför Skellefteå. Två män, i 50- respektive 70-årsåldern, dog efter en isolycka i tisdags kväll norr om Ludvika. På torsdagen gick ytterligare två äldre män genom isen med fyrhjuling utanför Ovanåker. Och norr om Strömsund omkom på fredagskvällen en man i 40-årsåldern efter att ha gått genom isen med skoter, rapporterar SVT Jämtland.

Ännu ett dödsfall noterades nu i helgen. På lördagen avled en man i 75-årsåldern efter en isolycka som inträffade utanför Falun i onsdags, uppger P4 Dalarna.

Varnar för vårisen

Dödsolyckorna får Issäkerhetsrådet att uppmana människor att vara särskilt försiktiga på vårisen.

– Det är så fint så här års. Tänk en morgon med klar luft, sol och blank is. Det är svårt att hålla sig på land, säger Jan Insulander, projektledare för Issäkerhetsrådet.

Varje år dör runt tio personer i svenska isolyckor och våren är en farlig tid på fruset vatten.

– På vintern reflekteras värmen bort eftersom solen inte står så högt, men nu står solen högt och det betyder att strålningen går djupt ner i isen.

"Gentlemän i riskzonen"

Vårisen kan vara lite grönaktig, är mjuk och brister lätt. Säkrast är isen tidiga morgnar och kalla nätter, men det är fortfarande viktigt att ta med både ispiken och kompisen, säger Insulander.

– Sverige är avlångt och i mellersta Sverige ska man nu vara väldigt försiktig med att ge sig ut på isen, om man inte är superexpert och har ett gäng kompisar med sig, säger han.

Det är lätt hänt att överskatta sin expertis.

– Äldre gentlemän ligger i riskzonen eftersom de tycker att de vet precis hur man gör. Det är en grupp som är svår att nå med information, säger Jan Insulander.

Erik Nilsson/TT

FAKTA

FAKTA: Issäkerhetsrådet

Issäkerhetsrådet arbetar med information till allmänheten om hur man ska tänka kring säkerhet på isen.

Verksamheten finansieras av Svenskt Friluftsliv, som består av flera friluftsorganisationer.

Källa: issäkerhet.se

FAKTA

FAKTA: Isolyckor

Antal omkomna i isolyckor i Sverige.

2019: 11

2018: 15

2017: 11

2016: 20

2015: 4

2014: 16

2013: 8

2012: 10

2011: 4

2010: 3

* I genomsnitt 10 omkomna om året under perioden.

Källa: Livräddningssällskapet

Sport

Tvåmålsskytten Wålemark: "Det går bra nu"

Patrik Wålemark gjorde två av Häckens mål i 5–2-segern i träningsmatchen mot Utsikten.
Patrik Wålemark gjorde två av Häckens mål i 5–2-segern i träningsmatchen mot Utsikten.
Fotograf: ADAM IHSE / TT
Sport
Sport Ett mål mot Jönköpings Södra och nu senast två nya mot Utsikten.

Till målskörden kan höstens tre fullträffar i träningsmatcherna efter den allsvenska säsongen läggas till. Dessutom gjorde Patrik Wålemark ett mål i Häckens P19–match mot IFK Göteborg i början av mars.

18-åringen, som i fjol spelade division 2-fotboll i Qviding, har minst sagt fått en bra start i klubben som i fjol var Sveriges sjätte bästa lag.

– Det har gått bra hittills, säger han.

– Jag har kommit in bra i gruppen och spelmässigt också, så jag känner att jag har kommit in på rätt sätt och det är bara bygga vidare på det här. Även om jag är ung och så, så ser de mig som en spelare som kommer att vara med och konkurrera, och det är bra att jag får visa det nu också i sådana här matcher.

Två mål mot Utsikten

Bara fyra minuter efter att ha blivit inbytt i paus dundrade Wålemark in ett vänsterskott till 3–1 i träningsmatchen hemma mot division 1-laget Utsikten. Tio minuter senare höll han sig framme igen och ökade på till 4–1 i en match som slutade med en 5–2-seger.

Tränaren Andreas Alm är långt ifrån överraskad över nyförvärvets poängproduktion.

– Patrik gör det han är bra på. Han spelade träningsmatcher för oss innan vi gick på ledighet i november och gjorde redan då mål. Han är väldigt effektiv strax utanför och strax innanför straffområdet, till höger. Han sätter bollen i mål, han gör det i träning och han gör det i match, säger han.

Längre försäsong

TT: Hur nära är han att vara en allsvensk startspelare?

– Han är som oss andra… Vad är vi, två månader ifrån?

– Det finns vissa spelare som kommer att ha en extra månad att slå sig in och kommer man från lägre divisioner är det inte fel att få det. Det kan vara lätt att bli nedtränad när man kommer upp till en ny nivå men nu får han någon månad extra och det är bra för honom, säger Alm.

Patrik Wålemark är inne på samma linje som sin tränare, och ser den uppskjuta starten av seriestarten – på grund av den rådande pandemin – som en bra sak för att kunna hantera det stora klivet i fotbollens seriesystem.

– Det är klart att det är tuffare här men ju längre det har gått desto närmare känner jag att jag kommer. Och jag känner att det kan vara positivt för mig att få en lite längre försäsong för att komma in i det ännu mer. Även om det så klart är tråkigt att behöva vänta på tävlingsmatcher, säger han.

Sport

Serie A-tränarens förslag: Testa alla lag

Lecces tränare Fabio Liverani vill att alla lag i Serie A testas för coronaviruset. Arkivbild.
Lecces tränare Fabio Liverani vill att alla lag i Serie A testas för coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Marco Lezzi
Sport
Sport Låt alla spelare och ledare testas för coronaviruset innan Serie A sparkar igång igen.

Precis som i resten av världen står idrotten i Italien i princip stilla på grund av coronavirusets utbredning.

Samtliga evenemang i landet är inställda fram till den 3 april och gällande Serie A-fotbollen har den uttalade förhoppningen tidigare varit att ligaspelet ska kunna rulla i gång igen i början av maj.

Om så blir fallet har Lecces tränare Fabio Liverani ett förslag:

– Innan vi startar igen så vore det bra om alla lag tog tester. Jag vill inte gå in i tidigare kontroverser men i Lecce, precis som i andra städer, har folk inte fått bli testade. Reglerna har förhindrat det, säger han till Gazzetta dello Sport, enligt Football Italia, och fortsätter:

– För allas beskydd måste vi vara säkra på att ligan är fri från viruset. Vi måste värna om vår hälsa och aldrig sluta. Vi kommer inte ha mycket tid.

Italiens idrottsminister Vincenzo Spadafora sade i fredags att han tvivlade på att Serie A kommer vara redo att återupptas redan om en dryg månad.

– Just nu är det otänkbart att säga att det skulle gå att återuppta turneringar som vanligt i maj, särskilt inte med åskådare, sade han till italienska tv-kanalen Rai 3.

NÄSTA ARTIKEL