Annons

Flera nya fall av corona i Sverige

Publicerad 27 februari 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

På torsdagskvällen gick Folkhälsomyndigheten ut med uppgifter om fem nya bekräftade fall av coronavirus i Sverige. Det gäller tre personer i Västra Götaland, en person i Uppsala och ytterligare en person i Stockholm, skriver myndigheten.

Två av de personer som påträffats med smittan i Västra Götaland har varit i kontakt med den patient som konstaterades vara smittad med viruset i Göteborg på onsdagskvällen. Enligt pressmeddelandet har de nya fallen kunnat upptäckas via aktiv smittspårning.

Annons

[contentcards url="https://www.skd.se/2020/02/26/758692/" one_line="true"]

Personen i Uppsala i sin tur ska ha smittats under en resa i Tyskland. Patienten får just nu vård i enlighet med de rutiner som gäller, skriver Folkhälsomyndigheten.

Det sista fallet är en medelålders kvinna som i nuläget vårdas isolerad på Karolinska Universitetssjukhusets infektionsklinik, enligt regionens rutiner. Kvinnan ska ha blivit smittad under en resa i Iran.

Enligt Per Follin, smittskyddsläkare på Region Stockholm, har en spårning av smitta bland kvinnans anhöriga påbörjats. Detsamma gäller för samtliga nya bekräftade fall.

Nu har totalt sju personer i Sverige påvisats med det nya coronaviruset. Folkhälsomyndigheten bedömer att den siffran kommer att öka ytterligare, inte minst på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden.

– Det var väntat att vi skulle få nya fall av smitta i Sverige. Hittills har alla fall av covid-19 koppling till resande, direkt eller indirekt via nära kontakt med en smittad person och vi ser i nuläget inte någon allmän smittspridning ute i samhället, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

[contentcards url="https://www.skd.se/2020/02/27/forsta-danska-coronafallet/" one_line="true"]

Folkhälsomyndigheten höll vid 20-tiden på torsdagen en presskonferens gällande de nya coronafallen i landet. På konferensen framkom att man fortfarande bedömer den allmänna spridningen av smittan i det svenska samhället som låg.

Ungefär vid samma tid skriver Aftonbladet att den svenska regeringen nu beslutat att kalla in krishanteringsrådet för att arbeta mot smittan i Sverige. Senaste gången rådet tillkallades var vid de skogsbränder som plågade landet sommaren 2018.

– Krishanteringsrådet är ett antal myndigheter som kallas in för att vi ska samordna alla myndigheters agerande. Det är försvaret, polisen, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De har ett ansvar för att koordinera det de hör och se till att vi samarbetar så att vi verkligen hanterar det här på ett bra sätt, säger Stefan Löfven till tidningen.

Det första mötet ska hållas på måndag i nästa vecka, skriver Aftonbladet.

Teodor DimbladSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons