Storsatsar på kvinnodagen

Hässleholm • Publicerad 1 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Det hittills största, och dyraste, arrangemang Lions i Hässleholm gjort sätter kvinnorna i fokus, men Qvinnodagen vänder sig till både kvinnor och män, oavsett ålder eller bakgrund.

– Vi har tre huvudteman: kvinnor i situationer där de är utsatta, som våld i nära relation och hedersvåld, att låta kvinnor inspirera kvinnor och humor, som är en viktig del för att balansera dagen, säger Roger Höjendal.

Från klockan 12 avlöser, och i somliga fall överlappar, programpunkterna varandra i de tre lokalerna: Blå salongen, Vita salongen och Färgaren.

Under avdelningen inspiration föreläser bland annat Sofie Ceberg, doktor i medicinsk strålningsfysik, om cancerforskning, fysik och kampen mot fördomar, Sveriges enda kvinnliga allsvenska fotbollstränare Elísabet Gunnarsdottír, Gunilla Holmberg, regionchef för Skanska, och Gull-Britt Jonasson från Finja Betong AB, som var den första kvinnan som valdes in i Sveriges byggindustriers styrelse.

Landslagsskidåkaren Maria Rydqvist och barnmorskan Lisa Gårdlund, som sprider kunskap om menskoppen, inte minst i länder där mens är tabu och kvinnors status låg, är andra talare under dagen.

Under hela eftermiddagen arrangeras även en mässa i foajén utanför föreläsningssalarna.

Hur många hoppas då Lions locka till Qvinnodagen?

Fakta: Qvinnodagen

bild 1/3
Bahareh Andersson ska prata om hedersvåld. pressbild
Arrangörsgruppen bakom Lions qvinnodag: Roger Höjendal, Michael Juhlin och Peter Bramer samt Tutti Blixt, som ska vara konferencier under dagen och även varit bollplank i planeringen. Foto: Pernilla Ekdahl
Anna-Lena Brundin bjuder på ståuppkomik. pressbild
Bahareh Andersson ska prata om hedersvåld. pressbild
Arrangörsgruppen bakom Lions qvinnodag: Roger Höjendal, Michael Juhlin och Peter Bramer samt Tutti Blixt, som ska vara konferencier under dagen och även varit bollplank i planeringen. Foto: Pernilla Ekdahl
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.