Oroliga föräldrar vill hålla barnen hemma

Östra Göinge/Osby Oroliga föräldrar i Östra Göinge överväger att hålla sina barn hemma från skolan på grund av coronaviruset. En sådan frånvaro kommer anses som ogiltig både i Östra Göinge och Osby.
Östra Göinge • Publicerad 4 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
MALMÖ 2020-02-28 
Skyltar visar vägen till infektionsmottagningen. Utanför infektionsmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Malmö finns numera ett tält för att kunna testa personer för covid-19 virus. Enligt ett pressmeddelande från SUS genomförs provtagning utomhus ”för att minska risken för smitta och samtidigt se till att fler kan provtas på kort tid”. För att bli testad för covid-19 måste man först ha kontaktat sjukvården via 1177. 
Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
MALMÖ 2020-02-28 Skyltar visar vägen till infektionsmottagningen. Utanför infektionsmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Malmö finns numera ett tält för att kunna testa personer för covid-19 virus. Enligt ett pressmeddelande från SUS genomförs provtagning utomhus ”för att minska risken för smitta och samtidigt se till att fler kan provtas på kort tid”. För att bli testad för covid-19 måste man först ha kontaktat sjukvården via 1177. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

– Jag väntar på svar från de som ska ta ansvar för våra barn. Varje enskild kommun måste ta ansvar för sina invånare. Just nu är vi hemma på grund av att ha drabbats av vanlig influensa, säger en av föräldrarna som är orolig inför situationen med smittan som sprider sig.

Föräldern, som vill vara anonym, menar bland annat att andra länder slår larm och försöker stoppa smittan. Man stänger skolor och vidtar andra säkerhetsåtgärder medan Sverige agerar naivt och inte alls ansvarsfullt.

Skolverket har nu förtydligat att det är skolornas huvudmän – kommunen för kommunala skolor, styrelserna för friskolor – som har arbetsmiljö- och arbetsgivaransvaret i skolorna.

Fakta:

Corona covid-19

Enligt ECDC:s (Europeiskt centrumför förebyggande och kontroll av sjukdomar) sammanställning den 3 mars har mer än 90 600 fall av sjukdomen covid-19 rapporterats och 3 124 personer avlidit med infektionen,

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.