Annons

”Stora truppförflyttningar”

Östra Göinge • Publicerad 4 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Övning Aurora 2020
Övning Aurora 2020

Mellan den 11 maj och 4 juni 2020 händer det.

Under Aurora 17 övade fler än 19 000 män och kvinnor runt om i Sverige. Aurora 2020 kommer att bli större och mer omfattande med uppskattningsvis upp till 25 000 deltagare.

Annons

Under övningen kommer armén, marinen, flygvapnet, regionala staber, hemvärnet samt militära förband från andra länder att delta.

Övningen genomförs över hela Sverige men Blekinge och östra och mellersta Skåne berörs mer av de omfattande delarna av övningen.

I dessa områden kommer förbanden att periodvis röra sig mellan Försvarsmaktens övnings- och skjutfält och i en del fall även öva utanför övningsfälten.

– Jag kan inte i detalj inte redogöra för var vi exakt kommer att röra oss, men allmänheten i norra och nordöstra Skåne kommer att lägga märke till aktiviteter som till exempel förflyttningar av förband, säger Jonas Persson.

– Under den här tiden kommer det att finnas möjlighet för allmänheten att komma närmare de militära operationerna än normalt, fortsätter Jonas Persson,

– Övningen genomförs i en fiktiv situation där regeringen beslutat om höjd beredskap, totalförsvaret mobiliserats och Sverige utsätts för väpnat angrepp.

I totalförsvarsövningen kommer Försvarsmakten, det civila och militära försvaret tillsammans, att bland annat öva och testa beslutskedjor på alla nivåer. Hur samhällsaktörer ska samverka med varandra, för att samhällskritiska funktioner ska kunna fortsätta att fungera och Sverige stå emot ett väpnat angrepp. Det prövas hur samhället ska prioritera resurser och fördela viktiga förnödenheter.

Tidsramen är satt till 25 dygn för att även uthållighet ska kunna övas. Övningen genomförs i luften, på marken och till sjöss med övningsmoment över hela Sverige.

– Det är viktigt att allmänheten får information om vad som händer och vi vill gå ut med så mycket information som vi kan, säger Jonas Persson.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons