Mycket hög risk för att smittan sprids

Publicerad 10 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Anledningen till den höjda risken är att det har påträffats fall där  personer som inte varit i något av riskområdena insjuknat. Tidigare har de flesta fallen kunnat kollas till ett riskområde eller till personer som varit i ett riskområde.

- Det finns indikationer på att det finns en allmän samhällsspridning, säger  Johan Carlsson generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Det är främst i Västra Götaland och Stockholm som det finns tecken på allmän samhällsspridning, enligt Folkhälsomyndigheten.

[contentcards url="https://www.skd.se/2020/03/03/hur-radd-behover-man-vara/" target="_blank" one_line="true"]

[contentcards url="https://www.skd.se/2020/02/28/detta-ar-coronaviruset-covid-19/" one_line="true"]

Myndigheten meddelar också att de ändrar smittspårning istället för att spåra och vårda lindrigt sjuka  fokuseras nu på att vårda särskilt utsatta grupper.

– Det är särskilt viktigt att de som arbetar inom äldreomsorgen inte arbetar om de upplever symtom. Anhöriga bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboende, och aldrig göra det vid symtom. Vi vill minska trycket på sjukvården av människor som bara är där för att följa med någon, säger Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 326 insjuknat i Corona, detta står klart efter att 60 nya fall upptäckts i Stockholm.

Under tisdagen kom beskedet att en anställd vid Svea Hovrätt i Stockholm blivit coronasmittad och att man som en följd av det var tvungna att stänga ned en avdelning och skjuta upp rättegångar. Den anställde hade varit på resa utomlands men inte i något riskområde.

– Vi har beslutat att de personer som varit i kontakt med honom tillsvidare ska vara hemma. Därmed är det en hel avdelning som är berörd, säger hovrättspresidenten Anders Perklev till Aftonbladet.

Mannen ska inte ha varit med vid någon rättegång sedan hemkomsten. På hans avdelning arbetar 25 personer som nu är arbetsbefriade.

– Det år konsekvenser på så sätt att vi tappar i kapacitet. Det innebär att en del huvudförhandlingar blir inställda och att andra avdelningar får hjälpa till så att vi kan klara av de frister som gäller för vissa mål.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.