Annons

”Undvik besöka äldreboendena”

Hässleholm Kommunledningen i Hässleholm rikar nu en uppmaning till anhöriga att inte göra några besök på äldreboendena. Detta för att minska risken för spridningen av coronaviruset.
Hässleholm • Publicerad 11 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för en allmän smittspridning av coronaviruset i Sverige är mycket hög. Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas att undvika sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Detta gäller i synnerhet på äldreboenden.

Det skriver kommunledningen i ett pressmeddelande och konstaterar att ”läget just nu innebär att det är viktigt att var och en med symtom, även milda, begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både iarbetslivet och i privatlivet”

Annons

Kommunen betonar att detta är särskilt viktigt för de som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om de får symtom på luftvägsinfektion.

Anhöriga bör också undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom.

– Om du har symtom på sjukdom ska du inte besöka äldreboende. Men du bör även som frisk undvika besök just nu för att inte riskera att smitta våra mest sårbara, säger Camilla Kindahl, medicinskt ansvarig sjuksköterska i omsorgsförvaltningen.

Hässleholms kommun följer händelseutvecklingen kring coronaviruset och ser till att verksamheterna informeras om aktuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Skåne.

Kommunens krisledningsstab har även aktiverats eftersom det finns ett behov av fortsatt samordning kring de nationella riktlinjerna, att skapa en gemensam lägesbild och att höja beredskapen.

– Det pågår förberedelser i alla förvaltningar för att läget och rekommendationerna snabbt kan komma att förändras. Vi följer utvecklingen mycket noga, säger kommundirektör Bengt-Arne Persson.

(www.hassleholm.se/coronavirus är främsta kanalen för Hässleholms kommunsinformation kring coronaviruset).

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons