Annons

Påbyggnadsår på HTS slopas

Hässleholm Det fjärde påbyggnadsåret på tekniska programmet på HTS läggs ner från och med i höst.
Hässleholm • Publicerad 12 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Beslutet grundas på för få sökande och att det inte är ekonomiskt försvarbart att därför behålla det fjärde året.

Socialdemokraterna och Centern reserverade sig mot beslutet i barn- och utbildningsnämnden.

Annons

De tycker att kommunen ska ha is i magen och jobba för att fler ska fortsätta studierna på tekniska programmets fjärde år för att bli gymnasieingenjör.

‑ Vi ser behoven i arbetslivet och vet att de som utbildas är attraktiva hos arbetsgivare och att det finns behov av kompetensen. Näringslivet har lagt ner mycket energi på att vi ska ha ett tekniskt fjärde år. Nu beslutar Moderaterna, Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna att lägga ner det fjärde året utan att lyssna av näringslivet i Hässleholm med omnejd, säger Joachim Fors, S, andre vice ordförande i nämnden.

Skolverket tycker att vidareutbildningen till gymnasieingenjör är en bra utbildning som fler borde få chans att ta del av.

Skolverket har föreslagit åtgärder, som ska locka fler att studera det fjärde året. Det ska bland annat bli möjligt att söka studielån för dem som har fyllt 20 år.

Nu blir det inte så i Hässleholm.

– Det är tråkigt att vi inte kan behålla det fjärde året. Det är inte ekonomiskt försvarbart. Vi tar det här beslutet tidigt så att elever som har planer på att söka påbyggnadsåret vet att de kan söka alternativa utbildningar, förklarar Stefan Larsson.

Innevarande läsår studerar tio elever på fjärde teknikåret på HTS, varav två kommer från Hässleholm.

Under de senaste åren har antalet sökande minskat kraftigt.

Om intresset blir större läsåret 2021-2022, eller längre fram kan det bli aktuellt att återuppta det fjärde påbyggnadsåret.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons