Annons

Prioritera vårdpersonal

Opinion Vårdpersonal är den viktigaste tillgången i kampen mot coronaviruset och de bör går före i kön vid behov av att testa för smittan.
Opinion • Publicerad 13 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Vårdpersonal bör prioriteras. Foto: TT
Vårdpersonal bör prioriteras. Foto: TT

Flera sjukhus i landet har fått sätta vårdpersonal i karantän efter coronasmitta, bland annat på St Görans i Stockholm och en av intensivvårdsavdelningarna på Varbergs sjukhus. Det blir mycket besvärligt med smittspridning bland vårdpersonalen när arbetsbördan är hög på grund av viruset. Det är begripligt att vårdpersonal också oroas för sin egen säkerhet och för sina anhörigas.

Överläkaren Kai Knudsen på Sahlgrenska sjukhusets intensivvårdsavdelning i Göteborg menar att vår intensivvårdskapacitet är för låg och att det kan bli stora problem om personalen på intensivvårdsavdelningarna blir sjuka och måste sättas i karantän.

Annons

Han föreslår därför ett snabbspår för vårdpersonal när det gäller coronatestning, så att de snabbt kan få veta om de är smittade, eller kan fortsätta arbeta som vanligt. I nuläget testas de med samma prioritering som andra, vilket är ett konstigt val, med tanke på att de fyller en betydligt viktigare funktion under epidemin än gemene man.

Ett av regeringen och Folkhälsomyndighetens argument för att (ännu) inte stänga skolor är att vårdpersonal måste kunna vara kvar i tjänst. Om barn stannar hemma riskerar vi att sjuksköterskor också måste göra det, eller ambulansförare. En annan möjlighet som det varnas för är att äldre släktingar får passa barnen om de hålls hemma och eftersom farmor och mormor är i riskgruppen är det en dålig lösning.

Vårdpersonal och äldre bör få komma före i testkön, i den mån att man fortfarande testar. Region Stockholm har redan slutat med att testa för coronavirus och uppmanar istället alla med influensasymptom att hålla sig hemma. Tyvärr beter inte alla sig rationellt under panik, så det finns en risk att personer med symptom söker läkarvård i alla fall och smittar vårdpersonal.

Ett sådant snabbspår för testning som föreslås av Knudsen skulle göra att vårdpersonal snabbare kan få veta om det fortfarande är lämpligt att vara i tjänst.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons