Annons

Svenskar får inte flyga från Kastrup

skåne Svenska resenärer med flygbiljett tillåts inte resa från Kastrup. Resenärer som landar på flygplatsen får däremot lov att göra det, om de åker direkt till Sverige efteråt.
Publicerad 14 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Klockan 12 på lördagen stängdes gränserna mot Danmark som ett steg i kampen mot coronaviruset. Gränskontrollerna kommer att fortsätta till den 13 april, uppgav Danmarks statsminister Mette Frederiksen på fredagen.

På Öresundsbron har man satt upp gränskontroller på Pepparholm där bilar som nekas inträde kan vända och åka tillbaka till Sverige igen. Bara personer som jobbar eller bor i Danmark, eller som har ett giltigt skäl, kommer igenom, liksom godstrafik.

Annons

För tågresenärer sker kontrollerna på Kastrup, numera även den sista hållplatsen. Därifrån får man senare ta sig med andra färdsätt. Skånetrafiken har till följd av gränskontrollerna kraftigt reducerat sina turer, från sex tåg i timmen till ett tåg i timmen på vardagar. Passera vidare får bara den som bor eller jobbar i Danmark eller som har ett giltigt skäl.

På Copenhagen Airport tas svenska resenärer som landar emot för transit vidare till Sverige. Däremot kommer inga svenska resenärer med flygbiljett från Kastrup att släppas igenom, det uppgav dansk polis vid en presskonferens på lördagen.

Matilda ArboreliusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons