Annons

UD avråder från resor till samtliga länder

Publicerad 14 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
En informationstavla informerar om hur man undviker att sprida smitta i automatincheckningsområdet på Terminal 3 på Kastrups flygplats på lördagen. Danmark stängde klockan 12 på lördagen gränsen i ett försök att hindra spridningen av Coronavirus. 
Foto Johan Nilsson / TT
En informationstavla informerar om hur man undviker att sprida smitta i automatincheckningsområdet på Terminal 3 på Kastrups flygplats på lördagen. Danmark stängde klockan 12 på lördagen gränsen i ett försök att hindra spridningen av Coronavirus. Foto Johan Nilsson / TT

Utrikesdepartementet uppgav på lördagskvällen att man avråder resande, från icke nödvändiga resor, till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut.

Anledningen är den omfattande spridningen av coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder. Utrikesdepartementets avrådan gäller till och med den 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras, uppger UD i ett pressmeddelande.

Annons

Därmed gör man som flera andra nordiska länder redan gjort.

— Utrikesdepartementet (@Utrikesdep) March 14, 2020

Risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms som mycket hög. Allmänheten uppmanas att följa myndigheternas råd, hålla sig informerad och att hjälpas åt så att smittspridningen ska kunna minska och för att skydda utsatta grupper.

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom, även milda, att undvika sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet. Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.

För dig som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre är det extra viktigt att du inte går till jobbet om du får symtom på luftvägsinfektion.

Du som anhörig bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden och aldrig göra ett besök om du har luftvägssymtom.

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster. Om du har frågor om coronaviruset bör du i första hand söka information på Folkhälsomyndighetens webbplats, 1177.se och på Krisinformation.se där det finns samlad och bekräftad information från de myndigheter som hanterar händelsen, enligt ett pressmeddelande från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Eva SchmidtSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons