Annons

Här sticker skolan ut – fler behöriga lärare

Hässleholm Trots stor brist så ökade antalet behöriga lärare i Hässleholms kommun förra läsåret. I de flesta skånska kommuner går utvecklingen åt andra hållet.
Hässleholm • Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Röke skola är den enda skolan med fler obehöriga än behöriga lärare. Det är inte bra. I små skolor slår det stort om en behöring lärare slutar och ersätts med en obehörig.               Foto: TT
Röke skola är den enda skolan med fler obehöriga än behöriga lärare. Det är inte bra. I små skolor slår det stort om en behöring lärare slutar och ersätts med en obehörig. Foto: TT

– Det känns ju givetvis mycket bra. det viktigaste är att behålla de duktiga lärare vi har i kommunen och jobba aktivt med nyrekrytering i samarbete med högskolan i Kristianstad, kommenterar Stefan Larsson, M, barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Det är Lärarförbundet som har jämfört lärartätheten i landets kommuner 2019-2020 med året innan.

Annons

I Hässleholms skolor totalt ökade lärartätheten med en procent. Även om det är marginellt så är det i rätt riktning.

I oktober 2019 hade motsvarande 70 procent av lärarna i grundskolan i Skåne län lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Det är en min sakning med en procentenhet jämfört med året innan.

Hässleholms kommun gick från 72 till 73 procent behöriga lärare vilket är över snittet för landet.

I hela riket är dessutom Hässleholm nummer 87 av landets 290 kommuner.

I hela landet ligger lärarbehörigheten på 70,1 procent, vilket är en försämring jämfört med året innan och en fortsättning på en trend som varat över flera år.

– det är ett stort misslyckande för Sverige att lärarbehörigheten minskar i år igen, trenden borde vara den motsatta. Har vi inga lärare så har vi ingen skola, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Lärarbehörigheten sjunker i 22 av Skånes 33 kommuner. Mest anmärkningsvärda försämringar syns i Höör och Osby.

Lärarbristen i Sverige är akut och det krävs omfattande åtgärder för att öka andelen legitimerade lärare i svensk skola. Fram till år 2031 uppskattas det totala rekryteringsbehovet till 187 000 heltidstjänster.

I Skåne motsvarar behovet drygt 20 000 heltidstjänster.

För att täcka behovet krävs en årlig examination från lärarutbildningen av 15 000 lärare. Det är nästan dubbelt så många som lämnar utbildningen i dag.

Annons

– Det innebär att var tredje student skulle behöva börja en lärarutbildning, och det är knappast realistiskt. Långsiktigt kan lärarförsörjningen bara tryggas genom att läraryrket ges konkurrenskraftiga löner och en rimlig arbetsbelastning, säger Johanna Jaara Åstrand.

Stefan Larsson känner inte av det lönerace som fanns mellan lärare och kommunerna för några år sedan.

Lärarna kunde spela ut sina löneanspråk och välja den som betalade bäst.

– Vi har ett samarbetsprojekt med lärarhögskolan som gör det möjligt för studenter att både jobba och studera samtidigt samt att vi är tillmötesgående med praktik, förklarar Stefan Larsson.

I fjor fick skolan ta ett hårt sparpaket, som fick lärarfacken att reagera starkt och protestera mot ökad arbetsbelastning och sämre pedagogiska förutsättningar för eleverna.

– Det har uppenbarligen inte påverkat lärartätheten. Det är mycket tack vare de engagerade fackförbunden i kommunen, som vi jobbar gemensamt med som situationen i Hässleholm inte är akut, menar Stefan Larsson.

Lärartätheten skiljer sig stort mellan skolorna i Hässleholms kommun.

Stefan Olofson

0704-14 25 53, stefan.olofson@skd.se
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons