Annons

Sitt lugnt i båten – studiestödet rullar in

Regeringen rekommenderar att alla gymnasier, högskolor, universitet och yrkeshögskolor stänger och går över till att undervisa på distans. Beslutet kommer inte att påverka studenters ekonomi, enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN).
Publicerad 17 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Studiestödet kommer att fortsätta betalas ut även om skolor och universitet stänger, lovar CSN. Arkivbild.
Studiestödet kommer att fortsätta betalas ut även om skolor och universitet stänger, lovar CSN. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– De kan sitta lugnt i båten och vara trygga med att studiestödet fortsätter att betalas ut, säger Joacim Strömblad på CSN.

Det enkla och raka beskedet från CSN är att studenter behåller sitt studiestöd även om skolan stänger.

Annons

– De allra flesta kommer att fortsätta att studera, för det kommer att vara distans- eller fjärrundervisning. Och då har man rätt till studiemedel helt i vanlig ordning, säger Joacim Strömblad som är utredare på säkerhetsavdelningen på CSN.

Om en skola stänger och inte kan erbjuda distansundervisningen kommer studenterna ändå att få behålla sitt studiestöd.

– Det gäller även studerande utomlands. Det är där problemet främst varit tidigare.

Även det närvaroberoende studiebidraget som man får på gymnasiet fortsätter att betalas ut som vanligt även om undervisningen sker på distans. Och om skolan inte kan erbjuda distansundervisning så har eleverna ändå rätt att behålla bidraget.

TT: Finns det något läge där man inte kommer att få studiestöd eller eventuellt bli återbetalningsskyldig?

– Det enda jag kan se just nu är om man väljer att avbryta sina studier. Då försvinner rätten till studiestöd, säger Joacim Strömblad.

Han säger att utbetalningarna kommer att flyta på som vanligt och att ingen ska behöva ta kontakt med CSN för att få sina pengar.

– Man behöver inte oroa sig. Det kommer inte att hända någonting med den betalning som går ut nu den 25 mars, utbetalningarna kommer att fortsätta som vanligt, säger Joacim Strömblad.

Beatrice Nordensson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons