kultur

Fantomen pausas månaden ut

The Phantom of the Opera pausas under resten av månaden. Foto: Amanda Sigfridsson/Arkiv
Artikel kultur och nöje Hoppas på en vändning i coronautvecklingen och fortsatta föreställningar från den 2 april.

Den hyllade uppsättningen av Phantom of the Opera på Kristianstad teater pausas med anledning av coronautbrottet. Det meddelade producent Emil Sigfridsson via föreställningens hemsida under onsdagen.

Stoppet av föreställningen gäller från och med onsdagskvällen, och i första hand till och med den första april. Förhoppningen är att kunna fortsätta som vanligt från och med den 2 april.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

70-plussare: Man får gilla läget

Harald Dahmér, 71 år, och boende i Stockholm säger att han alltid ägnat sig åt social distansering.
Harald Dahmér, 71 år, och boende i Stockholm säger att han alltid ägnat sig åt social distansering.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndighetens fortsatta coronarestriktioner för 70-plussarna väcker blandade reaktioner.
– Man får helt enkelt anpassa sig till läget, säger Harald Dahmén, 71 år, till TT.

De rådande coronarestriktionerna för personer över 70 år ligger kvar, meddelade socialminister Lena Hallengren på tisdagen. Läget inom sjukvården bedöms vara fortsatt ansträngt, vilket gör att det enligt myndigheten ännu inte är aktuellt med någon form av lättnad.

"Man får anpassa sig"

Myndighetens besked tas också emot på olika sätt att döma av reaktionerna från några 70-plussare som TT pratade med under tisdagen Stockholm.

Harald Dahmén, 71 år, som är ute på en promenad på Södermalm, säger att vardagen varken tidigare under coronakrisen eller i dagsläget påverkats nämnvärt av Folkhälsomyndighetens restriktioner. Däremot säger han att han de senaste månaderna promenerat betydligt mer än tidigare.

– Jag har inte mått så här bra på åratal – det är rena hälsokuren, säger han.

Harald Dahmén säger också att det i dessa tider så populära begreppet social distansering på inget sätt är något nytt för honom.

– Jag har alltid ägnat mig åt social distansering – det gjorde redan vikingarna på sin tid. Och nu är det som det är – man får helt enkelt anpassa sig till läget, säger han.

"Ålder individuell fråga"

Barbro Seth Fransson, 78 år, som även hon njuter av vårsolen på Södermalm, har däremot blandade känslor.

– Jag förstår att Folkhälsomyndigheten tänker i de här banorna, men tycker nog att det här med ålder är en individuell fråga. Och det tycker nog många i min generation av 40-talister, säger hon.

Enligt Barbro Seth Fransson har hennes barn hittills reagerat starkare på rekommendationerna och råden från Folkhälsomyndigheten än vad hon själv har gjort.

– De åker och handlar åt oss, trots att vi inte tycker att det behövs – och själv lever jag kanske inte riktigt helt och hållet efter råden. Men visst måste de dra en gräns någonstans, det förstår jag. Kanske 75–80 år skulle vara bättre?

"Kan vänta med att kramas"

Kristina Lejdström, 81 år, som sitter i skuggan på Mosebacke, säger däremot att hon tycker att de fortsatta restriktionerna från Folkhälsomyndigheten för 70-plussarna är bra.

– Personligen tycker jag att det känns okej. Visst, jag vet att många äldre vill kunna vara ute och göra saker, men jag tycker att det är jättebra att vi i Sverige har kunnat hålla samhället så öppet, säger hon.

Enligt Kristina Lejdström känns det förvisso tråkigt att fortsatt inte kunna träffa barnbarnen, men säger samtidigt att hon har gott hopp om att Folkhälsomyndigheten kan komma att lätta på sina restriktioner – kanske redan till midsommar.

– Jag hoppas det. Och visst, just nu kanske vi inte kan kramas, men det kan jag vänta med.

Anna Grönberg/TT

Barbro Seth Fransson, 78 år, anser att en gräns på 75–80 år vore bättre.
Barbro Seth Fransson, 78 år, anser att en gräns på 75–80 år vore bättre.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Kristina Lejdström, 81 år, har förståelse för att restriktionerna ligger kvar.
Kristina Lejdström, 81 år, har förståelse för att restriktionerna ligger kvar.
Fotograf: Jessica Gow/TT

Skåne

Polisanmälde vinglig bilfärd

Skåne
Örkelljunga Polisen kontaktades på tisdagskvällen av flera personer som reagerat på en bil som vinglade på körbanan.

Ett flertal polisresurser beordrades till Örkelljunga och kort därefter får polispatrull stopp på den aktuella bilen.

Föraren - en man i 50-årsåldern - blåser positivt för alkoholpåverkan i polisens mätinstrument. Mannen medtas för vidare provtagning. Han är nu misstänkt för rattfylleri.

En anmälan upprättas.

Inrikes

PRO: "Svårt att ändra åldersgränsen"

PRO:s ordförande Christina Tallberg. Arkivbild.
PRO:s ordförande Christina Tallberg. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Med tanke på smittspridningen i samhället var det inte förvånande att Folkhälsomyndighetens rekommendationer för äldre över 70 blev kvar, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Trots indikationer om att förändringar skulle komma meddelade Folkhälsomyndighetens i dag att de som är 70 år och äldre även fortsatt ska begränsa sina sociala kontakter i större utsträckning än andra.

"Inte förvånad"

På Pensionärernas riksorganisation var beskedet väntat, säger riksordföranden Christina Tallberg.

– Vi har fortfarande hög smittspridning, många insjuknar och insjuknar svårt och vi har alldeles för höga dödstal. Därför är jag inte så förvånad över att man har kvar restriktionerna. Däremot har det ju väckts en massa förhoppningar om att det skulle bli något annat, säger Christina Tallberg efter beskedet från Folkhälsomyndigheten.

Hon säger också att alla förändringar av åldersgränsen kunde kritiserats på samma sätt som den nuvarande.

– Det är alltid svårt att ändra åldersgränsen. Om man skulle säga att alla under 75 kan röra sig fritt i samhället så får man frågan varför man sätter gränsen vid den åldern. Därför tror jag det är lättare att behålla den gräns man har, men förtydligar lite mer, säger Christina Tallberg.

Äldre som lider

Samtidigt kommer många indikationer från PRO om att det finns de äldre som lider av isoleringen. Särskilt de som har funktionsnedsättningar och bor ensamma, och som nu inte kan be vänner om hjälp att ta sig ut.

Rekommendationen från PRO har därför varit att hålla extra mycket kontakt med bekanta som bor ensamma, till exempel genom längre telefonsamtal.

– Den fråga jag får mest från medlemmar är "när kommer det här att sluta?", och det är ju ingen av oss som kan svara på den frågan, för vi vet ju inte, säger Christina Tallberg.

Lucas Brischetto/TT

Sport

NHL: Besked om säsongen i kväll

Var och när får Vancouvers Elias Pettersson och Bo Horvat fortsätta säsongen? Arkivbild.
Var och när får Vancouvers Elias Pettersson och Bo Horvat fortsätta säsongen? Arkivbild.
Fotograf: Darryl Dyck/AP/TT
Sport
Sport

I kväll klockan 22.30 ska NHL-kommissionären Gary Bettman göra ett formellt uttalande om planen för att återuppta säsongen 2019-2020, meddelar NHL i ett pressmeddelande.

Den nordamerikanska ishockeyligan har hela tiden planerat att fortsätta säsongen, som sedan den 12 mars varit pausad på grund av coronapandemin. Frågan har varit hur.

De senaste uppgifterna som har funnits i medierapporteringen är att slopa resten av grundserien och köra ett utökat slutspel på två olika spelorter.

Utrikes

Regering förlorade strid om fosterdiagnostik

Norges barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad (KRF) försökte förgäves stoppa lagen som öppnar för fosterdiagnostik med NIPT-test och äggdonationer. Arkivbild
Norges barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad (KRF) försökte förgäves stoppa lagen som öppnar för fosterdiagnostik med NIPT-test och äggdonationer. Arkivbild
Fotograf: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix/TT
Utrikes
Utrikes Det norska stortinget har röstat ja till äggdonation och nya regler för fosterdiagnostik.
Beslutet är ett bakslag för regeringen och barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad kallar det "ett stort steg bakåt för jämlikheten".

Stortinget godkände på tisdagen en rad ändringar i biotekniklagen. Det betyder att det nu blir tillåtet med äggdonation och assisterad befruktning för ensamstående. Norge blir därmed ett av de sista länderna i Europa som tillåter äggdonation.

Andra delar i lagen är tidigare ultraljud och att fosterdiagnostik genom blodprovet NIPT, som kan ge besked om kromosomförändringar hos fostret tidigt under graviditeten, ska bli tillgängligt för alla kvinnor.

"Hotar mångfald"

Barn- och familjeminister Kjell Ingolf Ropstad, partiledare för Kristelig folkeparti, som förgäves kämpat mot ändringarna, befarar att NIPT-testet ska hota mångfalden.

– Vi ser konsekvenserna från Island och Danmark som har infört många av de här ändringarna. Där föds knappt några barn med Downs syndrom, säger han.

Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti och Fremskrittspartiet var de partier som drev förslaget. De har tillsammans majoritet med en rösts övervikt.

Fullsatt kammare

KRF, som regerar tillsammans med konservativa Høyre och liberala Venstre, försökte i det längsta stoppa lagändringen och hade därför krävt omröstning i fullsatt sal, i hopp om att några i Fremskrittspartiet skulle bryta mot partilinjen och rösta emot. Beslutet togs därför i en fullsatt kammare där ledamöterna skildes åt av nyinstallerade plexiglasskärmar för att hindra coronasmitta.

Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre sade att lagändringarna kommer "på övertid".

– Vi har en lag som reglerar teknik, behandling och diagnostik och som inte har ändrats på 16 år. Det bör vara Norges ambition att vara ett modernt samhälle där människor ska få tillgång till det senaste och bästa, säger AP-ledaren.

FAKTA

Fakta: Ändringar i Norges biotekniklag

Äggdonation blir tillåten från 1 januari 2021.

Assisterad befruktning för ensamstående tillåts från 1 januari 2021.

Tidigt ultraljud och blodprovet NIPT (Non-invasive prenatal testing) ska bli tillgängligt för alla kvinnor. Testet kan avläsa möjliga kromosomavvikelser tidigt under graviditeten. I Sverige erbjuds det i vissa regioner och på en del privata kliniker.

Den 1 juli öppnas det för utbyggd lagring av befruktade ägg och lagring av könsceller på icke-medicinsk grund.

Nedfryst sperma från avlidna ska bli tillåten i assisterad befruktning om det är i linje med den avlidnes önskan.

Källa: NTB, Vårdguiden 1177

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Ekonomi

Mångmiljardpaket till fransk bilindustri

Frankriks president Emmanuel Macron under ett besök hos den franske bildelstillverkaren Valeo.
Frankriks president Emmanuel Macron under ett besök hos den franske bildelstillverkaren Valeo.
Fotograf: Ludovic Marin/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Frankrikes president Emmanuel Macron utlovar statliga åtgärder värda drygt åtta miljarder euro, motsvarande närmare 85 miljarder svenska kronor, för att få fart på den franska bilindustrin.

– Vi behöver ha ett motiverande mål: att göra Frankrike till Europas ledande producent av miljövänliga fordon genom att producera mer än en miljon elbilar och elhybrider per år under de kommande fem åren, säger Macron under ett besök hos den franska bildelstillverkaren Valeo.

I paketet ingår bland annat en miljard euro i subventioner till dem som köper elbilar och elhybrider.

Macron säger även att biltillverkaren Renault och PSA-gruppen, som bland annat tillverkar Peugeot, tillsammans med energibolaget Total ska börja tillverka batterier för elbilar och elhybrider.

Däremot vill regeringen ännu inte godkänna ett statligt lån på fem miljarder euro till Renault. Först måste företagsledningen och fackförbunden avsluta sina samtal om Renaults franska arbetsstyrka och anläggningar i landet.

Hässleholm

Häst fastnade i släp

Hässleholm
Hässleholm Räddningstjänsten larmades på tisdagseftermiddagen om ett djur som hade fastnat i ett släp i Mjölkalånga.

När räddningstjänsten anlände visade det sig att det var en häst i ett transportsläp som gått över en bom och sedan på något sätt fastnat.

– Hästen hade blivit hängande i bommen och sedan fastnat i transportsläpet. Men till slut så lyckades hästen med egen kraft hoppa tillbaka igen, säger Jan Olov Fröjdh, yttre befäl vid Räddningstjänsten i Hässleholm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Dark" får avslutande säsong på Netflix

Louis Hofmann spelar Jonas Kahnwald i ”Dark”. Pressbild.
Louis Hofmann spelar Jonas Kahnwald i ”Dark”. Pressbild.
Fotograf: Netflix
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den tyska Netflixserien "Dark" förnyas med en tredje säsong, rapporterar NME. Säsongen blir seriens sista, meddelar skaparna Jantje Friese och Baran bo Odar. Den är redan inspelad och släpps på Netflix den 27 juni

"Det kommer att vara svårt för oss att lämna de rollfigurer som vi har blivit väldigt fästa vid, men början är slutet och slutet är början", säger de i ett uttalande.

"Dark" är den första tyska serien som har producerats för Netflix. Den utspelar sig under flera tidsperioder i den fiktiva orten Winden, där ett barns försvinnande sätter i gång en händelsekedja som tvingar fram mörka hemligheter. Handlingen hoppar både bakåt och framåt i tiden och säsong två slutade med en riktig cliffhanger, som nu får sin upplösning.

NÄSTA ARTIKEL