Annons

Fullt fokus på att alla ska ta examen i tid

Osby • Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Kommer det att bli sedvanlig studentyra framåt sommaren? Extra fokus riktas nu mot att sistaårseleverna ska kunna ha sin examen färdig i tid. 									                    Foto: arkiv
Kommer det att bli sedvanlig studentyra framåt sommaren? Extra fokus riktas nu mot att sistaårseleverna ska kunna ha sin examen färdig i tid. Foto: arkiv

På onsdagen drog fjärrundervisningen igång för eleverna på Ekbackeskolan, introduktionsprogrammet, yrkesskolan och vuxenutbildningen i Osby som en följd av regeringens rekommendation med anledning av coronaviruset.

Lärare och elever möts nu genom olika former av digital teknik. Eleverna, som redan har egna datorer, har befunnit sig i hemmet. Bland lärarna har en del varit på skolan och andra hemma.

Annons

Åtgärden med fjärrundervisning var inte helt oväntad vilket har gett möjlighet att idka visst förberedelsearbete och den första dagen gick enligt vikarierande förvaltningschefen Eva Andersson bra.

Samtidigt blir det förstås ett annat arbetssätt än normalt för såväl lärare som elever.

– Jag uppfattar att lärarna är positiva och jobbar för att få det här att fungera på bästa sätt. Sedan är det så klart bökigt med ett annat sätt att undervisa, säger Eva Andersson.

Vilka utmaningar uppstår med arbetssättet?

– Man mister ju den personliga kontakten och det ska inte förringas. Klart att det är annorlunda att sitta i en klass jämfört med att sitta hemma framför ett digitalt hjälpmedel. Men vi får hantera läget vi har.

Hon tillägger även att eftersom alla svenska skolor följt regeringens rekommendation så har det uppstått vissa bekymmer med hastigheten i systemen som en följd av hög belastning.

– Det har gått lite segt ibland, konstaterar hon.

Hur länge undervisningen på distans kommer att fortgå är ovisst i nuläget. Det återstår också att se om läsåret till exempel behöver förlängas för att eleverna ska klara målen.

Klart är däremot att extra fokus ska riktas mot de sistaårselever som har för avsikt att ta examen till sommaren.

– Det är jätteviktigt att de blir klara för att exempelvis kunna fortsätta med andra studier, säger hon och fortsätter:

Annons

– Vi lägger stort fokus på att våra kommande studenter ska kunna ta examen i tid. Men var vi hamnar i slutändan får vi se.

En extra utmaning blir praktiska utbildningar som kan ställa krav på att eleven fysiskt är på plats.

– Där har vi lite svårigheter, jag har senast idag (läs onsdag) haft samtal om vi hur vi ska lösa det. Det kan bli individuella, enskilda lösningar för att nå fram till examen, exakt hur är svårt att säga just nu.

En utmanande vårtermin för skolorna där alla svaren inte finns idag. Samtidigt går även ljusglimtar att skönja.

– Vi blir ju verkligen tränade i den digitala världen och tvingas till lösningar vi inte upptäckt annars. Uppfinningsrikedomen är stor, säger Eva Andersson avslutningsvis.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons