Annons

Nekas anstaltsplats nära hem

HÄSSLEHOLM En man i 35-årsåldern hemmahörande i Hässleholm, dömdes under fjolåret av Kristianstads tingsrätt till ett fängelsestraff på sex år och tio månader.
Hässleholm • Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

En man i 35-årsåldern hemmahörande i Hässleholm, dömdes under fjolåret av Kristianstads tingsrätt till ett fängelsestraff på sex år och tio månader. Brottsrubriceringen gällde grov våldtäkt, våldtäkt, misshandel, grovt olaga hot, olaga hot, hemfridsbrott, ofredande samt sexuellt ofredande.

Straffet började verkställas i december i fjol, och nu har mannen tilldelats sin anstaltsplacering. Efter att ha fått beslut om säkerhetsnivå blir det på Salberga i Västmanland han får tillbringa den närmaste tiden. Salberga är en av sju anstalter i landet med den högsta säkerhetsklassningen, och med sina 264 platser den näst största efter Kumla.

Annons

Mannen hade själv önskat att bli placerad på Väanstalten utanför Kristianstad. Där finns emellertid bara platser för intagna i säkerhetsklass 2 och 3.

”Anstalten Salberga bedöms vara lämplig anstalt som tillhandahåller passande säkerhet och särskilt verkställighetsinnehåll för sexualbrottsdömda”, skriver Kriminalvården i sitt beslut och motiverar det med att risken för rymning eller fritagning bedöms vara hög, liksom risken för att den dömde använder hot eller våld.

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons