Annons

Tjeckien beslagtar munskydd från ”profitörer”

Tjeckien Tjeckiska myndigheter har beslagtagit närmare 700 000 munskydd från ett företag som velat höja priset före leveransen, uppger inrikesminister Jan Hamacek.
Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Munskydden skulle användas till vården, och beslagtogs efter att företaget som skulle sälja dem höjde priset. 
Foto: Erik G Svensson /SCANPIX/Arkiv
Munskydden skulle användas till vården, och beslagtogs efter att företaget som skulle sälja dem höjde priset. Foto: Erik G Svensson /SCANPIX/Arkiv

"Polisräd mot profitörer", skriver Hamacek på Twitter. "Företaget skulle leverera munskydden till sjukvårdspersonal, men ville i sista stund höja priset."

Det råder akut brist på munskydd och andningsmasker i Tjeckien. Hamacek och premiärminister Andrej Babis bad i tisdags om ursäkt för att de inte säkrat tillgång till skyddsutrustning, särskilt för sjukhuspersonal.

Annons

Bristen har fått många privatpersoner att själva börja tillverka munskydd till behövande. En facebookgrupp vid namn "Tjeckien syr munskydd" har på kort tid fått 25 000 medlemmar.

Precis som i resten av världen ger virusutbrottet tydlig påverkan på den tjeckiska ekonomin. Biltillverkaren Volkswagen stoppar produktionen vid sin fabrik i landet samtidigt som centralbanken spår att BNP kommer minska.

— Jan Hamáček (@jhamacek) March 17, 2020

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons