Annons

Varg på vandring genom Skåne

HÖRLINGE/TYRINGE/HÖÖR Med största sannolikhet är det en varg som observerats på vandring genom Skåne.– En del vargar syns aldrig och andra går mer öppet. Den här verkar vara av den senare typen, säger Nils Carlsson, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.
Hässleholm • Publicerad 20 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

En av de första observationerna stod Rickard Magnusson från Tyringe för. När han var på väg i bil till Hågnarp i onsdags morse stod vargen plötsligt mitt framför honom i skogen nära Hörlinge.

– Efter en korsning stod vargen mitt på vägen. Han hoppade upp på en kulle till vänster och försvann, men kom sedan tillbaka för att se om vi följde efter, säger Rickard Magnusson.

Annons

Han har stor erfarenhet av hundar och tvekade aldrig kring att det var just en varg han såg.

– Jag såg den klart och tydligt, 15-20 meter framför mig, och den hade ljusgrå, tjock päls. Det här var något helt annat än en hund, säger han.

Nils Carlsson på länsstyrelsen är också tämligen säker. Observationerna som kommit in har varit trovärdiga och det har även kommit in bildbevis.

– Bilderna är inte särskilt bra, men de är tillräckligt bra för att vi med största sannolikhet kan säga att det är en varg. Och det stämmer även med rörelsemönstret, säger han.

Än så länge vet man inte så mycket om just den här individen, men att det handlar om en hane håller Nils Carlsson för troligt.

– Tittar vi historiskt är det vanligaste att det är en ung hane som letar efter en tik. Ofta vandrar de ganska fort, ofta ligger det på kring tre mil per dygn, så det är ett ganska typiskt rörelsemönster. Just den här sträckan har vi också haft varg som vandrat förut, säger Nils Carlsson.

Går de förutsättningslöst, eller efter en vittring de fått?

– De går ganska förutsättningslöst, men de har ofta en ganska tydlig riktning den går i. Sen vet vi inte vart den här tar vägen så klart, säger Nils Carlsson.

Men i denna riktning, med tre mil om dagen, då tar Skåne snart slut?

– Precis så har det varit förr, ganska ofta kommer de till där Sverige tar slut. Vi hade en varg som blev påkörd vid brofästet och vi har haft varg i Helsingborg och Falsterbo. Sen vänder de ganska ofta upp igen och kan då antingen dröja sig kvar något i länet, eller så vandrar de upp genom Sverige igen, så de är ofta verkliga långvandrare.

Annons

Nils Carlsson konstaterar också att vargar, precis som andra djur, är individer.

– En del syns nästan aldrig och andra har gått mer öppet. Den här verkar vara av den typen som går mer öppet, säger han.

Det finns inga uppgifter om att vargen ska ha gett sig på några tamdjur, men länsstyrelsen uppmanar ändå tamdjursägare, framför allt de som har får, att ha lite extra tillsyn på djur och stängsel.

Nils Carlsson vill också be de som ser vargen att tipsa länsstyrelsen om sin observation, gärna ta en mobilbild, men sedan låta den vara i fred.

– När vargar kommer ner i mer befolkade trakter blir folk väldigt nyfikna och vi har haft situationer förr där folk följer efter med bilar. Man ska tänka på att alla vilda djur ska behandlas med respekt och inte stressa eller jaga dem, säger han.

bild 1/3
Rickard Magnusson såg vargen nära Hörlinge på onsdagsmorgonen. – Jag var 15-20 meter ifrån och såg den klart och tydligt, säger han. Foto: Privat
Fem trovärdiga vargobservationer gör att länsstyrelsen kan säga att det med största sannolikhet är en varg (dock inte samma som på bilden) som är på väg söderut i Skåne just nu. I onsdags sågs den i Hörlinge-Hågnarpstrakten norr om Hässleholm.
Nils Carlsson, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen i Skåne, har fått in fem observationer från människor som sett vargen de senaste dagarna. Foto: Privat
Rickard Magnusson såg vargen nära Hörlinge på onsdagsmorgonen. – Jag var 15-20 meter ifrån och såg den klart och tydligt, säger han. Foto: Privat
Fem trovärdiga vargobservationer gör att länsstyrelsen kan säga att det med största sannolikhet är en varg (dock inte samma som på bilden) som är på väg söderut i Skåne just nu. I onsdags sågs den i Hörlinge-Hågnarpstrakten norr om Hässleholm.
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons