Annons

Nytt torg dröjer - kostnaden för hög

Egentligen skulle det nya torget stå klart nu till våren. Så blir det inte.
Osby • Publicerad 25 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021

– Kostnaden blev mer än vad ramavtalen tillåter. Därför måste vi gå ut med förfrågningar och göra en upphandling, säger Anders Edwall, chef för tekniska enheten i Osby kommun.

Anders Edwall.
Anders Edwall.

Nästa vecka räknar man med att förfrågningar går ut till kommunens tre ramleverantörer. Sedan kan det ta sex veckor innan upphandlingen är klar.

Annons

– När upphandlingen är klar tar de ungefär två månader, sedan kan torget vara klart, fortsätter Edwall.

"Vet ju inte vad som händer"

Men det kan bi en sanning med modifikation, fortsätter han.

– Vi vet ju inte vad som händer med tanke på situationen med covid 19. Men om allt flyter på ska det inte ta längre tid än ett par månader.

Ifjol klubbade Osbys kommunfullmäktige genom centrumplanen med titeln ”Ett levande centrum”. En del av dokumentet rör en omgestaltning av torget i Osby tätort.

En rad åtgärder på torget föreslås. Bland annat avses torget breddas i öster där även sittgrupper ska placeras ut.

Statyn i fontänen som för närvarande utgör torgets mittpunkt är tänkt att flyttas ut mot Västra Storgatan. Företaget Kullaro designar den i svart diabas. Ny mittpunkt på torget blir en stor version av Osby kommuns logotyp.

Mer belysning för ökad trygghet

En av de mer kostsamma delarna i förslaget är att byta ut markbeläggningen. Nuvarande plan är att lägga gatsten i grå, mörkgrå och svart kulör. En annan av de mer kostsamma delarna är el- och belysningsarbete. Torget ska i allmänhet belysas mer för att öka tryggheten och göra det mer inbjudande. Vad gäller elen är tanken att den ska fällas ner i marken för att underlätta för exempelvis tivoli och marknadsknallar så att kablarna inte behöver dras ovan jord.

Förslaget rymmer även att infarten till torget regleras genom så kallade elektriska pollare som kan fällas ner när marknadsknallar och dylikt behöver komma in på torget.

Hade allt gått som planerat från början kunde torget stått färsigt redan nu.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons