Ekonomi

Coronakrisen rör inte direktörerna

Jackpot för Volvo AB:s vd Martin Lundstedt. Arkivbild.
Jackpot för Volvo AB:s vd Martin Lundstedt. Arkivbild.
Fotograf: TOVE ERIKSSON/TT
Ekonomi
Ekonomi Det blev bonusjackpot för väldigt många börsdirektörer i fjol, mångmiljonbelopp som betalas ut i dagarna.

Flera av börsens storbolags-vd:ar fick full utdelning på sina bonusprogram för 2019, visar TT:s genomgång. Det är pengar som i vissa fall, men inte alla, nu har hunnits betalas ut. Men det är få av bolagen som vill ange hur långt de har hunnit.

Lastbilsvolvos vd Martin Lundstedt fick för fjolåret en kortsiktig rörlig bonus på drygt 13 miljoner kronor, ovanpå den fasta lönen på nästan 15 miljoner. Dessutom har han en långsiktig bonus på ytterligare 13,8 miljoner kronor.

Atlas Copcos vd Mats Rahmström fick 7,8 miljoner i rörlig bonus, drygt halva grundlönen, plus långsiktiga aktieprogram värda närmare 23 miljoner kronor. Essitychefen Magnus Groth kunde kvittera ut 100 procent av grundlönen i bonus, sammanlagt 27,7 miljoner kronor. Ungefär likadant ser det ut för Ericssonchefen Börje Ekholm med flera.

Inte utbetald

Skanska-vd:n Anders Danielsson är ytterligare en i raden. Hans bonus är inte utbetald ännu. Om den eventuellt kommer att hållas inne är en fråga för styrelsen, hälsar bolagets pressavdelning.

Inget bolag eller storägare, bland de som TT har varit i kontakt med, vill berätta/svara på om det är aktuellt med bonusfrysningar eller återbetalningar med tanke på coronakrisens härjningar och jättepermitteringar av personal med lönesänkningar som följd och där staten betalar runt hälften av företagens lönekostnader.

"Generellt tycker vi att man, om möjligt, ska följa de ingångna avtal och program som bolagen har", skriver Per Colleen, chef för Fjärde AP-fondens svenska aktieförvaltning.

Lever inte i en öken

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson upprörs över direktörernas bonusexcesser under kristid.

– Det är inte så att ett börsbolag lever i en öken, de lever i samma värld som vi andra. De förstör sitt företag, sitt varumärke, säger han och fortsätter:

– Vi hade en djup kris 2008. Det är förvånansvärt vad lite de (företagsledningarna) lär sig under de här kriserna.

Svenskt Näringsliv manade i tisdags regeringen att skjuta till 200 miljarder kronor ytterligare till de krisdrabbade företagen. Men företagschefernas mångmiljonbonusar vill arbetsgivarorganisationens vd Jan-Olof Jacke inte lägga sig i.

– Det där får bli styrelsernas uppgift, jag kan inte bedöma det, säger han.

Pausar bonusbeslut

På kommande bolagsstämmor ligger rader av nya bonusprogram till företagsledningen på bordet för ägarna att ta ställning till.

Mäktiga storägare, som Wallenbergsfärens maktbolag Investor och Industrivärden, duckar på frågan men hälsar via informationscheferna att de står bakom respektive styrelses förslag.

SKF har skjutit på den aktierelaterade bonusfrågan:

"För närvarande är alla planer gällande det årliga incitamentsprogrammet för 2020 pausat", skriver SKF:s presschef Theo Kjellberg i ett mejl till TT.

Styrelsearvoden är en annan het fråga på bordet. Exempelvis Ericsson har hittills föreslagit höjda styrelsearvoden inför stämman i nästa vecka, liksom fler andra börsjättar, även om flera backar i sista stund. Bland annat Skanska inför stämman i dag, och Volvo som på onsdagskvällen meddelade sänkta arvoden.

Per Colleen på Fjärde AP-fonden tycker att det är svårt att ha en generell uppfattning om kommande bonusprogram, men säger så här om styrelsearvoden:

"Vad gäller styrelsearvoden kommer det i väldigt många fall föreslås oförändrade arvoden trots att det initialt fanns andra tankar. Vi menar att det är rimligt att styrelsearvoden i stort ska följa löneutvecklingen. I de bolag som nu står inför stora varsel kommer besluten om ökade arvoden vara mycket restriktiv", skriver han.

Olle Lindström/TT

Skanskas vd Anders Danielsson väntar på bonusbetalning. Arkivbild.
Skanskas vd Anders Danielsson väntar på bonusbetalning. Arkivbild. Fotograf: Gunnar Lundmark/Svd/TT

FAKTA

Fakta: Så mycket tjänade direktörerna 2019

Volvochefen Martin Lundstedt, grundlön 14,9 miljoner, totala ersättningar inklusive bonus, aktieprogram och pension cirka 52 miljoner kronor.

Skanskachefen Anders Danielsson, grundlön 11,5 miljoner kronor, totalt 32,3 miljoner kronor.

Atlas Copcos vd Mats Rahmström, grundlön 14 miljoner, totalt 50,1 miljoner kronor.

Essitys vd Magnus Groth, grundlön 13,8 miljoner, totalt 27,7 miljoner kronor.

SKF-chefen Alrik Danielson, grundlön 13,4 miljoner, totalt 29 miljoner kronor.

Ericssons vd Börje Ekholm, total ersättning 49 miljoner kronor.

Källa: Bolagens årsredovisningar

Ekonomi

Viruseffekt letar sig in till bilhandlarna

Ekonomi
Ekonomi Fordonssektorn har drabbats hårt av coronapandemin. Nu har effekterna letat sig in i bilhallarna hos handlarna – som får kundbesöken att skifta form.

Flera aktörer på bilmarknaden kommer att påverkas av coronaviruset framfart under våren, enligt bland andra branschorganisationen Bil Sweden.

Senast under onsdag förmiddag meddelande Volkswagen att de förlänger produktionsstopp i Tyskland, som kopplas till den rådande pandemin. Enligt Richard Forslund, försäljningschef på Volkswagen i Kista och Upplands Väsby, har Sverige tidigare lagt en större förbeställning av bilar och har en planeringen för tillfälliga stopp i fabriker.

– Just nu kan jag inte säga om det kommer att påverka oss eller inte. Hela världen påverkas på något sätt av allt det här, men hur det påverkar oss lokalt i Sverige vet vi inte i dagsläget, säger han till TT.

För Richard Forslund och hans team på Volkswagen i Kista har möten med spekulanter och kunder till stor del skiftat form. I hallarna är det så gott som tomt, men hela teamet av säljare är på plats.

– Det är en markant skillnad i antalet möten över telefon och mejl. Det sker också fler upphandlingar via Skype som aldrig gjorts tidigare i samma utsträckning. Nu sker det på nästan daglig basis, säger Richard Forslund.

Färre besökare

Trots att flödet av besökare i hallarna har minskat dag för dag de senaste tre veckorna är orderingångarna uppskattningsvis på samma nivå som tidigare. Under mars ökade försäljningen jämfört med årets första två månader, vilket tillhör det normala. Företag fortsatte att lägga beställningar på bilar och privatpersoner fortsatte att köpa. Däremot sköts större upphandlingar från kommuner och landsting upp under mars.

– Det är förståeligt, eftersom de har annat att göra än att köpa bilar just nu.

Samtidigt har de dagliga rutinerna förändrats. De kunder som faktiskt kommer in till bilhallarna tas inte i hand och det hålls ett ordentligt fysiskt avstånd. På flera bord står flaskor med handsprit uppradade.

– Det är väl både bra och dåligt att det kommer färre personer till hallarna. Folk ska ju vara hemma och så fort fler börjar röra sig ute så vet vi inte hur situationen förändras. Men samtidigt vill vi sälja bilar.

– Vi är vana att jobba i mycket upp och nedgång, och vi tror absolut att det här kommer att vända. Vi är inte ett dugg oroliga för bilförsäljningen över lag, fortsätter Richard Forslund.

Påtaglig oro

Samtidigt finns det en oro över utvecklingen i Europa. Underleverantörer som drabbas av pandemin och inte kan leverera kan skaka aktörer som Volkswagen indirekt.

– Vi har sett många upp- och nedgångar i världsekonomin och vi har alltid lyckats reda ut svårigheterna vi ställs inför, mycket för att det dels är långa processer, men även för att folk behöver bilarna. Sedan ska man inte sticka under stol med att det finns oroligheter, särskilt ute i Europa, säger Richard Forslund.

Åsa Johansson/TT

Ekonomi

Nedåt på Stockholmsbörsen

Börsen föll stort. Montage.
Börsen föll stort. Montage.
Fotograf: Johan Hallnäs / TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen föll ordentligt på onsdagen – och åt upp mer än uppgången dagen före. Det breda OMXS-indexet backade med 3,4 procent.

Coronaoron fortsätter runt om i världen, med särskilt fokus på USA. Wall Street öppnade handelsdagen negativt, något som bidrog till fallet i Stockholm.

Nedgången var bred, bara två storbolag på OMXS30-listan stängde på plus. Konjunkturkänsliga industriaktier hamnade i botten – Atlas Copco, SKF och Sandvik tappade alla mer än 6 procent.

Vanligtvis mindre konjunkturkänsliga aktier som Tele2 och Telia höll emot och stängde på plus, 0,8 respektive 1,3 procent.

Det gick minst lika dåligt för de ledande Europabörserna som i Stockholm. Londonbörsens FTSE100-index sjönk 3,8 procent, CAC40-index i Paris backade 4,3 procent och Frankfurtbörsens DAX-index föll 3,9 procent.

Ekonomi

Flygbolaget BRA pausar all trafik

Flygbolaget BRA pausar tillfälligt all trafik. Arkivbild.
Flygbolaget BRA pausar tillfälligt all trafik. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Flygbolaget BRA pausar tillfälligt all trafik, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

"Vi har kämpat vidare med endast ett fåtal flygningar den senaste veckan men regeringens och Folkhälsomyndighetens skarpa uppmaning till svenska befolkningen att inte resa inom landet gör att vi inte har några kunder kvar", konstaterar bolaget som beslutat att pausa alla flygavgångar mellan den 6 april och 31 maj.

BRA trafikerar bland annat sträckor mellan Stockholm och Göteborg, Malmö och Umeå. Redan tidigare hade bolaget beslutat att pausa ett antal inrikes flyglinjer. De inställda flygningarna gäller även de utrikeslinjer som BRA trafikerar.

Ekonomi

Spotify till slut överens med stort skivbolag

Spotify och Warner Music har nått ett avtal. Arkivbild.
Spotify och Warner Music har nått ett avtal. Arkivbild.
Fotograf: Lars Pehrson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Sedan de gick ut 2019 har Spotify stått utan avtal med de två skivbolagsjättarna Warner Music och Universal Music. Nu har det svenska bolaget slutit ett avtal med Warner, enligt ett pressmeddelande.

"Spotify och Warner är nöjda över att kunna tillkännage ett förnyat globalt licenspartnerskap. Den utökade affären täcker länder där Spotify finns tillgängliga idag, samt ytterligare marknader", heter det i pressmeddelandet.

Enligt Financial Times har den stora konfliktfrågan handlar om Spotifys nya satsning på podcasts. Skivbolagen har velat ha en viss andel av Spotifys prenumerationsintäkter, oavsett om de kommer från musik eller poddar, vilket det svenska bolaget tillbakavisat. Men nu har en överenskommelse med Warner alltså nåtts.

Ekonomi

Stor nedgång för amerikansk industri

Flera delstater i USA har mer eller mindre försatts i karantän. Arkivbild.
Flera delstater i USA har mer eller mindre försatts i karantän. Arkivbild.
Fotograf: Nati Harnik/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter att den viktiga konjunkturmätaren inköpschefsindex visat på tvärnitar i både Sverige och Europa föll siffran även i USA. Men det var "bara" en nedgång med lite mer än två indexenheter, från 50,7 i februari till 48,5 i mars. Fallet i Sverige blev med närmare tio enheter, till 43,2.

Det är ändå den sämsta noteringen för amerikansk industri sedan 2009. USA är det land med flest bekräftade fall av covid-19 och stora delar av landet har stängts ner för att minska smittspridningen.

Ekonomi

Tungt slag för klädindustrin i Bangladesh

När H&M drar i bromsen i coronakrisens spår påverkas leverantörer i Bangladesh hårt. Arkivbild.
När H&M drar i bromsen i coronakrisens spår påverkas leverantörer i Bangladesh hårt. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Världens näst största textilexportör, Bangladesh, ser ut att tappa runt 6 miljarder dollar, motsvarande 60 miljarder kronor i exportinkomster när de stora klädbolagen dragit i coronabromsen.

Miljoner jobb är därmed hotade, enligt två större tillverkare i landet.

I dag finns ungefär 4 000 klädtillverkare i landet som sysselsätter omkring fyra miljoner människor.

Bland företagsjättar som avbokat sina order finns GAP och Zara. H&M meddelar att man inte avbokat redan gjorda order men tillfälligt pausat nya. H&M:s pressavdelning hälsar till TT att man återupptagit nya beställningar igen.

Ekonomi

Oväntat bra jobbsiffra från USA

Tomt på parkeringen utanför ett köpcentrum i Stonecrest, Georgia. Arkivbild.
Tomt på parkeringen utanför ett köpcentrum i Stonecrest, Georgia. Arkivbild.
Fotograf: Curtis Compton/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Antalet jobb i den privata sektorn i USA minskade under mars med 27 000, visar nya siffror från lönehanteringsföretaget ADP. Det är första gången sedan 2017 som antalet arbetstillfällen blev färre.

Det var ändå inte så illa som ekonomerna räknat med, snittprognosen var att 150 000 jobb skulle försvinna. Den relativt låga siffran kan dock ha att göra med att undersökningen gjordes i mitten på mars, innan stora delar av USA stängdes ned för att begränsa coronavirusets spridning.

Ekonomi

Stora besparingar hos oljebolag: "Brutalt"

Tuffa tider för oljesektorn. Arkivbild.
Tuffa tider för oljesektorn. Arkivbild.
Fotograf: DroneBase/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

BP, ett av världens största oljebolag, skär ner på sina utgifter med 25 procent under året. Totalt handlar det om besparingar på 25 miljarder kronor. Produktionen kommer att minska med drygt 70 000 fat oljeekvavilenter per dag, en minskning med 14 procent jämfört med 2019.

"Det här är kanske det mest brutala miljön för olje- och gasaffärer på årtionden", säger BP:s vd Bernard Looney i ett uttalande.

Den norska koncernen Aker, som också är verksamma inom oljesektorn, lanserade på onsdagen ett sparpaket på minst 725 miljoner kronor. Stora besparingar ska ske via permitteringar av personal, och varken vd eller styrelse ska få någon lön eller bonusar under 2020.

Oljepriset har störtdykt med drygt 65 procent under 2020. Förutom minskad rörlighet på grund av coronapandemin har även ett priskrig mellan de stora producenterna Saudiarabien och Ryssland bidragit till raset.

Ekonomi

Företag vilseleder konsumenter i virustider

Flera hälsokostföretag har anmälts till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring vad gäller huruvida deras produkt kan förebygga att smittas av coronaviruset. Arkivbild.
Flera hälsokostföretag har anmälts till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring vad gäller huruvida deras produkt kan förebygga att smittas av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: HENRIK MONTGOMERY / TT
Ekonomi
Ekonomi Konsumentverket har i dagsläget fått 275 anmälningar som rör företags agerande i samband med coronapandemin. 159 av dem gäller vilseledande marknadsföring.

Av de inkomna anmälningarna att döma försöker många företag att sko sig på människors rädsla att insjukna i covid-19, genom att marknadsföra sina produkter som förebyggande för både sjukdomen i sig men också för immunförsvaret i allmänhet.

– Det gäller produkter och behandlingar av olika slag inom hälsoområdet, främst kosttillskott så som fiskolja och örtbaserade produkter, alternativmedicin, men också exempelvis meditation, säger Konsumentverkets jurist Hanna Ackeberg.

Hittills har Konsumentverket öppnat ett tillsynsärende för ett företag som anmälts ett stort antal gånger inom en kort tidsperiod, men fler kan komma. Förloppet går till så att Konsumentverket i ett brev till företaget förmedlar kritiken, i detta fall mot marknadsföringen, och ber företaget antingen styrka sina påståenden om produkten eller rätta sin marknadsföring inom en viss tid.

– Skulle det vara så att de inte rättar sig har vi en möjlighet att vidta rättsliga åtgärder. Det innebär att vi lämnar över ärendet till Konsumentombudsmannen, som i sin tur kan ta det vidare till Patent och marknadsdomstolen, säger Ackeberg.

Hilda Djupenström/TT

NÄSTA ARTIKEL