Sport

Efter dopningsstraffet: Aktuell för OS

Sport
Sport Fälld för dopning och borträknad från sommarspelen i Tokyo.

Med bara timmar kvar till Narsingh Yadevs första match i OS i Rio de Janeiro 2016 kom beslutet från Internationella antidopningsorganisationen Wada: Avstängd för dopning.

Straffet på fyra år innebar att den numera 31-årige indiske brottaren även försvann från diskussionerna om ett deltagande i Tokyo 2020.

Men nu är han i allra högsta grad aktuell för sommarspelen i Japan.

Anledningen: OS flyttades fram till 2021 på grund av coronavirusets härjningar, vilket betyder att Yadev har avtjänat sitt dopningsstraff.

– Det är inte läge att känna sig exalterad eftersom världen och vårt land kämpar mot en stor kris. Men ja, jag ska återvända till mattan i det ögonblick som förbudet är över i juli, säger han.

Yadev säger att han nu siktar på att vara en av medaljörerna i Tokyo.

– Jag har inte haft kontakt med förbundet men när allt blir bättre kommer jag att prata med dem om min comeback, säger han.

Indiens brottningsförbund har i ett uttalande sagt att Narsingh Yadev inte kommer att stoppas från att tävla om OS-platserna.

Sport

Skånska seriestarten skjuts upp "tills vidare"

Fotbollschef bakom ett mål
Skånebolls vd Peter Ekvall har ett nytt besked: Alla matcher ställs in tills vidare.
Fotograf: Håkan Jacobsson
Sport
fotboll Det kommer inte att bli någon skånsk seriestart enligt plan, som Skåneboll tidigare beslutat om. Nu har distriksförbundet gått ut med att alla matcher är inställda tills vidare.

Först informerade Skånebolls vd Peter Ekvall om att beslutet om den skånska seriestarten skulle komma efter styrelsemötet framåt kvällen.

Men bara kort efter det gick Skåneboll ut med att alla matcher är inställda tills vidare.

- Vi har fått klara rekommendationer nu om att det är kontakten mellan spelarna på planen som ska undvikas och därmed är det stopp som gäller, förklarar Peter Ekvall.

På skånska distriktsförbundets hemsida står det att läsa:

"Enligt nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten skall samtliga fotbollsmatcher ställas in tills vidare.

Skånes Fotbollförbund avser komma med ett längre klargörande under morgondagen".

- Många undrar säkert vad tills vidare innebär, om det blir en senare seriestart. Det kommer att diskuteras i dagens styrelsemöte nu när vi har tillgång till den information vi behöver och sedan kommer vi ut i morgon med ett tydligt klargörande.

- Men det är ingen som vet hur länge den här epidemin kommer att pågå och hur länge rekommendationerna om stopp för matcher kommer att gälla, så det kommer fortfarande att vara svårt att bestämma någonting med säkerhet. En del distriksförbund har beslutat om senare seriestart med enkelserie och liknande, vi får se hur vi kommer att besluta här.

Sport

Uppgift: Champions League-finaler utan publik

Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Fotograf: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport Champions League-finalerna ska spelas – men utan publik.

I eftermiddag har Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) videokonferens med de 55 medlemsnationerna med anledning av coronakrisens effekter på fotbollen. Från Sverige deltar generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Independent uppger att Uefa och stora fotbollsnationer som England, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike är överens om att de inhemska ligorna – på ett eller annat sätt – ska spelas klart innan säsongen 2020/2021 startar.

Enligt tidningens källor finns det också en samsyn om att herrarnas och damernas Champions League-finaler liksom Europa League-finalen ska spelas utan publik.

Enligt ZDF är planen att spela matcherna i juli och augusti.

När den europeiska toppfotbollen stoppades hade herrarnas Champions League och Europa League nått åttondelen på herrsidan och kvartsfinalen på damsidan.

Final i Istanbul

Finalen för herrarna var schemalagd till Istanbul den 30 maj, damernas till Wien sex dagar tidigare och kampen om pokalen i Europa League skulle ha spelats i Gdansk den 27 maj. Samtliga finaler har skjutits upp, men några nya damtum finns inte.

Även kvalet till herrarnas fotbolls-EM ska spelas klart. Fyra playoffmatcher skulle ha spelats 28 och 31 maj. Enligt ZDF kommer det att skapas ett landslagsfönster i augusti så att de matcherna kan spelas.

En annan fråga som lär diskuteras på Uefa-mötet är en eventuell flytt av damernas EM-slutspel i England från 2021 till 2022.

När både herrarnas EM och sommar-OS i Tokyo skjutits upp till nästa sommar finns det knappast plats för ytterligare ett stort fotbollsmästerskap.

Eller?

Norge emot EM-flytt

Det norska fotbollsförbundet är emot att flytta damernas EM. Det skulle sända fel signaler ur ett jämlikhetsperspektiv, enligt generalsekreteraren Pål Bjerketvedt.

– Det är för tidigt att säga hur det kommer att sluta, men vår uppfattning är fortsatt att planerade mästerskap ska genomföras samtidigt som det görs plats för dem som flyttats, säger Bjerketvedt till NTB.

– Vi inser också att 2021 inte kommer att bli ett normalt år och att det kommer att finnas mästerskap som krockar och andra kanske får avgöras vid andra tillfällen än planerat. Men vi hoppas fortfarande att det är möjligt.

Sport

Coronakrisen stoppar KHL-lag

Landslagsbacken Adam Almquists klubb tvingas dra sig ur KHL. Arkivbild.
Landslagsbacken Adam Almquists klubb tvingas dra sig ur KHL. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport

Coronakrisen tvingar den ryska ishockeyklubben Admiral Vladivostok att dra sig ur KHL den kommande säsongen. Detta sedan den lokala idrottsmyndigheten i Primorskijdistriktet dragit in sitt ekonomiska stöd till regionens proffslag den kommande säsongen för att i stället satsa pengarna på bekämpningen av coronaviruset.

Klubben skriver på sin webbplats att när dessutom huvudsponsorn har ekonomiska problem på grund av pandemin finns ingen möjlighet att uppfylla KHL:s krav på minimilön.

"Det högsta värdet för oss som organisation förblir livet och hälsan hos invånarna i Primorskijdistriktet. I den nuvarande situationen finns det viktigare sociala områden som just nu behöver maximalt stöd", skriver klubben på sin webbplats.

Vladivostok, som ligger längst österut i Ryssland vid Stilla Havet, kommer i stället att satsa på sin ungdoms- och juniorverksamhet.

Den gångna säsongen spelade backen Adam Almquist och forwarden Markus Ljungh i Vladivostok, men det var redan klart att den blågula duon skulle lämna klubben.

Sport

Förra storspelaren tillbaka i landslaget

Johanna Wiberg.
Johanna Wiberg.
Fotograf: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Sport
Sport

Förra storspelaren Johanna Wiberg är tillbaka i handbollslandslaget – som ledare. 36-åringen är klar som assisterande till nya förbundskaptenen Tomas Axnér från och med i sommar.

"Det här känns så inspirerande och det är med stor glädje jag hoppar på uppdraget", säger Wiberg till handbollslandslaget.se.

Wiberg avslutade spelarkarriären efter OS i London 2012. Då hade hon gjort 145 landskamper, spelat sex stora mästerskap, vunnit två SM-guld och varit proffs i tre danska klubbar. Hon har hängt kvar i sporten som tv-expert och assisterande tränare i Lugis damlag.

Wibergs första uppgift blir att ta landslaget till EM i Norge och Danmark i slutet av året och OS i Tokyo nästa sommar. Båda kvalen är uppskjutna på grund av coronaviruset.

"Det är självklart jätteroligt. Jag har aldrig släppt intresset för handboll även om jag följt landslaget mer på distans de senaste åren när familjelivet och jobbet tagit sin tid. Nu ska jag in i hetluften igen och det känns otroligt inspirerande", säger Wiberg.

Sport

Förbundets vädjan: Låt klubbarna slippa hyra

Fotbollförbundet vill att alla fotbollsföreningar ska slippa betala planhyra under 2020 för att mildra de ekonomiska krisen orsakad av coronavirusets spridning. Arkivbild.
Fotbollförbundet vill att alla fotbollsföreningar ska slippa betala planhyra under 2020 för att mildra de ekonomiska krisen orsakad av coronavirusets spridning. Arkivbild.
Fotograf: Erik Mårtensson/TT
Sport
Sport

Coronakrisen har drabbat svensk idrott hårt. Nu vädjar Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett öppet brev till landets alla kommuner: Låt alla fotbollsföreningar slippa plan- och lokalhyra under 2020.

Föreningarna drabbas hårt när publikintäkter från matcher går förlorade och sponsoravtal med krisande företag är hotade. De senaste rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten gör att cuper och fotbollsskolor som är pålitliga kassakor får ställas in.

"Det som dock oroar mest är att föreningar flaggar för att dessa ekonomiska konsekvenser innebär att barn- och ungdomsverksamheten måste skäras ner", skriver Nilsson i sitt brev.

Nilsson vill även att kommunerna ser över det lokala aktivitetsstödet.

Det lokala aktivitetsstödet är kopplat till hur många som deltar i en klubbs verksamhet. Därför kan inställda träningar och matcher slå hårt mot många fotbollsklubbar. Fotbollförbundet vill därför att landets kommuner fryser aktivitetsstödet på 2019 års nivå.

Sport

Nya coronabeskedet: "Skjut upp matcher"

Häcken jublar efter mål i träningsmatchen mot Utsikten i förra veckan. Nu blir det inga fler träningsmatcher för den allsvenska klubben den kommande tiden. Arkivbild.
Häcken jublar efter mål i träningsmatchen mot Utsikten i förra veckan. Nu blir det inga fler träningsmatcher för den allsvenska klubben den kommande tiden. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Sport
Sport I stort sett all elitidrott i Sverige har upphört på grund av coronakrisen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar idrotten att all träning ska ske utomhus, att matcher, träningsmatcher och cuper bör skjutas upp och att idrotter som bygger på kroppskontakt ska ta en paus.

Även om elitidrotten avstannat så har flera allsvenska fotbollslag spelat träningsmatcher och till exempel fotbollen har fortsatt på de lägre serienivåerna. De lag som kunnat följa rekommendationen om att folksamlingar inte ska vara större än 50 personer har spelat vidare.

– Idrott är lite komplicerat och vi vill naturligtvis att man ska fortsätta idrotta. Vi vill att människor ska röra sig utomhus, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

"Solidaritetsfråga"

Riksidrottsförbundet (RF) rekommenderar idrottsrörelsen att följa Folkhälsomyndighetens råd om att inte spela några matcher.

– Det uppmanar jag alla idrottspersoner att följa. Det kan bli knepigt för dem som planerat matcher, men det är en samhällssolidaritetsfråga, säger ordföranden Björn Eriksson till TT.

– Ur idrottslig synvinkel är det tråkigt och trist, men pandemibekämpningen går först. Vi kommer definitivt att följa detta, det är min klara uppmaning till idrottsrörelsen. Man kan också säga att vi är glada över att det inte rör träning, så att barn och ungdomar och andra kan röra på sig. Det här handlar om tävlingsverksamhet och är ett pris som vi får betala helt enkelt.

Kan söka pengar

Eriksson säger att RF, som fått vara med i beredningen av rekommendationerna till idrotten, redan tidigare uppmanat idrotter att minska på närkontakt genom att flytta träningar utomhus och träna på ett annat sätt.

– Vi beslutade också för någon dag sedan att vi utökar Projektstödet med ett område Det gör att föreningar nu under coronaepidemin kan söka pengar för att införskaffa saker som man behöver för att träna på ett annorlunda sätt, om man exempelvis måste flytta träningar utomhus för att minska på smittrisken, säger han.

Projektstödet är pengar som bland annat går till idrottsprojekt i segregerade bostadsområden och för att främja jämställdhet.

Mikael Forsell/TT

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Mästarlaget hotas av nedläggning

Iksu har vunnit sju SM-guld. Arkivbild.
Iksu har vunnit sju SM-guld. Arkivbild.
Fotograf: Erik Mårtensson/TT
Sport
Sport

Iksu är en av Sveriges mest framgångsrika innebandyklubbar och regerande svenska mästare på damsidan. Nu är verksamheten hotad.

"IKSU innebandy drabbas hårt eftersom spel i Superligan kräver stora ekonomiska resurser. IKSU innebandy har under många år haft ett stort stöd från IKSU vilket gör att situationen blir extra kännbar. En fortsatt satsning i den yppersta världseliten och som Sveriges bästa lag känns i detta läge svår", skriver Umeåklubben i ett pressmeddelande.

Coronakrisen har slagit hårt mot Iksus ekonomi.

"Intäkterna minskar samtidigt som kostnaderna inte kan minskas i samma takt. Detta gör att föreningen och det helägda bolaget har en trängd ekonomisk situation."

"Det är med stor sorg och smärta som vi ser hur krisen drabbar hela Idrottssverige och även IKSU. Vårt ansvar i denna stund är dock att prioritera att driva en verksamhet som gör att IKSU håller i det långa perspektivet. Vi jobbar för att så många av våra medlemmar som möjligt ska ha kvar sin förening även i framtiden."

Iksu utsågs den 20 mars till svenska mästare när innebandysäsongen avslutades med två omgångar av damernas grundserie. Det var klubbens sjunde SM-guld.

Sport

Nytt möte i dag om den skånska seriestarten

Skånebolls chef bakom ett mål
Skånebolls vd Peter Ekvall hoppas snart ha ett besked om det blir seriestart enligt plan eller inte i de skånska distriktsserierna.
Fotograf: arkivbild
Sport
fotboll Efter dagens presskonferens med regeringen och Folkhälsomyndigheten har Skåneboll under sena eftermiddagen planerat in ett nytt styrelsemöte om den skånska seriestarten..

I samband med presskonferensen framkom det att Folkhälsomyndigheten avråder från idrottande med närkontakt och rekommenderar dessutom att matcher skjuts upp.

Det kan föranleda att Skåneboll ändrar sitt beslut om att dra igång distriktets seriespel enligt plan.

Men tills vidare gäller fortfarande tidigare beslut om seriestarten.

- Vi valde att avvakta med beslut efter gårdagens styrelsemöte som drog på tiden fram till midnatt, eftersom vi fick indikationer på att det kunde komma nya riktlinjer i dag. Vilket det också gjorde. Så vi kommer att ha ett nytt styrelsemöte framåt sena eftermiddagen, berättar Skånebolls vd Peter Ekvall.

Vilket beslutet blir i eftermiddag kan han av naturliga skäl inte svara på och vill heller inte spekulera kring.

- Jag vill inte föregripa något och dessutom avvaktar vi besked från Svenska Fotbollförbundet som vi vet haft samtal bakom kulisserna med Folkhälsomyndigheten och där kan ha framkommit information utöver den som presenterades i den tv-sända presskonferensen. Det vet vi inte ännu.

Att beskedet om seriestarten dragit ut på tiden medger han är ett dilemma.

- Vi varnade ju redan när vi tog vårt beslut att starta enligt plan om att det kunde komma nya riktlinjer och det har det ju gjort flera gånger efter det. Det har varit en ovälkommen långbänk och jag är den förste att hoppas på att vi kan komma i mål med ett beslut så fort som möjligt.

Redan på lördag har Malmö FF:s nystartade damlag en inplanerad (flyttad) seriematch, så innan dess behöver det komma ett beslut från Skåneboll.

- Vi har som sagt ett nytt möte framåt kvällen och förhoppningsvis har jag ett besked efter det, säger Peter Ekvall.

Skåneboll har skickat ut ett pressmeddelande med texten:

" Enligt nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten skall samtliga fotbollsmatcher ställas in tills vidare. Skånes Fotbollförbund avser komma med ett längre klargörande under morgondagen"

Sport

Malmö FF lånar ut Gall till Stabæk

MFF lånar ut Romain Gall. Arkivbild.
MFF lånar ut Romain Gall. Arkivbild.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport

Malmö FF lånar ut mittfältaren Romain Gall till norska Stabæk.

Lånet gäller det här året.

"Vi har tuff konkurrens på våra offensiva platser och Romain behöver speltid. Vår bedömning är att han har goda chanser att få det i Stabæk och vi hoppas han får större utväxling i deras miljö", säger MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Den fransk-amerikanske 25-åringen kommer att stanna kvar i Malmö och träna med MFF till dess att Stabæks träningsuppehåll, på grund av coronakrisen, är över.

NÄSTA ARTIKEL