Sport

Elitserien i speedway slopar kvartsfinalerna

Smederna vann SM-guld i speedway i höstas. Arkivbild.
Smederna vann SM-guld i speedway i höstas. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport På grund av coronaviruset skjuts Elitserien i speedway upp en månad.

De svenska elitserieklubbarna har genom samarbetsorganisationen Elit Speedway Sverige (ESS) arbetat för en lösning på den komplicerade situationen som uppstått som konsekvens av den pågående coronapandemin.

Att genomföra säsongen utan publik har inte varit aktuellt, och därför skjuts säsongspremiären preliminärt fram till den 2 juni.

"Ett förslag har nu godkänts av klubbarna, och förbundet Svemo, som innebär att säsongsstarten skjuts fram en månad och att ett antal tilläggsregler införs under 2020 för att öka möjligheten till en sportslig och fungerande säsong", säger Mikael Holmstrand i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Först och främst är det självklart att vi inte kan köra utan publik. Vi flyttar därför fram säsongsstarten till den 2 juni och hoppas att restriktionerna om större sammankomster har lättat då."

Säsongens fyra första omgångar kommer att planeras in vid ett senare skede i kalendern. Dessutom stryks kvartsfinalerna.

"För att kunna avsluta säsongen i rimlig tid till hösten innebär det också att vi stryker kvartsfinalerna. Skulle det bli förlängda restriktioner på publika evenemang har vi ett antal olika scenarion redo att sjösättas även för det", säger Holmstrand.

Sport

Uppgift: Champions League-finaler utan publik

Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Fotograf: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport Champions League-finalerna ska spelas – men utan publik.

I eftermiddag har Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) videokonferens med de 55 medlemsnationerna med anledning av coronakrisens effekter på fotbollen. Från Sverige deltar generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Independent uppger att Uefa och stora fotbollsnationer som England, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike är överens om att de inhemska ligorna – på ett eller annat sätt – ska spelas klart innan säsongen 2020/2021 startar.

Enligt tidningens källor finns det också en samsyn om att herrarnas och damernas Champions League-finaler liksom Europa League-finalen ska spelas utan publik.

Final i Istanbul

Finalen för herrarna var schemalagd till Istanbul den 30 maj, damernas till Wien sex dagar tidigare och kampen om pokalen i Europa League skulle ha spelats i Gdansk den 27 maj. Samtliga finaler har skjutits upp, men några nya damtum finns inte.

När i princip all fotboll i Europa stoppades i mars höll herrarna på med spel i åttondelsfinalerna och damerna skulle börja kvartsfinalspelet i Champions League. I herrarnas Europa League var det klart för åttondelsfinaler.

En annan fråga som lär diskuteras på Uefa-mötet är en eventuell flytt av damernas EM-slutspel i England från 2021 till 2022.

När både herrarnas EM och sommar-OS i Tokyo skjutits upp till nästa sommar finns det knappast plats för ytterligare ett stort fotbollsmästerskap.

Eller?

Norge emot EM-flytt

Det norska fotbollsförbundet är emot att flytta damernas EM. Det skulle sända fel signaler ur ett jämlikhetsperspektiv, enligt generalsekreteraren Pål Bjerketvedt.

– Det är för tidigt att säga hur det kommer att sluta, men vår uppfattning är fortsatt att planerade mästerskap ska genomföras samtidigt som det görs plats för dem som flyttats, säger Bjerketvedt till NTB.

– Vi inser också att 2021 inte kommer att bli ett normalt år och att det kommer att finnas mästerskap som krockar och andra kanske får avgöras vid andra tillfällen än planerat. Men vi hoppas fortfarande att det är möjligt.

Sport

Bröderna Bø tror på Stina Nilsson

Stjärnorna inom skidskyttet tror att Stina Nilsson kommer att lyckas i sin nya gren. Arkivbild.
Stjärnorna inom skidskyttet tror att Stina Nilsson kommer att lyckas i sin nya gren. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Stina Nilsson kommer att lyckas med bytet från längd till skidskytte.

Beskedet slog ner som en bomb för en dryg vecka sedan då Stina Nilsson meddelade att hon från och med nu satsar på skidskytte.

Att en regerande OS-guldmedaljör i sprint byter sport ses som en prestigeförlust för längdåkningen, men hon tas emot med öppnar armar av de norska bröderna Johannes Thingnes och Tarjei Bø, som dominerar skidskyttet.

– Det är väldigt spännande. Nilsson är en stor stjärna som kommer att skapa ännu mer uppmärksamhet för vår sport, säger Tarjei Bø till VG och fortsätter:

– Övergången visar att hon är orädd och offensiv och det är två av de viktigaste egenskaperna för att lyckas med skjutningen.

Som Herrmann

Johannes Thingnes Bø jämför Stina Nilsson med tyskan Denise Herrmann, som tog ett OS-brons i stafett i längd i Sotji 2014 innan hon bytte till skidskytte några år senare och vann jaktstarten i VM i Östersund i fjol.

Han tror också att sprintbakgrunden ger Stina Nilsson en fördel jämfört med andra längdåkare. Skidskyttets skidåkning med snabba korta sträckor mellan skjutstationerna då man måste varva ner påminner om sprinttävlingarnas upplägg.

– I sprint är det kval, kvartsfinal, semifinal och final. Det är i alla fall den tävlingsformen inom skidåkningen som är mest jämförbar med skidskytte.

Wierer positiv

Även Dorothea Wierer, som tog två guld och två silver i senaste VM, välkomnar Stina Nilsson till skidskyttet.

– När jag fick höra att hon skulle komma till oss blev jag verkligen jätteglad, säger italienskan till Expressen.

Hon säger att skyttet blir den stora utmaningen för Nilsson, men att svenskan nog är rustad för den mentala biten:

– Stina har visat att hon har ett starkt psyke i längdåkning, och lyckas hon behålla det kan hon bli framgångsrik i skidskytte också.

Sport

SvFF utreder elitlicensen – tar krishänsyn

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.
Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Svensk elitfotboll vill pausa elitlicensen på grund av coronakrisen.

– Det fanns ett sådant beslut tidigare att vi skulle se över licensen utifrån kriteriet om en förenings ekonomiska förutsättningar och verksamhet under nästkommande år, men nu vill vi också, utifrån pågående coronasituation, se om det finns anledning att titta på något i elitlicensen kopplat till föreningarnas förmåga att uppfylla licenskraven, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till sajten.

En delrapport ska lämnas i september och eventuella förslag läggas fram i oktober.

Nilsson menar att förslag om eventuella förändringar ska betraktas som "enbart av tillfällig karaktär i en exceptionell situation".

Klubbarna överens

Svensk elitfotboll (Sef) är en intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan.

Tidigare i veckan sade Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbolldirekt att klubbarna kommit överens om att föra vidare frågan om pausad elitlicens 2021 till Svenska fotbollförbundet, på grund av de ekonomiska svårigheterna till följd av coronaviruset.

Samtidigt betonar Karl-Erik Nilsson att dagens regelverk går att applicera på coronakrisen.

Kortsiktig förändring?

– Redan i nuvarande text och licens-regelverk kan man mycket väl ta höjd för de konsekvenser som coronasituationen ger, men vi vill ändå titta igenom det för att se om det finns skäl att göra någon kortsiktig förändring i en väldigt speciell situation, säger han till Fotbollskanalen.

Kjell Sahlström, ekonomichef på SvFF, har tidigare understrukit att reglerna, närmare bestämt skrivelsen om "särskilda skäl", inte ska läsas som att alla klubbar beviljas licens oavsett.

– Det kan finnas någon klubb som – oavsett corona – inte hade klarat upp sin situation ändå. Det är upp till licensnämnden att längre fram ta ställning till, sade han till Aftonbladet i fredags.

Sport

OS-elden till Fukushima

OS-elden vid ceremonin när den anlände till Japan i förra veckan.
OS-elden vid ceremonin när den anlände till Japan i förra veckan.
Fotograf: Eugene Hoshiko/AP/TT
Sport
Sport

OS i Tokyo blev framflyttat ett år. Trots det har den olympiska elden, som tändes i Grekland i mars och som flugits till Tokyo, redan inlett fackelstafetten i Japan.

Facklan har tagits emot i Fukushima, startplatsen för fackelstafetten. Där kommer den att förvaras i en lykta under en månad och till dess att en förvaringsplats utsetts i Tokyo. Där ska elden sedan brinna fram till dess att fackelstafetten startar på nytt nästa år, för att tändas i Tokyo vid OS-invigningen den 23 juli.

Fukishima valdes som startplats för fackelstafetten som en symbol för den japanska återuppbyggnaden efter jordbävningen och tsunamin 2011 som orsakade en kärnkraftsolycka.

Sport

Ungerska simstjärnor coronasmittade

Ungerskan Boglarka Kapas i glädjetårar efter att ha vunnit VM-guld i Gwangju i somras. Hon är en av åtta ungerska simmare som smittats av coronaviruset. Arkivbild
Ungerskan Boglarka Kapas i glädjetårar efter att ha vunnit VM-guld i Gwangju i somras. Hon är en av åtta ungerska simmare som smittats av coronaviruset. Arkivbild
Fotograf: Mark Schiefelbein/AP/TT
Sport
Sport

Åtta simmare och en tränare i det ungerska landslaget har testats positivt för covid-19, uppger det ungerska simförbundet.

Flera av dem ska ha smittats av coronaviruset i samband med ett höghöjdsläger i turkiska Erzurum.

Det ungerska förbundet har inte gått ut med några namn på de smittade, men fyra simmare har själva gått ut på sociala medier och berättat att de drabbats.

Bland dem finns fyra VM- och EM-medaljörer, däribland Boglarka Kapas, VM- och EM-guldmedaljör på 200 meter fjäril. Kapas, 26, var den första som gick ut på sociala medier och berättade att hon smittats och skriver att hon började gråta när hon fick beskedet. De tre andra är Dominik Kozma, Richard Bohus och David Horvath.

De smittade har placerats i karantän under 14 dagar. Nemzetisport,hu skriver att fler simmare kan vara smittade.

Ungern ska arrangera EM i simning i år, men mästerskapet i Budapest har flyttats från maj och ska preliminärt avgöras i augusti.

Sport

HV71 värvar Karlskogas skyttekung

HV71 har gjort klart med Fredrik Forsberg som närmast kommer från Bik Karlskoga. Arkivbild.
HV71 har gjort klart med Fredrik Forsberg som närmast kommer från Bik Karlskoga. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport

Bik Karlskogas skyttekung Fredrik Forsberg lämnar hockeyallsvenskan för spel i SHL nästa säsong.

23-åringen är klar för HV71 där han ska spela de två kommande säsongerna.

Forsberg gjorde 32 mål på 53 matcher den senaste säsongen, och totalt 52 mål på 94 matcher under sina två säsonger i Bik Karlskoga.

"En högerfattad forward som har näsa för målet och har haft en häftig utveckling i Karlskoga de senaste åren. Fredrik är i en bra ålder och kommer att utvecklas ytterligare i HV71. Det ska bli kul att se vad han kan göra i SHL i vinter", säger sportchefen Johan Hult i ett pressmeddelande.

Sport

Världsmästarens comeback hotad

Johan Kristoffersson rallycrossatsning är i fara. Coronaviruset slår hårt mot bilindustrin och finansieringen blir lidande. Arkivbild.
Johan Kristoffersson rallycrossatsning är i fara. Coronaviruset slår hårt mot bilindustrin och finansieringen blir lidande. Arkivbild.
Fotograf: Micke Fransson/TT
Sport
Sport Johan Kristofferssons rallycrossatsning är i fara.

Johan Kristoffersson tog två raka världsmästerskap i rallycross 2017 och 2018. Nu tänkte han återvända och utmana om en tredje titel. Men viruspandemin är på väg att sätta stopp för det.

Premiären i Barcelona och andra omgången i Portugal är redan uppskjutna. Och när serien kommer igång är det ingen som vet.

– Läget i världen är inte bra alls, säger Tommy Kristoffersson.

Johan Kristofferssons säsong är inte fullt finansierad. Tanken var att ett bra resultat de första loppen skulle vara en utgångspunkt för att få in pengar för resten. Nu står bilen och kostar pengar.

Kristoffersson Motorsport samarbetar med Volkswagen och där står fabrikerna stilla för tillfället.

Möjlig risk

TT: Finns det risk att ni inte får ihop satsningen?

– Det är möjligt. Det visste vi redan från början. Men läget nu gör det naturligtvis inte enklare och vår överenskommelse är baserad på hur deras verksamhet går, konstaterar Kristoffersson.

Teamet har elva anställda på heltid och nu handlar det om att försöka hålla dem sysselsatta.

– Förra veckan ringde jag runt till olika småföretagare och erbjöd oss att göra service på deras bilar. Vi försöker att hålla näsan över vattenytan.

Sätta i perspektiv

Samtidigt vill Tommy Kristoffersson sätta saker och ting i perspektiv.

– När folk ligger på intensiven och kämpar för sina liv är det förmätet att klaga på att vi inte får köra racerbil. Det jag oroar mig för i vår lilla värld är jobben för mekanikerna som har familj och hus.

Internationella bilsportförbundet (FIA) har sagt att inga race ställs in, utan att alla lopp ska köras senare.

– Det kommer att bli en tuff höst, säger Tommy Kristoffersson.

Jonas Dagson/TT

Sport

Permitteringar i skidsporten: "Är troligt"

Linn Svahn och Maja Dahlqvist kan stå utan tränare och vallare, om det blir permitteringar i skidförbundet.
Linn Svahn och Maja Dahlqvist kan stå utan tränare och vallare, om det blir permitteringar i skidförbundet.
Fotograf: Jens Meyer/AP/TT
Sport
Sport Svenska skidförbundet måste spara. Det kan innebära att tränare och vallare permitteras.

Han säger till Expressen att det kommer att bli svåra avvägningar att göra.

– Vår verksamhet ska snurra så gott det går. Det är viktigt att inte tappa för mycket tempo – samtidigt som vi måste ha respekt för den ekonomiska aspekten. Det är knepigt, säger Fåhraeus.

Han fortsätter dock att planera för landslagsläger i maj. Troligen blir det flyttat från norska Sognefjell till någonstans i Sverige.

Förbundsdirektören Ola Strömberg har, enligt tidningen, skrivit i ett mejl till de anställda att förbundet nu planerar att vidta en rad ekonomiska åtgärder för att minska på kostnaderna, bland annat handlar det om korttidspermitteringar.

I förra veckan tvingades Norges skidförbund permittera, helt eller delvis, 96 medarbetare av ekonomiska skäl under coronakrisen. Man räknar med att kunna tappa 50 miljoner kronor.

Sport

Nicki Pedersen sjuk i covid-19

Nicki Pedersen har testats positivt för coronaviruset. Arkivbild.
Nicki Pedersen har testats positivt för coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport

Den danske sjufaldiga världsmästaren i speedway, Nicki Pedersen, har smittats av det nya coronaviruset, rapporterar flera medier.

– Jag började hosta, och sedan fick jag huvudvärk samtidigt som jag blev väldigt trött och fick ont i kroppen. Sedan hade jag ett dygn med diarré och ett par dagar med mild feber, säger han i ett inlägg som publicerats på sociala medier.

Pedersen säger att han nu mår bättre, och att han tror att det värsta nu är över. Tanken är att han i år bland annat ska tävla för Rospiggarna i elitserien, vars säsongspremiär skjutits upp, preliminärt fram till den 2 juni.

NÄSTA ARTIKEL